różne systemy, różne prędkości :(

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DariusD
Początkujący użytkownik forum

różne systemy, różne prędkości :(

Post autor: DariusD »

Witam!

Do łączenia się z netem używam telefonu Nokia 6151 + oryginalnego kabel CA-53 USB. Jestem w Orange Free na kartę. Mój problem polega na tym, że Internet działa mi z różnymi prędkościami na każdym systemie (mam 2: Vistę wgraną automat. na laptopa i dogranego XPka). Na Viscie net działa bardzo zadowalająco - przy downloadzie prędkości sięgają max 42-43 KB/s a stronki w Operze otwierają się z prędk. ok 11-12 KB/s (więc jest to raczej UMTS z tego co się orientuję). Niestety w XPku działa wolniej :( Przy ściąganiu mam już tylko ok. 12-15 KB/s a strony ładują się przy 2-4 KB/s. Czym to może być spowodowane? Chciałbym rozwiązać ten problem i korzystam także w XPku z umtsowskich prędkości.

PS: myślałem czy przypadkiem nie jest to sprawka firewalla - na Viscie mam zainstalowanego Nortona Internet Security (lub cos podobnego) natomiast na XP mam Sygate Personal Firewall. Nie wiem tylko jak to sprawdzic. Moze Wy wiecie? Zaporę Windows już wyłączyłem - nie poprawiło to prędkości.

Trojanów i wirusów też mieć nie powinienem - niedawno robiłem skan i pousuwałem jeśli coś było...

Aha... i cała sprawa dotyczy lokalizacji na warszawskim Grochowie :) (żeby nie było że nie jestem w zasięgu 3G ). Powyższe wartości prędkości podałem na podst. wskazań Opery.

Pozdro. i proszę o pomoc.
Jarek no.1

Re: różne systemy, różne prędkości :(

Post autor: Jarek no.1 »

Stare przysłowie pszczół mówi: to czego w komputerze nie ma, nie może się zepsuć.
Wywal tego xp'ka, zrób format i będziesz szczęśliwy, poza tym zmień antywirusa, NIS czasem skutecznie spowalnia net bezprzewodowy. Czym masz więcej nawalone do kompa tym więcej konfliktów i problemów.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Miałem podobny przypadek... Z tym że miałem obok siebie Debiana i XP'ka... Na XP'ku muliło niemiłosiernie na Debianie wszystko było spoko :) Problem rozwiązałem całkowitym formatem i całkowite przerzucenie się na Debiana... XP'k poleciał z dysku.
Dawno mnie tutaj nie było :)
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

Wyjście? Korzystaj z tego systemu który najlepiej pracuje..nie ma co gdybać i zastanawiać się... widocznie z jednego systa wyciągniesz tyle, a w innym różne softowe badziewia mula kompa... tak to juz jest :)
ED77 + ATK20 = :D
Awatar użytkownika
randnd
Początkujący użytkownik forum

Post autor: randnd »

Ja rowniez zauwazylem ze net Blueconnect 39 troszke szybciej smiga na lapie Toshiba z Vista niz na PC z XP. Do laczenia z internetem uzywam modemu Huawei E220.
"I never sleep cause sleep is the cousin of death"
ODPOWIEDZ