iplus (e220)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mario_s
Użytkownik forum

iplus (e220)

Post autor: mario_s »

jestem posiadaczem (chyba raczej niestety) od 3 m-cy. W mojej miejscowosci mam zasieg 3G wiec niby fajnie. Net dziala szybko ale niestety czesto mi sie wiesza musze albo restartowac polaczenie z netem albo wyciagac modem z usb. Zaktualizowalem iplus managera ale to raczej nie pomoglo. Jakies sugestie, czytalem o polaczeniu dialup, ale czy rzeczywiscie jest pomocne? U mnie z kompem nie jest zle, 4gb ram wiec ramu to nie jest wina..(zwlaszcza ze z 1gb mam wolne). Zastanawialem sie rowniez nad zmiana softu, teraz mam 3.6 mb ready, na stronie iplusa jest juz soft do 7.2, ale to pewnie nie pomoze tylko jeszcze pogorszy??
Jarek no.1

Re: iplus (e220)

Post autor: Jarek no.1 »

Sporo użytkowników uważa że dial-up to panaceum na wszystko, ja tak nie uważam, ale zawsze można spróbować. Myślę że to wina sterowników albo jakichś aktualizacji windows.

Ja np. miałem podobne problemy po wgraniu poprawki KB932406 (ta od czarnego ekranu) do visty. W moim przypadku soft na 7,2 dał tyle że system nie tworzy mi plików tymczasowych, pozostałe parametry bez zmian.
mario_s
Użytkownik forum

tez teraz dzialam na viscie, ale na xp jak i 2003 problemy byly podobne
grzesiekz9
Początkujący użytkownik forum

Post autor: grzesiekz9 »

Witam , ten sam problem , tyle , że z blueconnect - era . Modem mam kilka dni , 3G , pięknie śmiga ale tylko wtedy gdy śmiga , czasem bowiem komp traci z oczu modem a widzi tylko nieznane urządzenie. Wyjąć modem , włożyć , czasem skutkuje ale to chyba nie metoda. Brak reguły kiedy tak się dzieje , może za krótko się jeszcze bawiłem . Myślałem o przewietrzeniu systemu , może na nowym byłoby stabilnie , co wy na to ? Skoro w obu sieciach ( plus , era ) są te same objawy czyli wina jest poza oprogramowaniem ( mobile connect u mnie i Cośtam w iPlusie ) . Ktoś ma jakieś sukcesy po doświadczeniach ?
mario_s
Użytkownik forum

u mnie modem nie znika tylko pewnie sie wiesza, widoczny caly czas jest.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Dial-up może załatwić cały proble. Manager może być główną przyczyną wieszania się modemu. Aktualizacja softu na 7,2 Mb/s może tylko zaszkodzić a stałą stabilną prędkością 3,6 Mb/s jeszcze nikt się nie chwalił.
Program @Pogara też jest dobry - FAQ.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jarek no.1 pisze:Sporo użytkowników uważa że dial-up to panaceum na wszystko
Nikt nie mówi, że panaceum na wszystko, ale w zdecydowanej większości przypadków, może pomóc szybko rozwiązać problem. I tak jak pisał mar_kow, wykluczyć błędy niektórych aplikacji czyli menadżerów połączeń.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
grzesiekz9
Początkujący użytkownik forum

Post autor: grzesiekz9 »

U mnie już wszystko działa :ok: . Wniosek : czytaj załączoną instrukcję . Okazuje się , że modem faktycznie dużo prądu potrzebuje i należy podpiąć go dołączonym do zestawu kabelkiem z dodatkową wtyczką USB. Teraz śmiga aż miło :D , czego i wam życzę ...
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Post autor: pablo »

:papa: To i ja się podłączę.
Czy pozostawienie w/w modemu podłączonego do aktywnego huba 24h/dobę nie wpłynie negatywnie na jego trwałość?
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
ODPOWIEDZ