Motorola V3xx - działa tylko UMTS [wydzielony]

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kiedyzamkniesz
Początkujący użytkownik forum

Re: Wielka zagadka - Motorola V3xx + niemiecki internet E-pl

Post autor: kiedyzamkniesz »

Mam pytanko może mi ktos może pomoże kupiłam sobie w stanach motorolke v3xx ale nie chce mi odbierac bo nie moge jej rzestawić gprs dziala tylko w umts czy da sie jaj jakos przestawić?
pomóżcie bo tak mi sie podoba ten tel i jak bylam w stanach ja kupilam a teraz mi nie dzila w polce a jak ja kupowalam to dowiadywalam sie podobno one dzilaja normalnie w europie...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-11, 07:46 ]
Wydzielone z wątku -> >KLIK<
Dominisia
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Motorola V3xx - działa tylko UMTS [wydzielony]

Post autor: Engelbert »

A czy przy 2G karta w ogóle loguje się do sieci?
Co znaczy, że "nie chce odbierać", co się dzieje przy GPRS?
Problem dot. w ogóle logowania się do sieci, czy tego że pakietowa transmisja danych przy 2G nie funkcjonuje (jeśli tak, to jakie są tego objawy)?

Teoretycznie V3 maxx były tylko w wersji HSDPA/GSM 900/GSM 1800/GSM 1900, bez żadnych wersji NAM, tak więc modele sprzedawane w USA nie powinny się niczym różnić od tych kierowanych na rynki europejskie. Problem więc nie powinien leżeć po stronie aparatu (ewentualnej rozbieżności w obsługiwanych częstotliwościach).

Jedna uwaga, droga kiedyzamkniesz, stawiaj przecinki, bo przy najlepszych chęciach naprawde trudno zrozumieć o co chodzi dokładnie.
kiedyzamkniesz

A czy przy 2G karta w ogóle loguje się do sieci?
Co znaczy, że "nie chce odbierać", co się dzieje przy GPRS?
Problem dot. w ogóle logowania się do sieci, czy tego że pakietowa transmisja danych przy 2G nie funkcjonuje (jeśli tak, to jakie są tego objawy)?

Teoretycznie V3 maxx były tylko w wersji HSDPA/GSM 900/GSM 1800/GSM 1900, bez żadnych wersji NAM, tak więc modele sprzedawane w USA nie powinny się niczym różnić od tych kierowanych na rynki europejskie. Problem więc nie powinien leżeć po stronie aparatu (ewentualnej rozbieżności w obsługiwanych częstotliwościach).

Jak włoże swoją polską karte czy to z play czy z plusa tel włącza się normalnie. Tylko problem jest z tym że mam bardzo słaby zasięg lub go zwyczajnie brak. Nie mam pojęcia co mam zrobić bo przy takim stanie rzeczy w tej chwili nie jestem w stanie z niego w ogóle korzystać, bo nie moge nigdzie ani zadzwonić anie napisać o innych funkcjach nie wspomnę. Tel w ogóle nie chce działać w GSM bo nie ma zasiegu sama nie wiem jak to określić bo w centrum duzych miest chodzi mi o warszawe dziala normalnie ale juz na obrzeżach nie funkcjonuje z powodu braku zasiegu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kiedyzamkniesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Dominisia
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Równie dobrze to może być problem związany z fizycznym uszkodzeniem, nie wiem dokładnie co tam jest w środku, ale może być np. walnięty jeśli chodzi o 1800, a przy 900 funkcjonować (albo na odwrót).
kiedyzamkniesz pisze:Jak włoże swoją polską karte czy to z play czy z plusa
Akurat testowanie zamiennie kart Plus/Play jest słabym pomysłem, bo w większości miejsc sieci Play korzysta z infrastruktury Plusa. Dobrze byłoby przetestować na Orange albo Erze. Może to wina sieci i zasięgu?

Czyli z tego co napisałać, problem nie tyle dot. transmisji danych, a samego zasięgu, a przez to pośrednio na stabilność połączenia.
ps.piotr

Post autor: ps.piotr »

kiedyzamkniesz pisze:A czy przy 2G karta w ogóle loguje się do sieci?Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Moim zdaniem skoro tak się dzieje problem jest z zasięgiem sieci 3G. Trzeba przełączyć telefon w menu> band z zakresu WCDMA na automatyczny lub zakres 900/1800. Jednak przy takim ustawieniu nie będzie szybkiej transmisji danych. Zależy jeszcze do czego ma służyć ta motorola ,do rozmowy czy do internetu? Poza tym w sieci z napisem 2G nie będzie transmisji GPRS bo napis ten oznacza,że GPRS nie jest dostępny. Musi być napis 2,5G lub 3G.UMTS na obrzeżach miast nie będzie działał prawidłowo i tu cudów nie ma.Problem może czasem rozwiązać dodatkowa antena kierunkowa ale też nie zawsze.
Ostatnio zmieniony 2008-01-11, 09:13 przez ps.piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
kiedyzamkniesz

Moim zdaniem skoro tak się dzieje problem jest z zasięgiem sieci 3G. Trzeba przełączyć telefon w menu> band z zakresu WCDMA na automatyczny lub zakres 900/1800. Jednak przy takim ustawieniu nie będzie szybkiej transmisji danych. Zależy jeszcze do czego ma służyć ta motorola ,do rozmowy czy do internetu? Poza tym w sieci z napisem 2G nie będzie transmisji GPRS bo napis ten oznacza,że GPRS nie jest dostępny. Musi być napis 2,5G lub 3G.UMTS na obrzeżach miast nie będzie działał prawidłowo i tu cudów nie ma.Problem może czasem rozwiązać dodatkowa antena kierunkowa ale też nie zawsze

Ale o to chodzi że w dużych miastach też działa na bardzo wąskim terenie w warszawie mam tylko zasięg tylko koło Pałacu. Spróbuje z nową kartą z orange może będzie lepiej...
Dominisia
ODPOWIEDZ