Dwa routery i VPN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dwa routery i VPN
Mam internet w pracy z Netii (chyba webnet24) o stałym IP, jest to internet na linii TP,
obsługuje go router Linksys WAG200G-EU,
Szefostwo chce móc łączyć się do firmy księgowej za pomocą VPN,
dokupili router WRVS4400N.
Próbowałem na tym pierwszym ustawić Bridged mode only, ale to nic nie dało, nawet dioda od WiFi świeciła się nadal.
Jak zrobić aby ten pierwszy router był tylko routerm a ten drugi był routerem z VPN
Do tego firma księgowa określiła adresację naszej podsieci na 10.10.10.1
Pozdrawiam
Marcin
obsługuje go router Linksys WAG200G-EU,
Szefostwo chce móc łączyć się do firmy księgowej za pomocą VPN,
dokupili router WRVS4400N.
Próbowałem na tym pierwszym ustawić Bridged mode only, ale to nic nie dało, nawet dioda od WiFi świeciła się nadal.
Jak zrobić aby ten pierwszy router był tylko routerm a ten drugi był routerem z VPN
Do tego firma księgowa określiła adresację naszej podsieci na 10.10.10.1
Pozdrawiam
Marcin
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dwa routery i VPN
Bridge mode only wylacza funkje routera i pozostawia modem. Na drugim routerze podlaczonym do gniazdka LAN trzeba ustawic PPPoE. Cala reszta sieci musi byc oczywiscie podlaczona do WRV4400N.
WiFi w WAG mozna wylaczyc rowniez - nawet wypadaloby to zrobic dla przyzwoitości, zeby nikt nie probowal sie z nim laczyc. Sluzy do tego odpowiednia opcja w ustawieniach.
WiFi w WAG mozna wylaczyc rowniez - nawet wypadaloby to zrobic dla przyzwoitości, zeby nikt nie probowal sie z nim laczyc. Sluzy do tego odpowiednia opcja w ustawieniach.
Ostatnio zmieniony 2011-08-08, 16:41 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zrobiłem tak i nic, na WAG świeci się lampka DSL, ale lapmka Internet nie świeci.
Zastanawiam się skoro na WAG jeśli chcę mieć internet ustawiam PPPoa bo jest to Netia, ale na linii TP, potrzebuję pomocy łopatologicznej bo już kilkanaście godzin nad tym spędziłem i nic nie wychodzi.
Zastanawiam się skoro na WAG jeśli chcę mieć internet ustawiam PPPoa bo jest to Netia, ale na linii TP, potrzebuję pomocy łopatologicznej bo już kilkanaście godzin nad tym spędziłem i nic nie wychodzi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Napisz wiecej co skonfigurowales?
Tutaj podobny problem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11210
Tutaj podobny problem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11210
-
Do WAG podłączam RJ11,
potem z LAN WAG200G-EU podłączam kabel do gniazda WAN w WRVS4400N,
Na WAG200G-EU wyłączam WiFi i DHCP
Przełanczam w tryb - Bridged mode only,
Na WRVS4400N ustawiam najpierw PPPoE użytkownika i hasło.
Nie wiem tylko czy cały myk nie polega na tym, że wcześniej na starym routerze było ustawiane PPPoA, a nie mam możliwości w WRVS4400N ustawienia PPPoA
Czy jest jakaś szansa zrobić tak żeby działało, wolałbym nie mówić szefom, że źle kupili sprzęt.
potem z LAN WAG200G-EU podłączam kabel do gniazda WAN w WRVS4400N,
Na WAG200G-EU wyłączam WiFi i DHCP
Przełanczam w tryb - Bridged mode only,
Na WRVS4400N ustawiam najpierw PPPoE użytkownika i hasło.
Nie wiem tylko czy cały myk nie polega na tym, że wcześniej na starym routerze było ustawiane PPPoA, a nie mam możliwości w WRVS4400N ustawienia PPPoA
Czy jest jakaś szansa zrobić tak żeby działało, wolałbym nie mówić szefom, że źle kupili sprzęt.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie nie, PPPoA ustawiasz jesli protokol PPP (czyli lopatologicznie - ten ktory przekazuje uzytkownika i haslo) jest bezposrednio podlaczony do sieci ATM (czyli PPPoverATM).
Ustawiajac WAG w tryb Bridge on przejmuje czesc "ATM" a WRV musi sie zajac czescia "PPP". Jako, ze WAG jest polaczony z WRV przez Ethernet, wiec musi byc ustawiony PPPoverEthernet (PPPoE). Usunales przy trybie Bridge login i haslo z WAG'a?
Ewentualna mozliwoscia jest to, ze WAG w trybie Bridge dziala faktycznie jako Half-Bridge. Byloby to raczej dziwne, ale przetestowac warto.
W takim razie ustawiasz tryb Bridge i podajesz pod spodem login i haslo od Net24. WRV natomiast ustawiasz jako DHCP.
Ustawiajac WAG w tryb Bridge on przejmuje czesc "ATM" a WRV musi sie zajac czescia "PPP". Jako, ze WAG jest polaczony z WRV przez Ethernet, wiec musi byc ustawiony PPPoverEthernet (PPPoE). Usunales przy trybie Bridge login i haslo z WAG'a?
Ewentualna mozliwoscia jest to, ze WAG w trybie Bridge dziala faktycznie jako Half-Bridge. Byloby to raczej dziwne, ale przetestowac warto.
W takim razie ustawiasz tryb Bridge i podajesz pod spodem login i haslo od Net24. WRV natomiast ustawiasz jako DHCP.
-
Przestawiając w tryb "Bridged mode only" nie mam możliwości wpisania username i password
znalazłem live demo zarządzania WAG-iem
"Live Demo"
Z tego co robię to:
Najpierw jest połączenie ustawione z internetem, potem wyłączam DHCP i WiFi,
Przełączam w tryb "Bridged mode only" i podłączam kabel do wejścia WAN w WRV.
Na WAG po restarcie, palą się tylko diody - power, LAN i DSL - czy dioda Internet powinna się palić?
cała podsieć ma mieć adres 10.10.10.1, na WAG zostawiam 192.168.1.1 w celu możliwości zarządzania nim, ale czy to nie krzaczy WRV i jego DHCP, może one się nie do końca widzą?
znalazłem live demo zarządzania WAG-iem
"Live Demo"
Z tego co robię to:
Najpierw jest połączenie ustawione z internetem, potem wyłączam DHCP i WiFi,
Przełączam w tryb "Bridged mode only" i podłączam kabel do wejścia WAN w WRV.
Na WAG po restarcie, palą się tylko diody - power, LAN i DSL - czy dioda Internet powinna się palić?
cała podsieć ma mieć adres 10.10.10.1, na WAG zostawiam 192.168.1.1 w celu możliwości zarządzania nim, ale czy to nie krzaczy WRV i jego DHCP, może one się nie do końca widzą?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sprawdzales status na WRV po ustawieniu PPPoE - i oczywiscie wypelnieniu pol login/haslo?
Jakies logi moze?
Na WAG mozna sprobowac jeszcze wylaczyc NAT w Advanced routing, ale NAT chyba powinien byc automatycznie wylaczany przy bridge mode.
Jakies logi moze?
Na WAG mozna sprobowac jeszcze wylaczyc NAT w Advanced routing, ale NAT chyba powinien byc automatycznie wylaczany przy bridge mode.