Czy istnieje możliwość podsłuchiwania internetu z sieci gsm?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Czy istnieje możliwość podsłuchiwania internetu z sieci gsm?
Witajcie, jestem nowym uczestnikiem forum i korzystam z internetu w systemie edge w Orange.
Interesuje mnie taki temat: czy można podsłuchiwać moją łączność internetową? I nie mam tu na myśli raczej organów prawa, co hakerów, którzy może chcą wykraść hasła? Jest to według Was możliwe? Czy w takim przypadku szyfrowanie połączenia z bankiem jest skuteczną ochroną przed włamaniem do mego konta bankowego?
Czy takie podsłuchiwanie sygnału internetowego jest trudne technicznie, wymaga drogiego lub skomplikowanego sprzętu?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi lub wskazanie drogi do innych dyskusji na ten temat na forum.
Pozdrawiam.
Interesuje mnie taki temat: czy można podsłuchiwać moją łączność internetową? I nie mam tu na myśli raczej organów prawa, co hakerów, którzy może chcą wykraść hasła? Jest to według Was możliwe? Czy w takim przypadku szyfrowanie połączenia z bankiem jest skuteczną ochroną przed włamaniem do mego konta bankowego?
Czy takie podsłuchiwanie sygnału internetowego jest trudne technicznie, wymaga drogiego lub skomplikowanego sprzętu?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi lub wskazanie drogi do innych dyskusji na ten temat na forum.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Czy istnieje możliwość podsłuchiwania internetu z sieci gsm?
Według mnie nie jest to możliwe. Możliwe byłoby, gdyby jakiś haker przejął jakiś odbiornik 

Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
- wojteks
- *** Administrator ***
podsłuchiwanie jest możliwe tak samo jak podsłuchiwanie rozmów GSM ale nie jest łatwe, wymaga specjalistycznego sprzętu który jest poza zasięgiem normalnych zjadaczy chleba (bo jest drogi) a oprócz tego połączenie z bankiem jest dodatkowo szyfrowane (SSL) więc jak sami nie podamy komuś naszych haseł wprost to raczej jest bezpiecznie
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co do samego połączenia z bankiem, to najlepiej sprawdzają się z tego co wiem tokeny lub SMSkody, bez których haker jak nawet pozna nasze loginy nic nie zdziała.proteka pisze:Czy w takim przypadku szyfrowanie połączenia z bankiem jest skuteczną ochroną przed włamaniem do mego konta bankowego?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przeczytaj swój podpis a dokładnie numer z którego polecasz noclegiCorpose pisze:Według mnie nie jest to możliwe

-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Czy istnieje możliwość podsłuchiwania internetu z sieci
Sam podsłuch GSM jest dość trudny technicznie. Włamanie na BTSa nic nie da, bo nie ma tam urzadzen umozliwiajacych podsluch ruchu IP (to tez jest trudne technicznie, siec zarzadzajaca telekomow 1) nie pracuje na protokole IP 2) nie ma punktu styku z internetem, trzeba by sie najpierw dostac jakos do sieci zarzadzajacej telekomu)proteka pisze:Witajcie, jestem nowym uczestnikiem forum i korzystam z internetu w systemie edge w Orange.
Pozdrawiam.
Niestety najprostszym i dosc skutecznym wyjsciem jest zamiast podsluchu instalacja prostego programu (trojana lub keyloggera) na komputerze ofiary. Tak jest prosciej, szybciej i do tego mozna wyciagnac bardzo duza ilosc informacji z komputera - od listy odwiedzanych stron, plikow na dysku po wpisywane z klawiatury teksty (w tym takze hasła). Napisanie takiego programu nawet dla poczatkujacego programisty jest dosc proste, z reszta istnieje wiele gotowych rozwiazan..
Podsluch jest najwiekszym zagrozeniem w sieciach LAN i WLAN (osiedlówki) (głównie arp spoofing czyli podszywanie sie wlamywacza pod "bramę domyślną" komputera ofiary a następnie sniffowanie ruchu). W sieci GSM raczej sie z tym zjawiskiem nie spotkałem.
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
do tego po wpisaniu hasła "wardriving" w googlach mozna zlaneźć wiele stron które informują jak tego dokonac....i na prawde nie jest to trudne, wystarczy odpowiednia karta sieciowa, odpowiedni soft i można za free mieć neta
:P