Czy można włączać/wyłączać NAT

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bolo92
Użytkownik forum

Czy można włączać/wyłączać NAT

Post autor: Bolo92 »

Witam, planuję zakup sprzętu dla kompa stacjonarnego(RJ-45) i dla laptopa(Wi-Fi, czasami RJ-45).
Ale jako że nie chcę wydawać pieniędzy w router z QOS, potrzebowałobym czasami NAT a czasami nie, aby ograniczać prędkość routerem głównym.
Spodobał mi się ten
i ten
Ten pierwszy ma niby QOS, a przynajmniej piszą że takie minimalne.
Jeżeli nie te to jaki AP polecacie(jeżeli nie da się NAT włączać i wyłączać).
Cena w granicach 130zł(najlepiej z przesyłką) i żeby była gwarancja no i oczywiście odkręcana antenka i w miare jak najmocniejsza w zestawie, mile widziana jeszcze opcja ukrywania SSID, stoi u mnie na dachu nadajnik a nie pójdzie z niego net(nie to promieniowanie), no i nie chciałbym robić nie wiadomo jakich zabezpieczeń a planuję w nocy pobierać na max łączu, więc żeby klientów(jest paru w granicy 200m) nie swędziało to bym ukrył SSID.

I nie wiem czy to tak wiele robi, ale słyszałem że AP z dwoma antenkami lepiej pokrywa teren, no i Linksys to przeważnie ma i pozatym to Tomato itd. to też by się przydało gdyby chodził już z 2-3miechy dobrze to pewnie bym się skusił i stracił tą gwarancję.
ten ma też takie "lekkie" qos
I myślę że to by się spisało całkiem :) Piorytet dla stacjonarnego kompa(reszta rodziny) a dla mnie niższy(laptop) i jakbym ja ściągał/wysyłał, oni by włączyli to by im w miarę komfortowo to chyba chodziło, a że tylko strony www i tyle to problemów nie powinno być.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy można włączać/wyłączać NAT

Post autor: Jo_gurt »

Po pierwsze drobne wyjasnienie: QoS nie ma nic wspolnego z NATem, i NAT nie ma nic wspolnego z przydzielaniem pasma czy priorytetami. QoS mozna ustawiac nawet przy jednym kompie.
Tak sie zastanawiam - moze bys wygrzebal pare zl wiecej i jednak zainwestowal w WRT54GL? Uzywany w bardzo dobrym stanie mozna zlapac za ok 150zl.
Szczerze mowiac nie do konca zrozumialem jak to u ciebie wyglada i jak to chcesz zorganizowac, ale mysle, ze WRT54GL bedzie sie dobrze spisywal.
Co do dwoch antenek to nie tyle pokrywaja wiekszy teren co niweluja martwe punkty spowodowane odbiciami. Wazne to jest raczej w pomieszczeniach np z duza iloscia roznych przeszkod, gdzie sygnal "lubi" sie rozproszyc i odbic.
Bolo92
Użytkownik forum

Wiem że nie ma nic NAT z QOS.
NAT to poprostu niewidoczność komputerów dalej przez administratora i to też musiało zostać wprowadzone bo brakowało adresów klasy IPv4 :(
a QOS to przycinanie pasma komputerom.
Ale muszę mieć albo NAT i QOS(najlepiej na piorytetach, który jest ważniejszy a który może schodzić na drugi plan).
Albo bez NAT i bez QOS.
Z tym że ja już kompletnego pojęcia nie mam co wziąść, czy pakować kase w droższe(ale to QOS by musiało mnie nie zawieść ani też sprzęt), czy kupić AP z byle mocniejszą anteną bez żadnych opcji i bawić się routerem w ograniczenia.
W sumie to jeżeli to QOS by tak działało to by był luxus bo bym nie musiał się za wiele bawić(na głównym schedule na reguły że noc to full i tyle), a później Tomato i zabawa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

też uważam jak @Jo_gurt że wrt54xx z tomato (albo nawet bez) załatwi sprawę QoS, NAT i przekierowania portów do emule/torrent/.........
Nie pomagam na PW!
Bolo92
Użytkownik forum

O właśnie dobrze że przypomnieliście :D
Ja mam niepubliczny ale mogę sobie przekierowywać na głównym, czyli jakbym przekierował sobie na ten router(parę portów) to czy będę mógł je przekierować także w moim routerze i będzie hulało wszystko ?
DSL TP-Router(OviSlink RS-2000) pare portów dla 54-router(moja końcówka IP wew.) router mój przekieruje na laptopa te porty(ja taką regułe zrobiłbym) laptop te porty posiada przekierowane ????
No to chyba mnie przekonaliście :) Antenki pewnie by trzeba wymienić bo 2dbi to mało raczej.
No a tymczasem trzeba popisać po znajomych adminach czy nie mają jakiegoś AP ze switchem wbudowanym na jestem spamerem. Bo 300zł wyciągnąć...
Na doładowanie do telefonu i te 200zł to na koszty tego Linksysa(nowy kupie z GW).
routing statyczny/dynamiczny to co to dokładniej jest, bo z wikipedi nie wiele rozumiem.
RFC 1058-to chyba mieliśmy jako pytanie na DialnetMasters :D Oczywiście z tego co wiem to źle zaznaczyliśmy.
Widze że zadowoleni ludzie, tymbardziej, że jak widze to pod Linuxem pracuje, więc dlatego nawychodziło tyle tych Tomato, dd-wrt :) bo licencja GPL.
A gdybym wgrał Tomato czy inne alternatywne, to dałoby się to później zmienić na oryginalne i żeby nie było widać zmian softu ?
Wiem że się traci gwarancję, a znając mnie pewnie jak się zanudze mnie skusi na alternatywe. Ale z 3miesiące to go chyba gdzieś schowam na klucz(szafa) żeby sprawdzić czy nic się mu nie dzieje, później może zmienię firmware.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Bolo92 pisze:Ja mam niepubliczny ale mogę sobie przekierowywać na głównym, czyli jakbym przekierował sobie na ten router(parę portów) to czy będę mógł je przekierować także w moim routerze i będzie hulało wszystko ?
Tak, powinno smigac.
Bolo92 pisze:routing statyczny/dynamiczny to co to dokładniej jest, bo z wikipedi nie wiele rozumiem.
Routing to generalnie wyznaczanie tras miedzy sieciami.
Routing statyczny to taki np:
"caly ruch na adres 192.168.1.23 przekieruj na 10.1.23.44"
"caly ruch do sieci 172.16.32.0/16 przekieruj na siec 123.123.132.5/30"
"caly ruch na adres 222.222.222.222/28 przekieruj na interfejs Serial0"
Routing dynamiczny natomiast uzywa pewnych algorytmow (zaleznie od protokolu routingu uzywane sa rozne metryki, np liczba hopow (RIP), bandwidth (IGRP), itp itd) w celu wyszukania najlepszej trasy do zadanego celu.
Bolo92 pisze:A gdybym wgrał Tomato czy inne alternatywne, to dałoby się to później zmienić na oryginalne i żeby nie było widać zmian softu ?
Tak, jak najbardziej.
ODPOWIEDZ