Option Globetrotter GTMax - dobry wybór?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matis85
Początkujący użytkownik forum

Option Globetrotter GTMax - dobry wybór?

Post autor: matis85 »

Hej,

jestem lekkim newbie w temacie modemów w formie kart pcmcia. Do tej pory korzystałem z EDGE'a przez komórkę. Mam IBM'a X61 i chciałbym do niego dokupić sobie mobilny internet. Ponieważ w domu mam stacjonarny komputer i neostradę, mój wybór padł na Orange Free lub Simdatę. Do tego potrzebuję jakiegoś fajnego modemu...

Trochę poczytałem, pooglądałem no i znalazłem: GTMax

Z opinii jakie widzę na forum - karta ta cieszy się dużą popularnością i raczej ją sobie chwalicie. Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba ta chowana antenka motylkowa, ale mam podejrzenia, że może kiepsko zbierać sygnał (jest mała). Jak to rozwiązanie się sprawdza w praktyce? Co sądzicie o moim wyborze w kontekście przeznaczenia o którym pisałem wyżej?

Czy sprzedający dą kartę podaje prawdziwą informację, że po wymianie firmware'u można już osiągnąć (teoretycznie) to HSDPA 7.2Mbit ?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady.
Pozdrawiam
Mateusz
Ostatnio zmieniony 2008-02-05, 16:57 przez matis85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Option Globetrotter GTMax - dobry wybór?

Post autor: Jaco »

matis85 pisze:Mam IBM'a X61
To jak już się prawie zdecydujesz to najpierw wypróbuj operatora.Który u ciebie będzie się najlepiej sprawował. Jak zdecydujesz się już na kupno modemu to było by lepiej przetestować wpierw żeby nie było rozczarowań z instalacją i samym działaniem.

Poczytaj wątki o kompatybilności sprzętowej i o problemach z zasięgiem.
ODPOWIEDZ