podzial radiowki
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
podzial radiowki
witam.
sprawa wyglada tak:
chce podzielic radiowke zeby miec w domu internet po kablu i bezprzewodowo, mam siec polaczona tak:
Antena_na_dachu---------tu kabel z anteny---->Ovislink WL-5460AP v2 ustawiony jako Client---------kabel ethernetowy------>linksys wrt54g v2.2
Tak mam ustawiony tryb Client na Ovisie:
link do zdjecia
W ovislinku do portu LAN1 mam podlaczony kabel ethernetowy ktory idzie do linksys's do portu o nazwie INTERNET, później jest polaczenie do wrt54g(port 1) kablem do PC.
teraz moje pytanie jak mam ustawic LINKSYS'A zebym mial internet i po kablu i po wifi?
moze cos musze zmienic w ovislinku?
dodam jeszcze ze internet mam przydzielany statycznie czyli musze wpisac IP, maske, brame, dns'y.
zalaczam ponizej jeszcze screeny softu z linksys'a mysle ze powinny one wystarczyc do skonfigurowania routera.
Setup
Setup - MAC Address Clone
Setup - Advenced Routing
Wireless - Basic Wireless Settings
Wireless - Advenced Wireless Settings
prosze o pomoc w postawieniu tego.
pozdrawiam boby.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-19, 07:33 ]
Poprawa pisowni.
sprawa wyglada tak:
chce podzielic radiowke zeby miec w domu internet po kablu i bezprzewodowo, mam siec polaczona tak:
Antena_na_dachu---------tu kabel z anteny---->Ovislink WL-5460AP v2 ustawiony jako Client---------kabel ethernetowy------>linksys wrt54g v2.2
Tak mam ustawiony tryb Client na Ovisie:
link do zdjecia
W ovislinku do portu LAN1 mam podlaczony kabel ethernetowy ktory idzie do linksys's do portu o nazwie INTERNET, później jest polaczenie do wrt54g(port 1) kablem do PC.
teraz moje pytanie jak mam ustawic LINKSYS'A zebym mial internet i po kablu i po wifi?
moze cos musze zmienic w ovislinku?
dodam jeszcze ze internet mam przydzielany statycznie czyli musze wpisac IP, maske, brame, dns'y.
zalaczam ponizej jeszcze screeny softu z linksys'a mysle ze powinny one wystarczyc do skonfigurowania routera.
Setup
Setup - MAC Address Clone
Setup - Advenced Routing
Wireless - Basic Wireless Settings
Wireless - Advenced Wireless Settings
prosze o pomoc w postawieniu tego.
pozdrawiam boby.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-19, 07:33 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 07:33 przez boby, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: podzial radiowki
Na poczatek tak:
1. Ustawiasz OvisLinka jako Client (to juz wiesz).
2. Klonujesz na niego MAC sieciowki dotychczas podlaczonej do neta
3. Ustwiasz co trzeba, czyli SSID, kanal, szyfrowanie, uwierzytelnianie - nie koniecznie wszystko potrzebne
4. Teraz router: w WAN ustawiasz adres IP/maske/brame/DNS tak jak podal operator
5. Klonujesz ten sam MAC na router
6. Operating mode: Gateway, RIP: disabled
7. Wireless->Basic: wpisujesz swoje SSID, ustawiasz kanal rozniacy sie o co najmniej 4 od kanalu twojogo operatora
8. Wireless->Security: ustawiasz zabezpieczenia, np. wg intrukcji w FAQ
9. Wireless->Advanced: zostawiasz jak jest
I sprawdz czy trybi
Nie do konca jestem pewny klonowania MAC - czy trzeba klonowac na oba urzadzenia i czy nie sprawi to problemow. Po trochu tez zalezy od ustawien operatora - potestuj inne kombinacje (tylko na routerze lub tylko na apc) jesli nie bedzie dzialac.
Inna sprawa jest taka, ze nie wiemy czy operaator limituje TTL. Jesli tak to bedzie trzeba wrzucic inny firmware na routerek.
1. Ustawiasz OvisLinka jako Client (to juz wiesz).
2. Klonujesz na niego MAC sieciowki dotychczas podlaczonej do neta
3. Ustwiasz co trzeba, czyli SSID, kanal, szyfrowanie, uwierzytelnianie - nie koniecznie wszystko potrzebne
4. Teraz router: w WAN ustawiasz adres IP/maske/brame/DNS tak jak podal operator
5. Klonujesz ten sam MAC na router
6. Operating mode: Gateway, RIP: disabled
7. Wireless->Basic: wpisujesz swoje SSID, ustawiasz kanal rozniacy sie o co najmniej 4 od kanalu twojogo operatora
8. Wireless->Security: ustawiasz zabezpieczenia, np. wg intrukcji w FAQ
9. Wireless->Advanced: zostawiasz jak jest
I sprawdz czy trybi

Nie do konca jestem pewny klonowania MAC - czy trzeba klonowac na oba urzadzenia i czy nie sprawi to problemow. Po trochu tez zalezy od ustawien operatora - potestuj inne kombinacje (tylko na routerze lub tylko na apc) jesli nie bedzie dzialac.
Inna sprawa jest taka, ze nie wiemy czy operaator limituje TTL. Jesli tak to bedzie trzeba wrzucic inny firmware na routerek.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja na początku nie klonował bym na APC tylko na samym routerze. W większości wypadków APC będzie przeźroczysty dla ISP i będzie widziany tylko MAC routera. Natomiast jego IP będzie tylko do zarządzania nim.Jo_gurt pisze:Nie do konca jestem pewny klonowania MAC - czy trzeba klonowac na oba urzadzenia i czy nie sprawi to problemow
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
wszystko ruszylo, Linksys bezprzewodowo sieje pieknie.
Nie musialem klonowac mac'a nigdzie.
wielkie dzieki za pomoc, stawiam piwo.
bobyx
Nie musialem klonowac mac'a nigdzie.
wielkie dzieki za pomoc, stawiam piwo.
bobyx
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zalezy wlasnie gdzie jest filtr MAC. Jesli juz na AP ISPa to podejrzewam, ze najpierw sprawdzany by byl MAC urzdzenia probujacego nawiazac polaczenie na drugiej warstwie OSI. Ale to juz teoretyzowanie, fajnie, ze dzialaBliSki pisze:Ja na początku nie klonował bym na APC tylko na samym routerze.

-
bo kiedys mialem podlaczone tak:
antena na dachu----kabel----->moj PC----k.ethernetowy---->dwa pecety
poprostu do mojego kompa przychodzil sygnal radiowy, w nim mialem dwie sieciowki i dzielilem lacze, moj PC byl jak server.
Jeden gosc jest maniakiem sciagania (http, p2p). gdy sygnal lecial przez mojego kompa to nie bylo problemu bo jego lacze bylo przymulone przezemnie.
da sie w tym wr54g zalozyc jakies ograniczenie na strony? czy przyblokowac np. porty na p2p.
Wrzucam potrzebne screeny:
Application & Gamming - Port Range Forward
Application & Gamming - Port Triggerirg
Application & Gamming - DMZ
Application & Gamming - QoS
wystarczy tylko sknfigurowac QoS?
podac tam nr portu na ktorym siedzi gosc, ustawic mu priorytet LOW, puzniej HTTP, FTP tez na low, i np porty z emula/torrenta podac zeby przyblokowalo troche.
albo zamiast tego w Upstream Bandwitch ustawic max ile Kb/s ma miec lacza i to wystarczy?
a nie przyblokuje to mnie po wifi?
pozdrawiam boby.
antena na dachu----kabel----->moj PC----k.ethernetowy---->dwa pecety
poprostu do mojego kompa przychodzil sygnal radiowy, w nim mialem dwie sieciowki i dzielilem lacze, moj PC byl jak server.
Jeden gosc jest maniakiem sciagania (http, p2p). gdy sygnal lecial przez mojego kompa to nie bylo problemu bo jego lacze bylo przymulone przezemnie.
da sie w tym wr54g zalozyc jakies ograniczenie na strony? czy przyblokowac np. porty na p2p.
Wrzucam potrzebne screeny:
Application & Gamming - Port Range Forward
Application & Gamming - Port Triggerirg
Application & Gamming - DMZ
Application & Gamming - QoS
wystarczy tylko sknfigurowac QoS?
podac tam nr portu na ktorym siedzi gosc, ustawic mu priorytet LOW, puzniej HTTP, FTP tez na low, i np porty z emula/torrenta podac zeby przyblokowalo troche.
albo zamiast tego w Upstream Bandwitch ustawic max ile Kb/s ma miec lacza i to wystarczy?
a nie przyblokuje to mnie po wifi?
pozdrawiam boby.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W podstawowym sofcie Linksysa za duzego popisu nie dasz, tzn jedyne co mozesz zrobic to ustawic niski priorytet dla jego kompa. Blokowac portow nie da rady.
Dobrze by bylo jakbys wrzucil niefirmowy soft, np Tomato, DD-Wrt czy cos takiego, wtedy zyskujesz juz duzo bardziej rozbudowane mozliwosci.
Dobrze by bylo jakbys wrzucil niefirmowy soft, np Tomato, DD-Wrt czy cos takiego, wtedy zyskujesz juz duzo bardziej rozbudowane mozliwosci.