Konfiguracja D-Link DWL-2000ap+ i TP-Link TL-WR542g

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin1606
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja D-Link DWL-2000ap+ i TP-Link TL-WR542g

Post autor: marcin1606 »

Witam posiadam następujący sprzęt D-Link DWL-2000ap+ i TP-Link TL-WR542g i chcę, aby w domu dwa kompy działały bezprzewodowo, a jeden na skrętce. Jak powinienem skonfigurować AP i routera?? Czy D-Link jest "przeźroczysty"?? Bardzo proszę o pomoc, bo to jest moja pierwsza sieć i kompletnie nie znam się na opcjach tego sprzętu. Bawię się z tym od tygodnia i nic mi nie wychodzi. Robiłem tak, że podpinałem antenę do ap, ap do routera, a router do karty. Router widzi wszystkie karty w domu (ustawiony DHCP ) ale nie może dogadać sie z D-Linkiem. Czy mogą się ze sobą gryźć?? Co może być przyczyną częstego wieszania się d-linka?? Nigdzie nie mogę znaleźć opcji "ap client", czy w ogóle jest dostępna?? Jak je ze sobą połączyć?? Jeżeli ktoś by wiedział i chciałby pomóc to bardzo proszę o dokładny i prosty opis czynności. Z góry serdecznie dziękuję. Powoli zaczynam wątpić, że uda mi się to zrobić, dlatego bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja D-Link DWL-2000ap+ i TP-Link TL-WR542g

Post autor: Jo_gurt »

marcin1606 pisze:Czy D-Link jest "przeźroczysty"??
Zalezy w jakim sensie - dla adresacji IP tak, dla MAC juz zdaje sie nie.
marcin1606 pisze:Czy mogą się ze sobą gryźć?? Co może być przyczyną częstego wieszania się d-linka??
Moga, byly przypadki tego, ze D-Linki lubily tylko D-Linki. A powodow wieszania moze byc kupe, od uszkodzenia sprzetu, przez przegrzewanie lub wadliwy firmware po zla konfiguracje.
marcin1606 pisze:Nigdzie nie mogę znaleźć opcji "ap client", czy w ogóle jest dostępna??
Advanced->Mode-> Wireless Client
marcin1606 pisze:bardzo proszę o dokładny i prosty opis
Nic nie napisales o swoim dostawcy, czyli czy zabezpiecza jakos swoja siec (WEP/WPA?), czy limituje w jakis sposob podlaczanie urzdzen (limit TTL, filtr MAC). Nie napisales tez co juz skonfigurowales.
marcin1606

Od dostawcy mam tylko stale ip maskę, bramkę i dns'y. Z tego co wiem to, że TTL'ów brak o reszcie nie wiem. W TP-Linku w właściwościach WAN wpisałem dane od dostawcy razem z mackiem karty sieciowej, później ustawiłem właściwości LAN i włączyłem DHCP. Następnie ustawiłem ap w tryb wireless client podając mu adres mac karty z portu WAN w TP-Linku i wpisałem (ap) ip, maskę i bramkę od dostawcy. Połączyłem te dwa urządzenia crossem i od TP-Linka z LAN zwykłą skrętką do karty. Na karcie ustawiłem automatyczne pobieranie adresu, który został jej przydzielony. Niestety żadna ze stron internetowych się nie uruchomiła.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

marcin1606 pisze:podając mu adres mac karty z portu WAN w TP-Linku
Gdzie konkretnie wpisujesz ten MAC?
marcin1606 pisze:Połączyłem te dwa urządzenia crossem
A masz lacznosc na crossie AP-router?
marcin1606

Tu wpisuje adres mac Karty: Basic Settings -> Network -> MAC Clone -> WAN MAC Address.
Tak AP->Router jest na crossie. Router-> Karta sieciowa jest na zwykłej skrętce i na automacie bez problemu przypisuje przez DHCP ip, maskę i bramę. Dns nie ustawiony, bo podobno nie konieczny (optional), a z resztą nie wiem co tam wpisać - wyświetla te co wpisałem w WAN, czyli te od dns'y od dostawcy. Oczywiście cały czas pisze o routerze TP-Link TL-WR542G. W ap d-link dwl-2000ap+ włączone jest wireless client i wpisane są dane od dostawcy (ip, bramka, maska) i mac karty z WAN z TP-Linka.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Znalazlem takie info na stronie D-Linka:
Note: The only Access Point the DWL-2000AP can be a Wireless Client to is another DWL-2000AP.
i to by wiele wyjasnialo.
marcin1606

Czyli z połączenia między nimi nic nie będzie. Dziękuję, że mnie kolego o tym poinformowałeś. Szkoda.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Rozejrzyj sie moze za OvisLink'iem, sa duzo bardizej uniwersalne
ODPOWIEDZ