Witam wszystkich jestem nowy na forum jako piszący ale od dłuższego czasu dużo przeglądam i czytam.Co właściwie mnie skłoniło do napisania postu ,otóż mam problem z założeniem internetu właściwie wszystkie możliwości zostały wyczerpane oprócz GSM ale to ostateczność .Jest światełko w tunelu , bowiem jest operator radiowy w mojej miejscowości jednak stwierdzili że nie ma zasięgu a robili to machając laptopem z dachu mojego budynku.Główny nadajnik znajduje się jakieś 350-400 metrów ode mnie lecz jest zasłonięty kilkoma drzewami w połowie odległości.
Moje pytania- czy rzeczywiście anteny muszą widzieć sie bezpośrednio
-czy sprawdzanie machając laptopem na dachu jest coś warte
- czy mając zestaw antenowy od tego samego dostawcy {został koledze} można próbować podłączyć się samemu np żeby udowodnić że można,
a jeszcze jedno sygnał do nadajnika jest pobierany z miejscowości oddalonej ok 10-12 km przy pomocy anteny kierunkowej z siatką i przechodzi dokładnie w kierunku przeciwnym czyli nad moim domem i co dziwne nie przeszkadza że sa po drodze drzewa ,te same tylko w drugą stronę no i jeszcze hektary lasu wcześniej.
Bardzo proszę o jakies podpowiedzi i porady ,firma ta chyba nie chce zarobić bo przecież chyba można dać lepszą antenę czy wyższy maszt, tak myślę.
Pozdrawiam
pytanie o radiówkę
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: pytanie o radiówkę
Tak,muszą.Jeżeli się nie widzą i privider nie chce z tego powodu zestawić łącza,to tylko o nim dobrze swiadczy.sanity pisze:Moje pytania- czy rzeczywiście anteny muszą widzieć sie bezpośrednio
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
jesli dostaniesz pozwolenie na maszt wyższy niz 3metry, i oni beda chcieli wtedy z Toba gadac to mozesz cos wskórać
w innym wypadku mozesz zapomniec
a poza tym mozesz dogadac sie z jakims sasiadem ktory nie mieszka za tymi drzewami by sprzet odbiorczy był na jego budynku, a net podciagniety bedzie do Ciebie kablem, lub jakims bridge'm wirelessowym
trzeba kombinować, a moze sie uda
w innym wypadku mozesz zapomniec
a poza tym mozesz dogadac sie z jakims sasiadem ktory nie mieszka za tymi drzewami by sprzet odbiorczy był na jego budynku, a net podciagniety bedzie do Ciebie kablem, lub jakims bridge'm wirelessowym
trzeba kombinować, a moze sie uda

-
- Użytkownik forum
Dzieki za wszystkie podpowiedzi ,ale o co chodzi z tym pozwoleniem czy na swoim domu nie moge postawic masztu jakiego chce ,i w dalszym ciagu nie wiem jak ten sygnal do glownego nadajnika przechodzi nademna i nie przeszkadzaja zadne krzaki.
pozdrawiam
pozdrawiam
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
maszty powyzej 3m (nie wiem dokladnie czy chodzi o 3m czy troszke wiecej) wymagaja pozwolenia jakiegos tam, w innym wypadku ktos Cie moze podkablowac i Cie oskarzą o samowolkę budowlaną