Dodatkowa antena do mojego routera Tp-Link

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Massey
Użytkownik forum

Dodatkowa antena do mojego routera Tp-Link

Post autor: Massey »

Siemka!

Mam router Tp-Link WR340G, dzieli mi on łącze na mojego stacjonarnego kompa i na laptopa (bezprzewodowo), mieszkam w bloku, przede wszystkim zalezy mi na tym zeby wyjsc sobie w lato na ławke z lapem czy z psp i miec internet ;)

Zasięg jest tak w miare, ale chciałbym go polepszyć, jaką antene albo jakie urządzenie mogę do niego dokupić tak w granicach 100zł??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dodatkowa antena do mojego routera Tp-Link

Post autor: wojteks »

Massey pisze:router Tp-Link WR340G
z opisu wynika że "Antena: Zamontowana na stałe, 5 dbi" czyli nie da się podłączyć innej anteny.
Rozwiązaniem jest dokupienie AP i wystawianie go w razie potrzeby za okno (przecież jak się siedzi na ławce to jest dobra pogoda) albo takie umieszczenie routera (na oknie) aby polepszyć zasięg na ławce.
Nie pomagam na PW!
Massey
Użytkownik forum

AP to jest Acces Point?

Ile takie cos kosztuje, i moglbys mi podac linka do jakiegos dobrego AP z allegro albo sklepu internetowego ktory bedzie pasowal do mojego routera pozdr
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Massey pisze:AP to jest Acces Point?
Tak
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Massey pisze:Ile takie cos kosztuje, i moglbys mi podac linka do jakiegos dobrego AP z allegro albo sklepu internetowego ktory bedzie pasowal do mojego routera pozdr
Jesli podlaczasz kabelkiem do routera to nie trzeba dopasowywac do danego sprzetu - ethernet jest uniwersalny.
Godne polecenia APki to:
- drozsze Ovislink'i
- tansze np TP-Link, Edimax
Massey
Użytkownik forum

Troche sie w tym gubie. Przeczytalem ze moj router jest acces pointem i zarazem routerem. Czy moge kupic jeszcze jeden taki router i zrobic z niego acces pointa??

I czy mam go podlaczyc wlasnie kablem czy moze on byc bezprzewodowo laczony z tym routerem.

prosze wyjasnijcie to jak laikowi ;P :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Najlepsze rozwiazanie (moim zdaniem) zakladajac pozostawienie w spokoju tego TP-Linka co juz masz to dokupienie APka Ovislink, ustawienie go w odpowiednim miejscu (przy oknie) i polaczenie go kabelkiem sieciowym z routerem. Chyba najbardziej uniwersalne rozwiazanie.
Mozna tez probowac polaczenie tylko radiowe, czyli w/w Ovislink jako wzmacniacz sygnalu, ale czasem to dziala a czasem... nie ;) Sprobowac nie zawadzi, bo sprzet ten sam.
Tansze APki moga (i czesto nie maja) funkcji takiego radiowego wzmacniacza, z nimi trzeba kablem ;)
ODPOWIEDZ