Mam pewien problem. Po drugiej stronie ulicy(20m) mam Hot-Spota, chciałbym połączyć się po WiFi (bez kabli). Mam 2 komputery w jednym jest karta Netgear wg311 i laptop z WiFi. Ponieważ jestem laikiem udałem się do sklepu i sprzedawca namówił mnie na Netgear WG102IS. Zapewnił mnie że tym urządzeniem rozdzielę sygnał z Hot-Spota na te dwa komputery. A oto dane tego sprzętu:
punkt dostępowy pracujący w standardzie 802.11g; prędkość przesyłu do 108 Mb/s Port LAN: 1x10/100BaseTX (RJ45); Złącze anteny zewnętrznej: R-SMA; Moc wbudowanej anteny: 5 dBi; Maksymalna moc nadajnika dla 802.11b: 19 dBm; Maksymalna moc nadajnika dla 802.11g: 18 dBm; WDS - Wireless Distributed System; Szyfrowanie: 64 bit WEP, 128 bit WEP,WPA-PSK; Tryb pracy: punkt dostępowy, most punkt-punkt, most punkt-wielopunkt, klient bezprzewodowy, repeater; Zintegrowana IEEE 802.3af PoE (Power over Ethernet); Obsługa wielu BSSID/VLAN, aby umożliwić bardziej szczegółowy dostęp do sieci opartej na rodzaju użytkownika; Obsługuje autentykację adresów MAC do 256 użytkowników i tranzyt VPN;
Sam już nie wiem czy będzie mi potrzebne jeszcze coś. Bardzo proszę pomóżcie mi. Szukałem na WiFi forum podobnych tematów ale bez skutku. Trochę z terminologią fachową u mnie kiepsko. Bardzo proszę napiszcie czy czasami sprzedawca nie naraził mnie na koszty. Wiem że Hot-Spot jest słabym łączem, ale mnie w zupełności wystarcza (poczta, przeglądanie stron itp.) Chcę nadmienić że bezprzewodowa karta (WG311) wskazuje bdb. sygnał. Jak mam ustawić tego AP abym złapał Hot-Spota na dwa komputery. Dokupiłem Ovisa WL-5460 APv2, próbowałem go konfigurować ale jestem za słaby w tym temacie. Gdyby ktoś krok po kroku pomógł byłbym w stanie postawić ddduuużżżeee piwo. Pozdrawiam wszystkich i oczekuję w miarę szybkich podpowiedzi.
Jacek