Mała sieć dzięki UMTS/HDSPA jak to ugryźć?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mała sieć dzięki UMTS/HDSPA jak to ugryźć?
Witam
Chce podlaczyc internet, musze skorzystac z technologi UMTS/HDSPA, na telefonie mam info ze siec 3G jest dostepna.
Mam dwa komputery stacjonarne ( nie beda oba wykorzystywane caly czas i jesli to nie beda mocno obciazone -tylko strony www i email) + chce podlaczyc bramke VOIP linksysa i do tej bramki telefon stacjonarny w IPFON.
Jaki modem USB wybrac, w jakiej sieci (dodam ze wszystkie trzy sieci sa dostepne w 3G) ?
Czy VOIP pod wzgledem jakosci sprawdzi mi sie w tej sytuacji?
Ogolna konfiguracje widze tak: W Komputerze 'A' modem USB, dostakowo karta sieciowa i wyjscie RJ45 do switcha, z switcha rozdzial na komputer 'B' skretka i druga skretka do bramki VOIP. Mankamentem tego zestawu jest to ze komputer 'A' bedzie musial byc caly czas wlaczony bo bedzie udostepnial lacze internetowe ale nie mam innego pomyslu.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
Stefan
PS: najlepiej to bylo by przetestowac ale z tego co dzwonilem to blueconnect oferuje taka usluge i kosztuje ona 200 zl za miesiac
Chce podlaczyc internet, musze skorzystac z technologi UMTS/HDSPA, na telefonie mam info ze siec 3G jest dostepna.
Mam dwa komputery stacjonarne ( nie beda oba wykorzystywane caly czas i jesli to nie beda mocno obciazone -tylko strony www i email) + chce podlaczyc bramke VOIP linksysa i do tej bramki telefon stacjonarny w IPFON.
Jaki modem USB wybrac, w jakiej sieci (dodam ze wszystkie trzy sieci sa dostepne w 3G) ?
Czy VOIP pod wzgledem jakosci sprawdzi mi sie w tej sytuacji?
Ogolna konfiguracje widze tak: W Komputerze 'A' modem USB, dostakowo karta sieciowa i wyjscie RJ45 do switcha, z switcha rozdzial na komputer 'B' skretka i druga skretka do bramki VOIP. Mankamentem tego zestawu jest to ze komputer 'A' bedzie musial byc caly czas wlaczony bo bedzie udostepnial lacze internetowe ale nie mam innego pomyslu.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
Stefan
PS: najlepiej to bylo by przetestowac ale z tego co dzwonilem to blueconnect oferuje taka usluge i kosztuje ona 200 zl za miesiac
-
- Użytkownik forum
Re: Mała sieć dzięki UMTS/HDSPA jak to ugryźć?
Może poczytaj troche forum, lepszym dla Ciebie rozwiązaniem byłby zakup routera z obsługą modemu GPRS/UMTS. Przetestować, to możesz jeszcze chyba w Orange, jesli się promocja nie skończyla, to było Orange Free na próbę na 7 dni chyba.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Możesz zakupić Option GlobeSurfer II. W prawdzie tylko 1,8Mb/s ale to chyba starcza.
W erze mają tak: blueconnect
I popatrz tutaj jaką masz sytuację z bts-ami wokół siebie.
mapka
W erze mają tak: blueconnect
I popatrz tutaj jaką masz sytuację z bts-ami wokół siebie.

-
- Stały użytkownik forum
Option GlobeSurfer II to router i obsluguje hsdpa do 7.2mbita, chyba ze chodzilo ci o modem option icon pod usb ktory obsluguje hsdpa 1.8mbita.Możesz zakupić Option GlobeSurfer II. W prawdzie tylko 1,8Mb/s ale to chyba starcza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A w Orange jest 
cysio pisze:Option GlobeSurfer II to router i obsluguje hsdpa do 7.2mbita,

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mam awersję do orange.
Zawsze można oryginalne u optiona zamówić.
Support ze strony producenta i bez jakiegoś kombinowanego oprogramowania. 
Option Shop

Zawsze można oryginalne u optiona zamówić.

Option Shop
-
- Początkujący użytkownik forum
Pierwsza wersja Globesurfer-a II obsługiwała prędkości do 1.8Mb/s.
Obecna do 7.2Mb/s , ale np. Plus sprzedaje tylko starszą wersję.
Polecam zakup na wolnym rynku np. www.welcom.pl
Miałem wersję 1.8 , teraz używam 7.2 i jestem bardzo zadowolony, szczególnie zasięg WLAN jest bardzo fajny.
Pozdro
Obecna do 7.2Mb/s , ale np. Plus sprzedaje tylko starszą wersję.
Polecam zakup na wolnym rynku np. www.welcom.pl
Miałem wersję 1.8 , teraz używam 7.2 i jestem bardzo zadowolony, szczególnie zasięg WLAN jest bardzo fajny.
Pozdro

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A możesz powiedzieć mi Rafik0077 jak jest z konfiguracją tego routera? Dokładniej chodzi mi jakie są dostępne kanały WiFi do wyboru?Rafik0077 pisze:szczególnie zasięg WLAN jest bardzo fajny