Blueconnect i zdalny pulpit przez VNC
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Blueconnect i zdalny pulpit przez VNC
Mam dwa kompy w domu. jeden podlaczony do netu przed hsdpa, drugi neo. Na tym polaczonym przez hsdpa zainstalowalem serwer VNC i probuje sie połaczyc z tym kompem. Niestety zonk. Czy era w jakis sposob blokuje polaczenia przychodzace (firewall czy cos) ?
Zauwazylem ze IP polaczenia hsdpa przypisane jest przez DHCP
Zauwazylem ze IP polaczenia hsdpa przypisane jest przez DHCP
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Blueconnect i zdalny pulpit przez VNC
W BC jest NAT. Czyli masz wewnętrzne IP i firewall ery. Nic nie zrobisz bo era nie oferuje zewnętrznego IP.
Możesz zamiast VNC użyć Windows Messenger najnowszego, zrobić konta użytkowników inne na obydwu komputerach i połączyć sie wirtualnym pulpitem nawet z wewnętrznym ip i nat-em. Sam próbowałem i działało bez problemów.
W Windows Messenger jest to identyczne z działania i wyglądu jak pulpit zdalny w windows-ie z tym, że nie przez ip a przez konta użytkowników.
Pozdrawiam
Możesz zamiast VNC użyć Windows Messenger najnowszego, zrobić konta użytkowników inne na obydwu komputerach i połączyć sie wirtualnym pulpitem nawet z wewnętrznym ip i nat-em. Sam próbowałem i działało bez problemów.
W Windows Messenger jest to identyczne z działania i wyglądu jak pulpit zdalny w windows-ie z tym, że nie przez ip a przez konta użytkowników.
Pozdrawiam

Temat trochę stary ale zaciekawił mnie
Czy z tego 2 kompa (z netem gsm) będę mógł wysyłać maile, ściągać aktualizacje itd sterując nim z tego 1?
Wypowiedzi innych użytkowników również mile widziane

Prośba do ja.michal mógłyś przybliżyć co nieco jak to ustawić?ja.michal pisze:użyć Windows Messenger najnowszego, zrobić konta użytkowników inne na obydwu komputerach i połączyć sie wirtualnym pulpitem nawet z wewnętrznym ip i nat-em. Sam próbowałem i działało bez problemów.
Czy z tego 2 kompa (z netem gsm) będę mógł wysyłać maile, ściągać aktualizacje itd sterując nim z tego 1?
Wypowiedzi innych użytkowników również mile widziane

-
- Stały użytkownik forum
http://www.teamviewer.com/index.aspx
Nie ma chyba prostszego programu.
Instalujesz na dwóch pc, próbując się połączyć do któregoś z kompów podajesz id, później hasło i gotowe.
Nie ma chyba prostszego programu.
Instalujesz na dwóch pc, próbując się połączyć do któregoś z kompów podajesz id, później hasło i gotowe.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Trochę to mało powiedzianepaszczak pisze:Temat trochę stary

Przy okazji temat przeniosę do kącika technicznego, bo tam będzie lepsze miejsce dla niego. Gdyż w zasadzie dotyczy oprogramowania.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
paszczak, instalujesz Windows Messenger na obydwu kompach, zakładasz konta i się łączysz. Jedna musi zaakceptować to, że chce druga wejść.
Dokładnie nie napiszę co i jak bo to dawno było i średnio już pamiętam.
Dokładnie nie napiszę co i jak bo to dawno było i średnio już pamiętam.