Wybór nowego operatora

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Los_Emilos
Użytkownik forum

Wybór nowego operatora

Post autor: Los_Emilos »

Od 2 lat korzystam z usług Ere BlueConnect, nie było by to aż takie złe ale ostatnio prędkość spadła mi dwukrotnie i ten limit 0,5GB a że dzisiaj przypomniałem sobie że kończy mi się umowa w maju (dlatego nie mogę spać) mam do was parę pytań:
1. Przy wyborze aktywacji mam do wyboru takie coś jak:
a) karta radiowa+podstawowa antena
b)AccesPoint+podstawowa antena
Antenę będę musiał wziąć inną (mocniejszą) bo nawet oni się są pewni czy u mnie będzie dobrze odbierać ich sygnał i ma być "okres próbny" jeśli się zdecyduje. Czyli co z tego lepiej wybrać? A jak będę chciał rozdzielić sygnał to czy nie lepiej wziąć Ruter?
2. Zastanawiam się czy nie rozdzielić sygnału między sąsiadów bo ceny są strasznie duże np. 128KB/s kosztuje 40zł a 512KB/s już 80 a 1MB/s - 110zł zatem chciałbym to podzielić między 2 użytkowników jeszcze. Mieszkają od mnie w odległości 150-200m, ale niestety nie znam się w ogóle na sieciach zatem nie wiem nawet jak to miałbym dobrze zrobić.
3. Czy z tej anteny do której by szedł do mnie sygnał, ktoś może brać od mnie sygnał "mojej sieci"?

Ogólnie prosiłbym o jakie kol wiek rady jak mógłbym to zrobić tą sieć lokalną "Los_Emilos" wink.gif .

PS. Teraz pewnie będę strasznie dużo pytał was w tym temacie.
PS2. Firma która ma być moim nowym operatorem to "Plat-Net" a drugim i ostatnim dostawcą może być "Net-Arn". Jeśli ktoś korzysta z tych usług tych firm był bym wdzięczny za opinię.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Wybór nowego operatora

Post autor: DJ1910 »

tak na szybko Ci napisze...skoro mieszkacie od siebie w tak nieduzej odleglosci, to jesli bez przeszkód domy się "widza", to nie bedzie problemu z polaczeniem 2 domów po WIFI....

ogolnie bedziesz potrzebował:

1AP(Access Point) do odbioru sygnału od providera
Router z AP by: dostarczyc sygnał neta do swego kompa, i dostarczyć sygnał sąsiadowi za pomocą wbudowanego AP (jakas antenka panelowa na scianie skierowana do domu sąsiada)

i sasiad tez bedzie potrzebował 1 AP, by podlaczyc do niego antene i takim zestawem odbierac neta od Ciebie

to tak w duzym skrocie, nic trudnego, tylko kwestia kosztów :) z 500 zł minimum za taką sięc, ale jak na 2 osoby to nie jest tak okrutnie duzo
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja dodam tylko jeszcze, ze rozwiazanie proponowane przez DJ1910 jest jak najbardziej ok, tylko i u ciebie u i twojego sasiada kompy beda musialy byc na kablach - takze np chodzenie po domu z lapkiem odpada (jesli cie cos takiego interesi w ogole).
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

no chyba ze doinwestuje w po jeszcze jednym routerze Wifi na glowe, to wtedy beda mieli mozliwosc latac z lapkiem po domu :P

chociaz tak se mysle nad innym rozwiazaniem....kolega w domu z netem od ISP kupił by jakas mocniejszą dookólną, wtedy by rozprowadzał sygnał i sąsiadowi, i sobie...zawsze jeden router mniej :P
Awatar użytkownika
Los_Emilos
Użytkownik forum

Post autor: Los_Emilos »

Ja mam stacjonarny, a sąsiad PC i laptopa ale ma przy nim kartę Ery zatem chyba nie chciał by podłączać laptopa.
ODPOWIEDZ