Problemy z prędkością w iplusie.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
macin61
Użytkownik forum

Problemy z prędkością w iplusie.

Post autor: macin61 »

Witam serdecznie mam pytanie. Od piątku jestem użytkownikiem iplusa z modemem Huiwei 870. W niedzielę dotarłem dopiero ok godz. 21 do miejsca mojego stałego zamieszkania. Rozłożyłem laptopa i wszedłem na internet. Byłem zadowolony bo "śmigał" mi nieźle prawie cały czas 230 kb/s. Wróciłem w poniedziałek do domu po pracy i ok godz 16 postanowiłem wejść na neta. Od 16 do 22 nie mogłem nic zdziałać na internecie. Transfer skakał z 12 - 24 kb/s mimo tego, że zasięg miałem 6/7 kresek. Dopiero wieczorem troszkę dało się pochodzić. I stąd moje pytanie dlaczego tak się dzieje, ż mimo dobrego zasięgu nie chodzi mi net ? Czy możliwe, że jakaś awaria? Powiem szczerze, że wczoraj wiało dość silnie czy to mogłobyć przyczyną? A może przeciążony nadajnik. Nie wiem nie znam się więc proszę o jakieś wyjaśnienie. Dziękuję ślicznie z góry.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problemy z prędkością w iplusie.

Post autor: Jaco »

macin61 pisze:A może przeciążony nadajnik.
Moim zdaniem już odpowiedziałeś sobie na pytanie.
kast6
Użytkownik forum

Post autor: kast6 »

To ja jeśli mogę też chciałbym się o coś spytać...

Otóż - nie mam już nerwów. Mam modem AIRCARD 860 Czyli EDGE. Zasięg jest na bank. Mieszkam w mieście gdzie stoi tylko jedna antena EDGE plusa na szpitalu, więc nie ma mowy o zbieraniu z innej anteny sygnału. Poza tym mój blok stoi góra 300m w linii prostej od tego szpitala a ja oczywiście mam tylko czasami EDGE. Tak to cały czas jest GPRS z prędkością ok 30 kb/s. Zasięg na Wirelessie pokazuje na bardzo dobry... Kurde nie wiem co jest grane. Czy ma na to wpływ dość stary laptop? Pożyczyłem niedawno inny modem edge'a SE GC85 i mam zamiar sprawdzić czy będzie to samo, tylko nie wiem czy opłaca się ten zachód? Jak mówicie?? Please help!!
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

Otóż - nie mam już nerwów. Mam modem AIRCARD 860 Czyli EDGE. Zasięg jest na bank. Mieszkam w mieście gdzie stoi tylko jedna antena EDGE plusa na szpitalu, więc nie ma mowy o zbieraniu z innej anteny sygnału. Poza tym mój blok stoi góra 300m w linii prostej od tego szpitala a ja oczywiście mam tylko czasami EDGE. Tak to cały czas jest GPRS z prędkością ok 30 kb/s. Zasięg na Wirelessie pokazuje na bardzo dobry... Kurde nie wiem co jest grane. Czy ma na to wpływ dość stary laptop? Pożyczyłem niedawno inny modem edge'a SE GC85 i mam zamiar sprawdzić czy będzie to samo, tylko nie wiem czy opłaca się ten zachód? Jak mówicie?? Please help!!
1:
Jeżeli masz abonament to jest to ograniczenie (właśnie 30kbs).
2:
Mozliwe, że jest obciążon nadajnik
3:
Format C: moze pomoc.

P.S nie sadze żeby to zależało od laptopa.Ja używałem SONY Vaio PCG 737 (233MHz 64MB RAMU) a transfery przy modemie SE GC79 GPRS nie schodziły z 5-6kBs.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
ODPOWIEDZ