ed77 orange

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukasz

ed77 orange

Post autor: lukasz »

modem ed77 w abonamencie za 60 zł jest oferowany jako gprs a w abonamencie za 120 zł jako edge - czy tu jest zakładana jaks blokada na modemie czy zalezy to od karty sim?
pier

Re: ed77 orange

Post autor: pier »

napoczatku sprawdz tzn porzycz od kogos kto ma licencje edga i zobacz jak u ciebie dziala . w niektorych mijscowosciach GPRS dziala tak samo jak EDGE. co do karty to nie wiem ale chyba jest ta sama
a tylko przycinaja transfer
Awatar użytkownika
dreamoftheviper
Stały użytkownik forum

Post autor: dreamoftheviper »

Jezeli twoj modem obsluguje EDGE to powinno chodzic, karta sim nie ma chyba nic z tym wspolnego na jednej karcie jest GPRS oraz EDGE a nie wiem czy mozna zalozyc blokade na modem raczej nie. Pozdrawiam
Gość

Post autor: Gość »

Witam, jeżeli tylko masz ten modem to nie zaleznie od tego czy masz wykupiony abonament GPRS czy EDGE to masz i to i to. Czy akórat lecisz po EDGE czy GPRS zależy wyłącznie od zasięgu. Mam też ten modem w Orange :)
pozdrawiam
Kubuś

ed77

Post autor: Kubuś »

Słuchajcie czy was też wku**** ten ed77. Przez tydzień urzytkowania napsuł mi tyle nerwów. Co sądzicie o transferze

---
Kubuś, takich wyrazów tu nie używamy!!!
Moderator. BliSki.
Gość

Post autor: Gość »

lukasz pisze:modem ed77 w abonamencie za 60 zł jest oferowany jako gprs a w abonamencie za 120 zł jako edge - czy tu jest zakładana jaks blokada na modemie czy zalezy to od karty sim?
Jeśli masz modem obsłuqujący edqe a w tym wypadku masz (ED77) to mając licencje qprs na 100% bedzie Ci działał edqe. Jedynym warunkiem działania edqa jest poprostu bycie w jeqo zasięqu :)
lukasz

a czy jesteście zadowoleni z tej usługi? wole sie poradzic kogos kto juz ma ten sprzet zanim podpisze umowe.

PS. A może macie jakieś inne rozwiązanie do komputera PC?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Witaj Lukasz !
To wszystko zależy od tego czy masz wystarczający zasięg edge.Jeśli mieszkasz w jakimś większym mieście i nie masz jeszcze zasięgu umts to może przyszłościowo weż coś z umts.Ja mam orange 3G (120 zł) ale jestem zadowolony bo transfer jest 35-48 kBps.Rekord to 193 kBps no ale nie wiem skąd to się bierze ,ponoć tunele kompresyjne .Co innego torrent tu trzeba by było wykupić za 5 zł netto IP PUBLICZNY żeby działało normalnie .Mam Option GT 3G+ z upgrade`m na HSDPA (1,8Mbps) co oczywiście nie działa dopóki takiej usługi nie będzie.Myślę ,że lepiej zapłacić 120 zł i mieć normalne transfery ( business everywhere 2GB ograniczenia) jak męczyć na gprs.Nie wszyscy jednak mogą zadziałać na przynajmniej edge`u więc bez przerwy muszą walczyć o transfer np: kompresując software`owo dane .
Co do ograniczeń w Orange to jest takie przy umts - tu trzeba mieć 3GSIM czyli USIM żeby umts działał.A gprs i egprs (EDGE) działają na normalnych kartach.Z informacji prasowych chociażby na www.3G.co.uk wynika ,że w połowie roku Plus wprowadza HSDPA to jeśli mieszkasz w miejscu gdzie byłaby szansa na to weź GT 3G+ lub kup na ebay`u GT FUSION+ (HSDPA READY 1,8 Mbps) Ale na razie to opłaca się Plus ,60 zł to nie 120 pod warunkiem , że działa .Niestety nikt nie może Ci niczego obiecać tzn brak kłopotów z transferem w Twojej miejscowości czy problemy z operatorem.
pozdrawiam bob .
lukasz

dzięki za rade! mieszkam na wsi a chociaz neo jest u mnie dostepna to tpsa tlumaczy sie brakiem wolnych par laczy w kablu (nie wiem o co w tym chodzi ale moj sasiad ma neo wiec tym wieksze moje zdziwienie dlaczego nie moge miec neo) pozostaje mi zatem do wyboru blue connect, iplus lub twoj internet - i tu prosze o pomoc bo nie wem co wybrac i z jakim modemem, mam komputer pc z procesorem AMD Athlon(tm) XP 2000+

[/u]
Czarek88lol
Stały użytkownik forum

Post autor: Czarek88lol »

gadaj z telekomunikacją! niech cos zrobia i Ci neo podłaczą:P bezprzewodowy net to nie to samo uwazam:p jesli masz laptopa i net Ci potrzebny w terenie to owszem:p a jesli bedizesz miał bezprzewodowy net i słaby zasięg itp. to nie bedizesz zadowolony:P a cena neostrady taka sama:p
lukasz

tpsa nie podłączy mi neo bo muszą pociągnąć 250 metrów kabla a pozatym na lini jest zamontowana pcm'ka, której nie mogą zdjąć ponieważ.... nie ma możliwości technicznych... :(
Czarek88lol
Stały użytkownik forum

Post autor: Czarek88lol »

a to pech:p a jesli Twoj sąsiad ma neostrade to moze to z Nim warto byłoby sie dogadać;D
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Czarek88lol pisze:a to pech:p a jesli Twoj sąsiad ma neostrade to moze to z Nim warto byłoby sie dogadać;D
Na to niestety Telekomplikacja już znalazła sposób, limity transferów i nawet jeśli weźmiecie na spółkę 512 czy wyżej, to limit bedzie taki, że do połowy miesiąca nie starczy.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

NA telekomunikacje jest sposób heeh :D poprostu weś DSL na kilka osób i jest cool (lecz musisz poprosic :) kogoś kto posiada własno firme by wziąt to na siebie) DSL jest dla firm ;/ pozdrawiam
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Lukasz.To pozostaje Ci to co na początku tego tosta lub z modyfikacją czyli tuż za rogiem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=554 skydsl.
Środek Europy XXI century ,UE a tak wszyscy musimy się męczyć żeby mieć ten niesamowity luxus : INTERNET
bob
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 11:06 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
lukasz

Właśnie dziś kupiłem modem ed77 w orange z abonamentem za 60 zł, jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> działa - zobaczymy jak długo..... jedyne co mnie miło zaskoczyło to PROFESJONALNA obsługa w salonie - wszysttko wytłumaczyli co i jak oraz powiedzieli o limicie transferu a przed podpisaniem umowy dali koniecznie do przeczytania regulamin, nie spodziewałem się tego :D
Slay
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Slay »

Witam.
Mam Orange z modemem ED 77 za (60zł). Mieszkam w Piotrkowie Trybunalskim... moje ograniczenie transferu to 500MB (po przekroczeniu tegolimitu prędkośc spada na GPRS). Od kilku dni stacja bazowa Orange, z którą się łącze nie wyrabia poprostu mam takie zwiechy, transfer bardzo słaby ,że juz nie moge wytrzymać poprostu załuje ,ze podpisałem umowę z orange poniewaz sprzedawca nic nie powiedział o limicie danych do 500MB zapewniał tylko ,ze prędkość nie spadnie... Moje pytanie jest następujące czy istnieje jakaś wersja oprogramowania do modemu Ed 77 , której mozna samemu wybierać sobie stację bazową ?
k91
Początkujący użytkownik forum

modem ed77

Post autor: k91 »

Mam go jeden miesiac. Widzialem szybsze. Ja pracuje nim w sieci
w opcji za 60 zl. Da sie wytrzymac , film sciagam juz tydzien .
To moj pierwszy modem . Mysle ze moje miasto niema zasiegu EDGE
, a szkoda. :x byl by lepszy transfer. Mimo to surfowac po necie
da sie.
Krys
izotopek
Użytkownik forum

Post autor: izotopek »

witam.
Mam malenki problem odnossnie nie techlaba ed 77 ale kabla do niego.
Czesto mam bledy " blad komunikacji z modemem lub np brak syg... i zauwazylem ze w zaleznosci jak uloze kabel mam np 4 lub 5 kresek. modem ma pol roku kupilem na allegro itd.wiec niby powinien dzialac.gniazdko w modemie jest lekko obruszane ale ruszajac nim nie znika mi syg. jedynie jak np zwine kabel wtedy znika albo jak ulozy sie nie tak jak powinien. Mysle ze to moze byc uszkodzony kabel w jednym miejscu i poprostu w zaleznosci od ulozenia zasieg jest lub nie ma.
Chodzi mi dokladnie o pomoc w sparwie gdzie moge kupic taki sam kabel...bo kupielm w media jakis i niestety nie dziala
Ten kabel ma usb a - mini usb B i jakies dziwne oznaczenia
28 AWG/1P and 28 AWG/2C E238846 80C 30V 5 pinow.
Moze ktos wie gdzie moge kupi kabel bez zbednego szukania ale oczywiscie wlasciwy.
na allegro jest masa kabli ale ktory wybrac :(
prosze o pomoc moderatora
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Napisz tutaj o pomoc : http://www.tl2000.com.pl/ed77/
izotopek
Użytkownik forum

Post autor: izotopek »

no dziekuje za odpowiedz.:) ciekawe co oni z tym zrobia. Wolalbym kupic kabel na allegro przynajmneij by to szybciej trwalo. Chociaz moze powiedz jaki dokladnie.dziekuje za odp
a moze ktos z forum juz taki kupowal?
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
ODPOWIEDZ