Antena do routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena do routera
Siemanko!
Mam obecnie router tp-link wr340g
przymierzam sie do zakupu Tp-Link wr340gD. ten model ma akurat odkrecaną antenke.
I czy taka zwykła 12dbi będzie dobra ? Czy moze sa mocniejsze?
I jak to jest naprawde z zasiegiem, ile tak rzeczywiscie metrow zasiegu ma taka antenka?
Mam obecnie router tp-link wr340g
przymierzam sie do zakupu Tp-Link wr340gD. ten model ma akurat odkrecaną antenke.
I czy taka zwykła 12dbi będzie dobra ? Czy moze sa mocniejsze?
I jak to jest naprawde z zasiegiem, ile tak rzeczywiscie metrow zasiegu ma taka antenka?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena do routera
Do czego to ma być zastosowane?Massey pisze:I czy taka zwykła 12dbi będzie dobra ? Czy moze sa mocniejsze?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co czego?Massey pisze:I czy taka zwykła 12dbi będzie dobra ?
Są.Massey pisze:Czy moze sa mocniejsze?
Zależy od mody nadajnika w routerze i przeszkód terenowych.Massey pisze:I jak to jest naprawde z zasiegiem, ile tak rzeczywiscie metrow zasiegu ma taka antenka?
-
- Użytkownik forum
Chcialbym miec wiekszy zasieg internetu, mieszkam w bloku i chcialbym miec internet na lawce przed blokiem zeby w wakacje czy w lepsza pogode posiedziec sobie i pograc na konsoli.
Teraz mam tam zasieg ale slaby dlatego chce go wzmocnic, i czy do tego routera: LINK DO AUKCJI
bedzie dobra ta antena: LINK DO ALLEGRO czy moze taka: LINK TUTAJ
Teraz mam tam zasieg ale slaby dlatego chce go wzmocnic, i czy do tego routera: LINK DO AUKCJI
bedzie dobra ta antena: LINK DO ALLEGRO czy moze taka: LINK TUTAJ
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Antena Yagi do takich rozwiazan raczej sie nie nadaje - lepszym pomyslem jest antena dookolna, jak w drugim linku.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie widzę, żeby było napisane jaki jest konektor do anteny.Massey pisze:do tego routera
Jak ma działać przed blokiem to raczej nie yagi bo ona będzie nadawać w punkt.Massey pisze:bedzie dobra ta antena: LINK DO ALLEGRO
Jeśli blisko okna będzie stać i daleko nie będziesz chodził to powinna starczyć.czy moze taka: LINK TUTAJ

A jak nie to zostaje antena sektorowa lub szczelinowa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jest, RSMAja.michal pisze:Nie widzę, żeby było napisane jaki jest konektor do anteny.

- wojteks
- *** Administrator ***
Ale ta dookólna ma RP-TNC a do routera z linku pasuje tylko RP-SMA. Moim zdaniem należy poszukać anteny panelowej 8dBi i ją wystawić za okno w kierunku ławki albo dookólnej przy oknie to wtedy zasięg w mieszkaniu i na ławce będzie.Jo_gurt pisze:lepszym pomyslem jest antena dookolna, jak w drugim linku
Przykładowy link:
http://allegro.pl/item345292118_najmocn ... ratis.html
albo
http://allegro.pl/item344399859_antena_ ... _1_5m.html
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest, RSMA

A tu sektorowa antenka. 17dBi. Chyba pół osiedla by pokryło.

http://www.dipol.com.pl/antena_sektorow ... A72314.htm
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Faktycznie, moj bladwojteks pisze:Ale ta dookólna ma RP-TNC

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
najlepiej to Grida 24 dBi wystawić i wycelować w ławkę !ja.michal pisze:A tu sektorowa antenka. 17dBi. Chyba pół osiedla by pokryło.
Albo parabolkę 100cm.

[ Dodano: 2008-04-22, 22:36 ]
Ale samoróbawojteks pisze:Przykładowy link:
http://allegro.pl/item345...wys_gratis.html

Panel 8 dBi i po sprawie

-
- Użytkownik forum
a ta antenka ktora podał WOJTEKS http://allegro.pl/item345292118_najmocn ... ratis.html
Rzeczywiście, jaki będzie miała zasięg? Tak teoretycznie na wolnej przestrzeni i jak to będzie w bloku? Tak w przyblizeniu w metrach? Wyczytalem w necie ze podobno ma ona 2 km zasiegu? W co ciezko mi wierzyc
Rzeczywiście, jaki będzie miała zasięg? Tak teoretycznie na wolnej przestrzeni i jak to będzie w bloku? Tak w przyblizeniu w metrach? Wyczytalem w necie ze podobno ma ona 2 km zasiegu? W co ciezko mi wierzyc
- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy co jest po drugiej stronie-antena kierunkowa czy wbudowana w laptopa/konsolę, w bloku trudno określić rzeczywiste zasięgi, zależy jakie ściany itp. Moim zdaniem dobrze będzie jak 200m na zewnątrz bloku uzyskasz a jak postawisz router za oknem to 500 może 600m ale to tylko przypuszczenie.Massey pisze:Wyczytalem w necie ze podobno ma ona 2 km zasiegu
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
tak czy siak wychodzi na to ze warto, nie wiem jaka mam teraz antene ale chyba 3dbi albo 5 i jest za slaba, wyjde 10 metrow przed blok i net tak wolno chodzi ze nie da sie z niego korzystac, dzieki za wszystkie odpowiedzi
- wojteks
- *** Administrator ***
To kup tę antenę z drugiego linku, postaw na parapecie i już. Nie będziesz zależny od deszczu/słońca, zawsze może tam stać a router gdzieś wewnątrz mieszkania.Massey pisze:wyjde 10 metrow przed blok i net tak wolno chodzi ze nie da sie z niego korzystac
Nie pomagam na PW!