Brak zasięgu UMTS w Warszawie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dooh
Początkujący użytkownik forum

Brak zasięgu UMTS w Warszawie

Post autor: Dooh »

Tak jak w temacie.. poprzez modem Option Icon 225 na USB łapie jedynie GPRS, czasem na dosłownie na parę sekund załącza się EDGE (al. Dwudziestolatków - granica Ochoty i Włoch). Chwilowo mam jedynie komputer stacjonarny i nie mogę przejść np. na wyższe piętra i zobaczyć jak działa. Wziałem jedynie przedłużacz USB i przestawiałem kompa po róznych miejscach w mieszkaniu i efekt to max 4 kreski GPRS'u. Używam iPlus Managera defaultowe ustawienia - próbowałem również wymuszanie UMTS, ale bez skutku. To może być wina kiepskiej lokalizacji (parter+wysokie bloki dookoła), modemu czy też operatora?

Żeby było śmieszniej to w mojej rodzinnej miejscowości, Kolno w woj. podlaskim, łapałem stabilnego EDGE'a :]
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Brak zasięgu UMTS w Warszawie

Post autor: Patryk »

Dooh pisze:To może być wina kiepskiej lokalizacji (parter+wysokie bloki dookoła)
Raczej na pewno wina lokalizacji.
W takich miejscach w pomieszczeniach trudno o UMTS,coś o tym wiem - tez zaznałem tego rodzaju problemów w podobnej lokalizacji.

A że modem słaby,to swoją drogą...podejrzewam,że nawet na czułym telefonie nie mialbys UMTS.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dooh ja mieszkam na włochach niedaleko popularnej. Coś jest nie tak z bts-ami w okolicy bo mi nie wyciąga ostatnio na umts-ie więcej niż 200kb/s. A po wymuszeniu gsm nie szybciej niż gprs. Dodam jeszcze, że mam full zasięg bo mam antenkę kierunkową.
Na różnych bts-ach, dokładnie 4 sprawdzałem.
Dooh

Dzieki za odpowiedzi. Troche mnie pocieszyles z tymi btsami przynajmniej :) A jak sadzicie taka antena klik + konektor indukcyjny (nie chce rozbierać modemu) mogłaby coś pomóc? Z tymże raczej by musiała stać wewnątrz budynku (parter :/).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dooh ja próbowałem używać dookólnej ale nie działała, wręcz pogarszała. Lepiej wziąć antenkę kierunkową.
Dooh

Ciekawa sprawa sie zrobiła :) Ściągnałem poprawke do visty (KB940646) i teraz jak mam modem wewnatrz pomieszczenia to łapie HSDPA ale zasięg jest na zero kresek. Stopniowo w ciągu 5 minut spada do GPRS'u. Natomiast jak wystawie modem za okno to mam 2 kreski HSDPA naprzemiennie z UMTS i znowu po paru minutach spada na GPRS i nie wraca na wyzszy poziom. To wina sterowników? Dla polepszenia odbioru antena kierunkowa + konektor indukcyjny to byłoby teraz dobre rozwiązanie?

P.S. Znacie jakieś godne polecenia sklepy z takim sprzętem w Warszawie?
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Właśnie taka jest Vista...Najlepiej teraz w twoim programie do połączenia ustaw Tylko UMTS/HSDPA to Ci nie spadnie znów na GPRS/EDGE. Podaj wyniki jakie osiągasz, może je zmierzyć na www.speedtest.pl lub www.speedtest.net jeżeli będą dobre to nie trzeba będzie według mnie kupować anteny...
Dooh

Z modemem wystawionym za okno osiągam wynik przyzwoity bo 1003/229kbps download/upload. W pomieszczeniu niestety zasięg HSDPA znika (również gdy wymuszam połączenie UMTS). GPRS'u to mysle ze nawet nie ma co testowac :P Chyba kupię jakąś antenę kierunkową, ponawiam pytanie, znacie jakiś dobry sklep w Warszawie z takim sprzętem?
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Dooh pisze:To wina sterowników
Nie sterowników tylko słabego zasięgu.
SQ08 pisze:Właśnie taka jest Vista
Tak... vista nie odpowiada tylko za gradobicie, koklusz i hemoroidy :rotfl:
SQ08 pisze:ustaw Tylko UMTS/HSDPA to Ci nie spadnie znów na GPRS/EDGE
Jak nie ma zasięgu to nic to nie da, nie będzie połączenia, dostanie komunikat.
Dooh pisze:Z modemem wystawionym za okno osiągam wynik przyzwoity...W pomieszczeniu niestety zasięg HSDPA znika
To jest dowód na brak zasięgu, masz w FAQ stronę DIPOL oraz jak dobrać antenę.
ODPOWIEDZ