Z sygnałem za słabym poradzić sobie można stosując dobrą antenę.
A jak sobie poradzić z nadmiarem sygnału?
Na forum spotyka się narzekania na zrywanie połączeń mimo dobrego zasięgu. Zauważyłem też ten problem u swoich klientów którym instalowałem router.
Podejrzewam, że modem na skutek docierania fal pochodzących z odbić, zapewne z różnymi opóźnieniami, potrafi się gubić. Pomaga wtedy resetowanie modemu. Zauważyłem też, że modem potrafi się zawiesić jeśli w trakcie połączenia podłącza się lub rozłącza antenę. Nie potrafi wtedy nawiązać ponownie połączenia. Być może mechanizm zawieszania się jest w obu przypadkach ten sam.
Czy ktoś ma jakiś wypraktykowany sposób na poradzenie sobie z tym zjawiskiem?
Czy antena kierunkowa może pomóc? Czy nie wystąpi przesterowanie zbyt silnym sygnałem?
[Sferia] Silny sygnał a zrywanie połączeń w Sferii
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
[Sferia] Silny sygnał a zrywanie połączeń w Sferii
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez al-czerniawski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: [Sferia] Silny sygnał a zrywanie połączeń w Sferii
W TV-Sat stosuje się tłumik. Myślę, że i tu by się sprawdził. Ale z uwagi na to, że modem także nadaje tłumik nie może być byle jaki.al-czerniawski pisze:jak sobie poradzić z nadmiarem sygnału?
Sama teoria zbyt dużego sygnału może i ma jakieś podstawy, wiec kto wie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Prośba o badania.
Podobne problemy są porozrzucane w innych tematach a tu brak podpowiedzi.
Kieruję prośbę do osób mających ten problem, o wykonanie takich prób:
1. odpięcie antenki i zasilacza i poszukanie w mieszkaniu najlepszego miejsca gdzie pojawia się najmniej kłopotów z łączem.
2. ekranowanie modemu blachą, garnkiem, miską itp tak by do modemu docierały fale możliwie z jednego kierunku, wymaga to cierpliwości i mocowania przedmiotów by nie robić tego z ręki.
3. zastosowanie anteny kierunkowej, ewentualnie z długim kablem jako tłumikiem.
No i oczywiście koniecznie efekty tych "badań naukowych" opisać w tym miejscu.
A może też inne pomysły?
Kieruję prośbę do osób mających ten problem, o wykonanie takich prób:
1. odpięcie antenki i zasilacza i poszukanie w mieszkaniu najlepszego miejsca gdzie pojawia się najmniej kłopotów z łączem.
2. ekranowanie modemu blachą, garnkiem, miską itp tak by do modemu docierały fale możliwie z jednego kierunku, wymaga to cierpliwości i mocowania przedmiotów by nie robić tego z ręki.
3. zastosowanie anteny kierunkowej, ewentualnie z długim kablem jako tłumikiem.
No i oczywiście koniecznie efekty tych "badań naukowych" opisać w tym miejscu.
A może też inne pomysły?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: [Sferia] Silny sygnał a zrywanie połączeń w Sferii
Ciekawy sposóbal-czerniawski pisze:2. ekranowanie modemu blachą, garnkiem, miską itp tak by do modemu docierały fale możliwie z jednego kierunku, wymaga to cierpliwości i mocowania przedmiotów by nie robić tego z ręki.
![:]](./images/smilies/splash.gif)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)