Problem z internetem
Moderator: Moderatorzy
Problem z internetem
Witam. Z gory mowie ze sie na tym nie znam, dlatego tez pisze o moim problemie na tym forum. Mam radiowke.
Wiec, czesto zdarza mi sie tak ze mam sygnal i polaczenie tez niby jest ale na zonealarm'ie te dwa paski (zielony i czerwony) w ogole sie "nie swieca" i w tym czasie internet "nie dziala". Czy moze mi ktos powiedziec o co z tym chodzi? Co moze powodowac (w tej sytuacji) to ze internet nie dziala? Co moge zrobic zeby moja radiowka dzialala bez zarzutu? Prosze o pomoc. Pozdrawiam Przemek
Wiec, czesto zdarza mi sie tak ze mam sygnal i polaczenie tez niby jest ale na zonealarm'ie te dwa paski (zielony i czerwony) w ogole sie "nie swieca" i w tym czasie internet "nie dziala". Czy moze mi ktos powiedziec o co z tym chodzi? Co moze powodowac (w tej sytuacji) to ze internet nie dziala? Co moge zrobic zeby moja radiowka dzialala bez zarzutu? Prosze o pomoc. Pozdrawiam Przemek
- wojrep
- Użytkownik forum
Re: Problem z internetem
Napisz jaki sprzęt masz i jakiej anteny uzywasz oraz jak daleko jestes od nadajnika.
Jak działa to jakie masz predkosci sciagania i wysylania plików ?
Jak działa to jakie masz predkosci sciagania i wysylania plików ?
Karta: DWL 520+
antena - <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>
do nadajnika mam prosta droge bez zadnych drzew itp na drodze
Jak dziala to mam: Transmit: 31-70 Kbps czasem troche wiecej
Receive: 200 - 300 Kbps
Dlaczego czsem mi sie dzieje ze mam sygnal i wszystko oprocz transmit'u i wtedy mi nie dziala ? nie kumam tego
antena - <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>
do nadajnika mam prosta droge bez zadnych drzew itp na drodze
Jak dziala to mam: Transmit: 31-70 Kbps czasem troche wiecej
Receive: 200 - 300 Kbps
Dlaczego czsem mi sie dzieje ze mam sygnal i wszystko oprocz transmit'u i wtedy mi nie dziala ? nie kumam tego

- wojrep
- Użytkownik forum
No wlasnie, masz zdecydowanie za mala wysylke, i to sprawie problemy.
Powinienes wysylac minimum od 70kBAJTOW/s w góre.
Napisz jak wyglada antenka, jakie ma napisy, oraz ile metrow kabla masz do komputera.
Powinienes wysylac minimum od 70kBAJTOW/s w góre.
Napisz jak wyglada antenka, jakie ma napisy, oraz ile metrow kabla masz do komputera.
A od czego zalezy ile mam wysylanych danych. Kabla mam jakies 7-8m od kompa do anteny. Przy 30Kbps wysylanych danych mi dziala net. Ale dlaczego sie zdarza ze raz jest te 30 Kbps wysylanych, a czasem nie ma wcale ?
A takie pytanko: Czy adresy IP masz ustawione na sztywno, czy przypisane przez DHCP? Możliwe że czasem dhcp nie przypisuje ci adresu Ip, bramy, dns'ów. Jak będziesz miał połączenie i wszystko będzie smigało to spisz swoje ip brame domyślna i dnsy a pózniej wpisz je w konfiguracji na sztywno! Wtedy będziesz miał zawsze dostęp
Sam tak mam zrobione ponieważ DHCP czasem nie przypisywalo mi ip i wtedy nie mialem neta