Po przeczytaniu FAQ dalej w kropce:/
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Po przeczytaniu FAQ dalej w kropce:/
Witam serdecznie:)
jestem nowym użytkownikiem, przeczytałem FAQ w tematach mnie interesujących, jednakże dalej nie wiem co zrobic, mam nadzieje ze doświadczeni Użytkownicy pomogą i doradza.
chce zaopatrzyć sie w bezprzewodowy internet przez siec gsm.
Mam taka prace ze praktycznie przez 8miesiecy jeżdżę po kraju zmieniając średnio co 2 dni miejsce pobytu, rzadko przebywam w centrach miast raczej gdzieś poza (w lesie nad jeziorem).
problem jest taki iż nie wiem jakiego operatora wybrac:/
znajomy z pracy ma Orange i lipa mu chodziło (jakis cienki modem chyba)
prośba do Użytkowników, doradźcie jaki modem wybrać i jaka antenę do niego??
dodam ze będę chciał wziąć umowę z operatorem na czas nieokreślony, modem chciałem kupić sam jakiś zewnetrzy na usb najlepiej do (500-600pln), z możliwością anteny zewnętrznej.
doradźcie proszę:)
jestem nowym użytkownikiem, przeczytałem FAQ w tematach mnie interesujących, jednakże dalej nie wiem co zrobic, mam nadzieje ze doświadczeni Użytkownicy pomogą i doradza.
chce zaopatrzyć sie w bezprzewodowy internet przez siec gsm.
Mam taka prace ze praktycznie przez 8miesiecy jeżdżę po kraju zmieniając średnio co 2 dni miejsce pobytu, rzadko przebywam w centrach miast raczej gdzieś poza (w lesie nad jeziorem).
problem jest taki iż nie wiem jakiego operatora wybrac:/
prośba do Użytkowników, doradźcie jaki modem wybrać i jaka antenę do niego??
dodam ze będę chciał wziąć umowę z operatorem na czas nieokreślony, modem chciałem kupić sam jakiś zewnetrzy na usb najlepiej do (500-600pln), z możliwością anteny zewnętrznej.
doradźcie proszę:)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Po przeczytaniu FAQ dalej w kropce:/
Nie znalazłeś w FAQ odpowiedzi jak też na forum w szukajce, gdyż nie ma odpowiedzi jednej i dobrej na takie pytanie. Chodzi o to, że w jednej lokalizacji jeden operator może mieć rewelacyjną, że tak to nazwę stabilność i inne parametry a w innej lokalizacji drugi operator. Tu jest zbyt dużo czynników, żeby powiedzieć jednoznacznie.strus13 pisze:problem jest taki iż nie wiem jakiego operatora wybrac
Dlatego przy wyborze operatora ważne są np.:cena abonamentu, limit przesyłu danych, promocje na modemy, czas na jaki podpisuje się umowę, itd. Natomiast same względy techniczne, który lepszy, który gorszy moim zdaniem nie są do rozstrzygnięcia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Najlepszą radą jest zakup modemu bez simlocka i bez umowy na konkretną sieć. W razie potrzeb i możliwości można korzystać np. z simdaty Plus i Orange free na kartę. Nie ma złotego rozwiązania w przypadku podróży w różne odległe miejsca. Sam podróżuję sporo i w różne miejsca i napotykam te same problemy. I w zasadzie przebywam raczej w większych miastach.
-
okBliSki pisze: Dlatego przy wyborze operatora ważne są np.:cena abonamentu, limit przesyłu danych, promocje na modemy, czas na jaki podpisuje się umowę, itd. Natomiast same względy techniczne, który lepszy, który gorszy moim zdaniem nie są do rozstrzygnięcia.

a jak ze sprzetem, co wybrac by w mojej sytuacji mobilnego zycia?
pozdr
Na pewno nie modem na usb, mam kilku znajomych prowadzących "życie drogi", mają modemy na express albo telefony kom. plus laptop oczywiście.strus13 pisze:co wybrac by w mojej sytuacji mobilnego zycia?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Nokia 6120 nadaje się do tego idealnie...Jarek no.1 pisze:[...]albo telefony kom. plus laptop oczywiście.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli internet mobilny będzie bardzo często wykorzystywany, to jednak skłaniałbym się ku modemowi a nie telefonowi. Dlaczego? Ano dlatego, że z telefonem w roli modemu jest kilka problemów, np zasilanie. albo połączenie kablowe. Jeżeli połączymy po kablu do notka, to może on nam się ładować ale mamy kłopot z kablem a jeżeli po BT, to mamy problem z szybkim wyczerpywaniem się baterii. Dlatego jednak sugerowałbym modem.Jarek no.1 pisze:mają modemy na express albo telefony kom
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Potwierdzam wypowiedź Kolegi @BliSki. Dość długi czas wykorzystywałem telefon jako modem i ujemny fakt jest jeden: zasilanie. Jeżeli nie mamy popularnej "świnki" w pobliżu, to korzystanie z netu jest niestety ograniczone. I niewygodne. Krótkie sesje owszem, ale na dłuższą metę jest to męczące. Po tym jak ceny modemów nieco spadły na Allegro natychmiast się w niego wyposażyłem i nie narzekam...BliSki pisze:[...]jednak skłaniałbym się ku modemowi a nie telefonowi.[...]

-
domyślam sie ze jak laptop to express lub tel. akurat w moim przypadku mam i laptopa i stacjonarny dlatego modem na usb, bym wymiennie mógł używać netu, i bym nie potrzebował slotu express w stacjonarnym.Jarek no.1 pisze: Na pewno nie modem na usb, mam kilku znajomych prowadzących "życie drogi", mają modemy na express albo telefony kom. plus laptop oczywiście.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
W przypadku korzystania i z laptopa i stacjonarnego modem USB jest najlepszym rozwiązaniem. Można ewentualnie uniwersalnie korzystać i z telefonu (poprzez USB, BT, IRDA). Po dokupieniu oczywiście do stacjonarnego BT (IRDA) na USB. Poza większymi miejscowościami i tak nie należy się spodziewać prędkości wyższych niż EDGE, więc nawet nie trzeba mocno inwestować - spora grupa telefonów ma wbudowany modem EDGE.
-
tak szperam cały czas i wpadlo mi cos takiego
http://allegro.pl/item301348162_modem_u ... szawa.html
niestety z zewnetrznym zasilaniem a nie usb, co myślicie o tym?
a tak w ogóle to zastanawiam sie czy jest może router wi-fi który jest od razu modemem gsm?
pozdrawiam
http://allegro.pl/item301348162_modem_u ... szawa.html
niestety z zewnetrznym zasilaniem a nie usb, co myślicie o tym?
a tak w ogóle to zastanawiam sie czy jest może router wi-fi który jest od razu modemem gsm?
pozdrawiam
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
A jakiego masz kolego @strus13 laptopa?
-
- Stały użytkownik forum
Jest Option GlobeSurfer II 7.2a tak w ogóle to zastanawiam sie czy jest może router wi-fi który jest od razu modemem gsm?
http://www.allegro.pl/item302164137_wel ... wosc_.html
-
@canidy:
mam IBM/LENOVO TP R61i.
mam IBM/LENOVO TP R61i.