access point i dysk sieciowy

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skafanderek
Początkujący użytkownik forum

access point i dysk sieciowy

Post autor: skafanderek »

Mam - jak to sie ładnie nazywa, sieciowe urządzenie magazynujace czyli po prostu samodzielny dysk sieciowy (linksys NAS200-EU), który łączę z routerem (Netgear WPN824 802.11g) kabelkiem RJ-45 i następnie już bezprzewodowo z laptopem i wszystko pięknie śmiga tylko... teraz chciałbym przenieść dysk do innego pokoju, ale router zostawić i łączyć sie z nim bezprzewodowo.

Jak rozumiem muszę postawić przed dyskiem jakiś ACCESS POINT, który będzie się łączył bezprzewodowo z głównym routerem i następnie od niego już kabelkiem podepnę dyski dyski - czy ja to dobrze rozumiem?

Jaki access pont by się tutaj nadał, chętnie myślałbym o czymś linksysa bo mam spore zufanie do ich produktów (router jak ten padnie albUo będzie jakaś okazja się go pozbycia też na linksys będę chciał zmienić)

Mam jeszcze jedno pytanie, czy nie byłoby w tym momencie sensowniej przejść na 802.11n - czyli zmienić router na coś w stylu (internet mam przez kablówkę - UPC)
Linksys WRT150N-EU i następnie dobrać do tego odpowiedni Access point - czy taka zamiana pod względem szybkości transferu jest opłacalna obecnie

Ufff starałem sie to w miare jasno opisac, bede bardzo wdzieczny za pomoc - wiem ze problem dosc wielowarstwowy
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: access point i dysk sieciowy

Post autor: Jo_gurt »

skafanderek pisze:Jak rozumiem muszę postawić przed dyskiem jakiś ACCESS POINT, który będzie się łączył bezprzewodowo z głównym routerem i następnie od niego już kabelkiem podepnę dyski dyski - czy ja to dobrze rozumiem?
Mysle, ze tak.
Jaki access pont by się tutaj nadał, chętnie myślałbym o czymś linksysa bo mam spore zufanie do ich produktów (router jak ten padnie albUo będzie jakaś okazja się go pozbycia też na linksys będę chciał zmienić)
Generalnie szukamy AP udostepniajacy tryb Client. Linksys produkuje bardzo fajne APki serii WAPxxx (poszukaj takiego modelu i wersji do ktorego bedzie sie dalo wrzucic inny firmware), chociaz do najtanszych one nie naleza.
skafanderek
Początkujący użytkownik forum

Re: access point i dysk sieciowy

Post autor: skafanderek »

dzieki wielkie
ODPOWIEDZ