Przeciązenia za dnia?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
heaton
Początkujący użytkownik forum

Przeciązenia za dnia?

Post autor: heaton »

Witam,
Moje pytanie jest nastepujące:
Co jest powodem tak drastycznej roznicy czasow pingow i 'mulenia'?
Ping za dnia:

http://img402.imageshack.us/my.php?imag ... ienmx7.jpg

Natomiast tak w nocy (około północy):

http://img255.imageshack.us/my.php?image=pingnocwh2.jpg

Wiele razy pisałem do swojego dostawcy w tej sprawie, to pewnego dnia zadzwonił, ze nastapiła zmiana łącza, faktycznie zmiana pomogla bardzo, pingi za dnia i nocy byly bardzo zblizone. Natomiast od jakis 3 tygodni sytuacja wyglada dokladnie tak ja przedstawilem powyzej. Co moze byc powodem? Nadmierne uzywanie p2p przez innych uzytkownikow? Zapychajacy sie AP? Prosilbym o pomoc w miare mozliwosci, pozdrawiam :D

Edit;
Dodam, że kiedys gdy internet 'mulil' to transfer byl normalny natomiast teraz gdy 'muli' transfer jest miedzy 5-10 kb/s. Łacze mam okolo 1024kb/s, transfery srednie okolo 110-120kb/s gdy jest wszystko dobrze.

Edit2:
Czasem zdaza sie dzien w tygodniu nawet, ze internet smiga caly dzien bez zadnego problemu, natomiast nastepnego straszne 'muli' i tak moze byc dlugi czas.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Przeciązenia za dnia?

Post autor: Jo_gurt »

W zasadzie przyczyny moga byc wszystkie z osobna i razem ktore wymieniles. Do tego jeszcze za duzo uzytkownikow na sprzet dostawcy i sa takie rezultaty jakie sa :/ Za wiele sie na to nie poradzi.
Awatar użytkownika
heaton

Jednym z rozwiazan byloby wymienienie sprzetu dostawcy na mocniejszy? Tez liczba uzytkownikow jest spora, pewnie to jest glowna przyczyna.

Moj kolega ma rowniez internet radiowy, ale ma od innego dostawcy ( rowniez tylko w mojej okolicy ) i u niego nigdy nie ma problemow :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

heaton pisze:Jednym z rozwiazan byloby wymienienie sprzetu dostawcy na mocniejszy?
...albo dostawcy ;) No ale fakt, przecietny uzytkownik wiele zrobic nie moze.
Awatar użytkownika
heaton

Wiele razy mu pisałem o tym co sie dzieje, odpisał mi pewnego razy, ze wymieni sprzet na mojej ulicy. No dobrze, pogoda byla swietna, wracam do domu kolo godziny 15, odpalam komputer, patrze pinguje w granicy 20ms do onetu. W pelni zadowolony, ze problem zniknal na dobre. Niestety na drugi dzień wszystko wrocilo do normy, czyli ping w granicy 300-500ms co za tym szlo transfer rowniez 5kb/s.
ODPOWIEDZ