Sieć bezprzewodowa wraz z podziałem łącza - odległość 20m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
havret
Początkujący użytkownik forum

Sieć bezprzewodowa wraz z podziałem łącza - odległość 20m

Post autor: havret »

Chciałbym założyć sieć bezprzewodową, która by umożliwiła mi podział łącza internetowego. Odległość między moim, a kolegi z którym chce założyć tą sieć, domem, to około 20m. Jako, że niestety niestety jestem całkowitym laikiem, chciałbym zapytać drogą brać forumową, co dokładnie potrzebuje do zbudowania takiej właśnie sieci oraz, jeśli to nie byłby jakiś straszny problem, wstępny kosztorys.

Oprócz tego interesuje mnie również, czy w ten sposób podzielone łącze 2Mb umożliwiłoby mi komfortową grę w gry przez Internet (głównie chodzi mi tutaj o dynamiczne FPS'y, w których bardzo wiele zależy od ping'u).

Z góry dziękuje za wszelką pomoc. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć bezprzewodowa wraz z podziałem łącza - odległość 20m

Post autor: Jo_gurt »

20m to jest calkiem znosna odleglosc jesli chodzi o WiFi. Wszystko jeszcze zalezy co jest po drodze (sciany, drzewa, ...).
Do samego "odpalenia" czegos takiego potrzebujesz:
- routera z wbudowanym AP tam gdzie dochodzi net (~100-300zl zaleznie od neta i potrzeb)
- jakiegos odbiornika WiFi (w lapki zwykle wbudowana, sprawdzi sie jesli nie ma za duzo przeszkod, mozna kupic tez sieciowke na PCI/USB (~30-50zl) lub Access Pointa, ktorego podlaczysz do dowolnego komptuera za pomoca kabla ethernetowego (~80-150zl)
Co do opoznien (pingow) to na takiej odleglosci nie powinno byc problemow, ale znowu - duzo zalezy od faktycznego stanu w przestrzeni.
ODPOWIEDZ