Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: janek222 »

Chris-Kr pisze:Miło Cię tu znowu widzieć :)
Dzięki za miłe przywitanie :)
Z chęcią bym tu cały czas z wami siedział ale niestety w tej chwili nie mogę sobie na to pozwolić. Nawet jak znajduję chwilę to poświęcam ją rodzinie, domowi, małżonka jest już zmęczona zajmowaniem się dziećmi, muszę jej coraz bardziej pod tym względem pomagać.
Cieszę się że jest, z tego co widzę, coraz więcej osób korzystających z TNI. Nie widzę też jakiś większych problemów z tym programem co także mnie cieszy.
Dziękuję bardzo wszystkim darczyńcom, jak tylko znajdę trochę więcej czasu to zaktualizuję listy.
Nie chcę nic obiecywać ale może uda mi się częściej coś tu napisać, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Chris-Kr, wielkie dzięki za helpdesk na forum.
Pozdrawiam
Janek
Robin77
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Robin77 »

potrzebuje sprawdzić historię swoich połaczeń przez TNI
Mam dwie karty i muszę sprawdzić ile przetransferowano z jednej a ile z drugiej, czy jest to możliwe?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Robin77 pisze:potrzebuje sprawdzić historię swoich połaczeń przez TNI
Mam dwie karty i muszę sprawdzić ile przetransferowano z jednej a ile z drugiej, czy jest to możliwe?
Jeśli miałeś zaznaczoną opcję "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno", to jak najbardziej. TNI będzie wówczas wyświetlał historię połączeń dla każdej karty osobno.
Krzysztof
Awatar użytkownika
glad
Stały użytkownik forum

Post autor: glad »

zainstalowałem ten program i startuje jako trial , nawet 14 dni testowych go wywala na windows 7 lapek .
Chciałem go uruchomic z modemem cyfrowego polsatu zte mf688 i nic zero.
Mowimy o aero2
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

glad pisze:zainstalowałem ten program i startuje jako trial , nawet 14 dni testowych go wywala na windows 7 lapek .
Przecież ten program nie wymaga rejestracji, nie ma żadnych zabezpieczeń!
Przyczyny szukaj gdzie indziej, może brak jest sterowników do Twojego modemu?
Ja z modemami ZTE nigdy nie miałem do czynienia, więc Ci z tym modemem nie jestem w stanie pomóc.

[ Dodano: 2012-10-28, 16:08 ]
Co rozumiesz przez określenie "wywala go"?
Krzysztof
Awatar użytkownika
glad
Stały użytkownik forum

Post autor: glad »

Nie wiem - pobrałem z tej strony i sie nie uruchamia .
Po włozeniu ZTE MF688 cos tam sie zainstalowało nawet była ikonka polsatu lecz internetu zero żadnego lauchera do otwarcia i połaczenia sie z aero2.
Więc postanowiłem zainstalować TNI i własnie nie fukcjonował, dopiero jak zainstalowałem internet iPlusa i oryginalny laucher cos tam zaczeło działac ale na ZTE nie.

Nie aktualne poszlo z lauchera CP
mikojako

Post autor: mikojako »

Witam wszystkich serdecznie.
Jestem laikiem jeżeli chodzi o komputery. Mam notebooka samsung N150 - hap1pl i zainstalowany program Top netinfo wersję 3.53 . Program jest dobrze ustawiony jest zasięg, również status połączenia - aktywne.
Nie mogę połączyć się z internetem przez żadna przeglądarkę. Odnoszę wrażenie ze to wina modemu. Czy ktoś może mi pomóc aby te obydwie rzeczy ze sobą współgrały i abym miał wreszcie dobrze działający kopm z internetem.
krypa1920

Post autor: krypa1920 »

Witam może już pewnie ktoś zadał to pytanie ale powie mi ktoś dlaczego nie wymusić 3G na moim modemie? W EDGE(2G) jest pełny zasięg a w UMTS(3G) nie da rady? Prosze o pomoc już 4 dni z tym walcze. mam modem huawei E1800 3G. moja obecna prędkość internetu to 236,8kb/s. Jestem w sieci plus na karte
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

krypa1920 pisze:Witam może już pewnie ktoś zadał to pytanie ale powie mi ktoś dlaczego nie wymusić 3G na moim modemie?
A jaki związek ma Twoje pytanie z programem Top_NetInfo, że je tutaj zadajesz?
Założyłeś już jeden wątek w sprawie swojego problemu, więc trzymaj się jego!
Krzysztof
xlr8r

Problem z E3131

Post autor: xlr8r »

Dzień dobry (wieczór)

Mam problem po podłączeniu modemu Huawei e3131. Pojawia mi sie błąd:

System Windows - Brak dysku
Exception Processing Message c0000013 Parameters 75b3bf7c 4 75b3bf7c 75b3bf7c

Druga kwestia to to ze rozlacza mnie mimo tego ze ustawilem w tym polaczeniu
"wybierz numer ponownie po przerwaniu polaczenia"

P.S. Nie posiadam dzialajacej stacji dyskow. Nie dzialajace tak.

Z gory dziekuje za pomoc a jezeli bede mial mozliwosc (kasę) wysle autorowi pare groszy.
pawelarc

Post autor: pawelarc »

Exception Processing Message c0000013 Parameters 75b3bf7c 4 75b3bf7c 75b3bf7c

wirusek Sality zapewne...
ciężkie bydle do usunięcia niestety, nawet dostęp do stron "leczących" blokuje, na początek pobierz z zastępczego linka SalityKiller

pzdr
pawelarc
xlr8r

Odpaliłem Salitykiller ale dalej mam ten sam komunikat. Mam czysty system.Ten błąd pojawił się dopiero po podłączeniu modemu.

Prośba o drugą kwestię czyli rozłączanie modemu.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

xlr8r pisze:Odpaliłem Salitykiller ale dalej mam ten sam komunikat. Mam czysty system.Ten błąd pojawił się dopiero po podłączeniu modemu.
Najwyraźniej wirusa masz w modemie.
Masz tam jakąś kartę pamięci?
Bo jeśli nie, to widocznie wirus jest na wirtualnym CD-ROM-ie.
Skąd pochodzi modem oraz jego dashboard?
Prośba o drugą kwestię czyli rozłączanie modemu.
Zaznaczenie opcji "wybierz numer ponownie po przerwaniu połączenia" nie zapobiegnie przerywaniu połączenia, zaznaczenie jej powoduje tylko tyle, że po zerwaniu połączenia TNI ponownie będzie się starał połączenie nawiązać.
A zrywanie połączenia może być powodowane właśnie przez wirusa.
Krzysztof
xlr8r

Nie mam włożonej zadnej karty pamięci tylko Aero.
Jaka jest komenda do wyłączenia stacji dysków ?
Modem mam z "salonu" kupilem bezposrednio (modem i 1Gb) w Play'u.
Co do dashboard'u to nie wiem where to look.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

xlr8r pisze: Jaka jest komenda do wyłączenia stacji dysków ?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=373010#373010
Można to zrobić na kilka sposobów, oto najprostszy i najbezpieczniejszy:

1. W górnym menu TNI klikamy: System > Menedżer urządzeń
2. Rozwijamy gałąź Stacje dysków CD-ROM/DVD
3. Prawym klawiszem myszki klikamy HUAWEI Mass Storage USB Device, a następnie LKM klikamy Wyłącz.

Od tego momentu mamy spokój z samoczynnie uruchamiającym się Mobile Partnerem.
Gdybyśmy chcieli wirtualny CD-ROM włączyć z powrotem, to czynimy to analogicznie, tylko klikamy Włącz.
Krzysztof
pawelarc

Post autor: pawelarc »

jeszcze coś "leczniczo"
Może dr.web coś wykryje?
Sality to mądry i sprytny wirus polimorficzny i ciężko go "z palca" wywalić niestety, ale nie oznacza to, że jest to niemożliwe!
pzdr
pawelarc
bocian
Stały użytkownik forum

Post autor: bocian »

Witam, mam pewien problem, program mi sie bardzo podoba zawiera wszystko co mi potrzebne, ale jest pewne ale , co jakis czas resetuje wszystkie ustawienia, mimo ze nie wyjmuje modemu nie zmieniam sterownikow ani nic, dzis np zostawilem kompa na noc wlaczanego, rano patrze wszystko lux rozlaczylem polaczenie, wrocilem ze szkoly komputer caly czas wlaczony wlaczam neta patrze a tu wszystko zresetowane , jak zapisac wszystko "na stałe"
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bocian pisze: program mi sie bardzo podoba zawiera wszystko co mi potrzebne, ale jest pewne ale , co jakis czas resetuje wszystkie ustawienia
Które ustawienia?
To chyba ktoś bawi się komputerem pod Twoją nieobecność, bo program sam nic nie zmienia, nic nie resetuje. Jeśli jakiś parametr raz ustawisz, to powinien już tak zostać, dopóki go nie zmienisz.
Krzysztof
bocian
Stały użytkownik forum

sprawdze jeszcze raz , jestem w 1000% ze nikt sie nei bawi bo mieszkam sam wiec nie ma takiej opcji .
Czasem z komputera korzysta druga osoba na odzielnym profilu w windows, czy jesli skopiowalem jej topnet info wraz z plikiem top_netinfo.ini (wydaje mi sie ze w nim sa zapisane ustawienia) to czy zużyty limit bd pokazywany tylko na tym koncie czy na swoim profilu tez bede widzial ile limitu ubylo?
Mam jeszcze jedno pytanie wymusilem 900mhz zeby nie przelaczalo mnie na jakies inne czestotliwosci, w czasie urzytkowania internetu mam hspa++ lecz gdy nie ma ruchu w sieci schodzi na UMTS z mojej wiedzy wynika za w Play nie ma UMTS w czestotliwosci 900mhz wiec chyba wymuszenie czestotliwosci slabo dziala
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bocian pisze:czy jesli skopiowalem jej topnet info wraz z plikiem top_netinfo.ini
Ale po użyciu przez inną osobę musisz plik skopiować spowrotem do swojej kopii TNI bo niby skąd Twoja kopia TNI ma wiedzieć ile inna osoba na innej kopii przetransferowała. I do końca nie jestem pewien czy to jest pamiętane w pliku ini.
bocian pisze:lecz gdy nie ma ruchu w sieci schodzi na UMTS
To jest normalne, HSPA+ to rozwinięcie UMTS i gdy nie ma ruchu to sieć przełącza modem w tryb UMTS (oszczędza zasoby).
Nie pomagam na PW!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bocian pisze:Czasem z komputera korzysta druga osoba na odzielnym profilu w windows, czy jesli skopiowalem jej topnet info wraz z plikiem top_netinfo.ini (wydaje mi sie ze w nim sa zapisane ustawienia) to czy zużyty limit bd pokazywany tylko na tym koncie czy na swoim profilu tez bede widzial ile limitu ubylo?
Jeśli korzystacie z tej samej karty, a chcesz widzieć ile łącznie zużyliście, to musicie korzystać z tego samego egzemplarza TNI (na komputerze można zainstalować dowolną ilość kopii TNI, tylko każda musi być w osobnym katalogu). W przeciwnym razie każdy egzemplarz TNI bedzie transfer naliczać osobno.
Mam jeszcze jedno pytanie wymusilem 900mhz zeby nie przelaczalo mnie na jakies inne czestotliwosci, w czasie urzytkowania internetu mam hspa++
Czegoś nie rozumiem!
W profilu podajesz, że używasz modemu ED77, który nie obsługuje nawet UMTS, lecz tylko GPRS, a tutaj piszesz o HSPA++!
Krzysztof
bocian
Stały użytkownik forum

przepraszam za niescislosc, kiedys jak zakladalem konto mialem ed77, teraz posiadam huawei e3131 juz to poprawilem, :ok:
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bocian pisze:Mam jeszcze jedno pytanie wymusilem 900mhz zeby nie przelaczalo mnie na jakies inne czestotliwosci, w czasie urzytkowania internetu mam hspa++ lecz gdy nie ma ruchu w sieci schodzi na UMTS z mojej wiedzy wynika za w Play nie ma UMTS w czestotliwosci 900mhz wiec chyba wymuszenie czestotliwosci slabo dziala
Przed chwilą sprawdziłem TNI z modemem E3131 i wymuszanie pasma działa poprawnie.
Wymusiłem WCDMA 900 MHz (W900) i nie udało mi się uzyskać połączenia, wyświetlił się "Błąd dial-up 619". Karta Orange.
Czy w kolumnie "Pasmo" zaznaczyłeś "Wybrane"?
Krzysztof
luxpiotr
Użytkownik forum

Post autor: luxpiotr »

Może mi ktoś potwierdzić działanie top_netinfo na Windows 8? Osobiście mam problem z utworzeniem połączeń typu RAS pod W8 (wcześniej nie było z tym problemu pod Win7). Działa mi tylko tryb NDIS wyłącznie przez Mobile Partnera. Modem Huawei E173_u2
Co trzeba zmienić w tym systemie by połączenia RAS (jako modem a nie niby karta sieciowa) działały?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

luxpiotr pisze:Co trzeba zmienić w tym systemie by połączenia RAS (jako modem a nie niby karta sieciowa) działały?
Przypuszczam, że to jest problem ze sterownikami.
TNI sam nic nie wymyśla, on tylko wykorzystuje istniejące polecenia systemu operacyjnego.
Jeśli system operacyjny nie będzie obsługiwał modemu jako modemu, to i TNI nic na to nie poradzi.
Krzysztof
bajobongo

Post autor: bajobongo »

Witam Was,
nie wiem czy to dobre miejsce na tego typu sugestię, ale spróbuję. Jeśli nie, to proszę moderatora o przeniesienie/usunięcie ;-)

Mianowicie - pod Windows 7 i/lub 8 występują pewne problemy z modemem Huawei u173. Czasami się przywiesi tak (kod 682 lub 678), że trzeba się sporo napocić (kilka rebootów, odłączanie modemu z USB slota) aby ruszył. Dzieje się to szczególnie, gdy komp jest wybudzany z uśpienia lub gdy przełączamy się na innego usera (lub obie te sytuacje). Zauważyłem jednak, że jeśli się wyśle do modemu sekwencję (wiem, że dość brutalna):
AT+CFUN=4
AT+CFUN=6
to wówczas wszystko się resetuje i modem zaczyna w trymiga działać.
Problem jest tego typu, że muszę to robić manualnie, gdyż nie wiem, jak w TopNetInfo wysłać przed każdym połączeniem sekwencję komend AT (wiem, że można wysłać jedną przed połączeniem i rozłączeniem - to jednak nie jest rozwiązanie - testy pokazały, że muszą być wysłane przed połączeniem obie, w tej właśnie kolejności).
Czy macie jakieś rozwiązania na wysłanie dwóch poleceń AT? Jest to w ogóle możliwe? Jest jakaś szansa, na dorzucenie takiej funkcji w TopNetInfo?

Pozdrawiam.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

bajobongo pisze:Czy macie jakieś rozwiązania na wysłanie dwóch poleceń AT?
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Wyślij komendę przed połączeniem z internetem
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Pole edycji pod "Wyślij komendę przed połączeniem z internetem" -> AT+CFUN=4;AT+CFUN=6
Separatorem jak widać powyżej jest średnik, niestety mogą być problemy, ponieważ nie można ustawić czasu pomiędzy tymi poleceniami i faktyczną próbą połączenia.
Czy to rozwiązuje problem?
Po za tym z tego co wiem z tym modemem nie powinno być takich problemów.
Zaznaczanie:
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zainicjuj modem podczas próby połączenia
nic nie pomagało?
Pozdrawiam
Janek
bajobongo

Post autor: bajobongo »

Janek222,
dokładnie o coś takiego chodziło! Dziękuję Ci! :)
Odpowiadając na Twoje pytania - z tym modelem modemu mam takie problemy od początku używania (próbowałem trzech różnych sampli). Może dlatego, że pracuję w dość niestandardowym środowisku:
1. Komputer jest bardzo często usypiany, wybudzany (nigdy jednak nie jest hibernowany)
2. Modem czasami zmienia swój USB slot (nigdy w trakcie połączenia, ale jednak bywa, że system wykrywa go na nowo i instaluje jako drugi device (#2))
3. Często korzystam z VPN (cisco anytime), który bangla interfejsami na lewo i prawo
Zaznaczenie 'Zainicjowanie modemu....' nie pomagało.

Problemem okazuje się być teraz to, czego się obawiałeś - opóźnienie próby połączenia po takim resecie o jakieś 10s. ;) Jakieś pomysły? Może opóźnić to serią nic nie znaczących poleceń AT (ATI, ATE)?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

bajobongo pisze:Może opóźnić to serią nic nie znaczących poleceń AT (ATI, ATE)?
Może się nie udać, w związku z tym:
Nowa wersja testowa 3.65 b test do pobrania ręcznego i podmiany pliku exe:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip

Zmiany:
1. W polu edycji:
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Pole edycji pod "Wyślij komendę przed połączeniem z internetem"
można używać nowej komendy AT: AT+SECDELAY=XX gdzie XX to jest opóźnienie, czas na który program wstrzyma swoje działanie.
Przykład:
AT+CFUN=4;AT+SECDELAY=9;AT+CFUN=6;AT+SECDELAY=12
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

bajobongo pisze:Może opóźnić to serią nic nie znaczących poleceń AT (ATI, ATE)?
Można opóźnić poleceniem +COPS=?
AT+CFUN=4;+CFUN=6;+COPS=?

Ja u siebie przetestowałem to w złożeniu z komendą +CGDCONT
AT+CGDCONT=1,"IP","internet";+COPS=?
i opoźnienie działa.

Wykonanie +COPS=? trwa nawet 30 sekund a treść odpowiedzi jest zmiennej treści i długości.

Dlatego aby odpowiedź z +COPS nie była zinterpretowana jako błąd inicjowania połączenia (konkretnie - "Unknown response") to trzeba dodać jej typ do zdefiniowanych "Responses" modemu huawei w rejestrze windows. W moim przypadku scaliłem plik MESG.REG z załącznika i uruchomiłem ponownie system. Nazwę klucza rejestru użytego w MESG.REG trzeba zmienić jeśli nazwa modemu jest inna niż u mnie.

Dalsze informacje: Responses (Windows Drivers)

P.S.
Moja metoda chyba nie zadziała w tym przypadku bo +CFUN=6 spowoduje wcześniej zamknięcie portów szeregowych urządzenia zanim wykona się +COPS=?
Metoda janek222 jest lepsza, pod warunkiem że TNI sam ponownie otworzy port po wykonaniu polecenia opóźniającego.
Ostatnio zmieniony 2012-11-20, 10:03 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ