Blueconnect i zdalny pulpit przez VNC

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kunio
Stały użytkownik forum

Blueconnect i zdalny pulpit przez VNC

Post autor: Kunio »

Mam dwa kompy w domu. jeden podlaczony do netu przed hsdpa, drugi neo. Na tym polaczonym przez hsdpa zainstalowalem serwer VNC i probuje sie połaczyc z tym kompem. Niestety zonk. Czy era w jakis sposob blokuje polaczenia przychodzace (firewall czy cos) ?
Zauwazylem ze IP polaczenia hsdpa przypisane jest przez DHCP
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Blueconnect i zdalny pulpit przez VNC

Post autor: ja.michal »

W BC jest NAT. Czyli masz wewnętrzne IP i firewall ery. Nic nie zrobisz bo era nie oferuje zewnętrznego IP.
Możesz zamiast VNC użyć Windows Messenger najnowszego, zrobić konta użytkowników inne na obydwu komputerach i połączyć sie wirtualnym pulpitem nawet z wewnętrznym ip i nat-em. Sam próbowałem i działało bez problemów.
W Windows Messenger jest to identyczne z działania i wyglądu jak pulpit zdalny w windows-ie z tym, że nie przez ip a przez konta użytkowników.

Pozdrawiam ;)
paszczak

Post autor: paszczak »

Temat trochę stary ale zaciekawił mnie :)
ja.michal pisze:użyć Windows Messenger najnowszego, zrobić konta użytkowników inne na obydwu komputerach i połączyć sie wirtualnym pulpitem nawet z wewnętrznym ip i nat-em. Sam próbowałem i działało bez problemów.
Prośba do ja.michal mógłyś przybliżyć co nieco jak to ustawić?
Czy z tego 2 kompa (z netem gsm) będę mógł wysyłać maile, ściągać aktualizacje itd sterując nim z tego 1?

Wypowiedzi innych użytkowników również mile widziane :)
tomian
Stały użytkownik forum

Post autor: tomian »

http://www.teamviewer.com/index.aspx

Nie ma chyba prostszego programu.

Instalujesz na dwóch pc, próbując się połączyć do któregoś z kompów podajesz id, później hasło i gotowe.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

paszczak pisze:Temat trochę stary
Trochę to mało powiedziane ;)

Przy okazji temat przeniosę do kącika technicznego, bo tam będzie lepsze miejsce dla niego. Gdyż w zasadzie dotyczy oprogramowania.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

paszczak, instalujesz Windows Messenger na obydwu kompach, zakładasz konta i się łączysz. Jedna musi zaakceptować to, że chce druga wejść.
Dokładnie nie napiszę co i jak bo to dawno było i średnio już pamiętam. :)
ODPOWIEDZ