Łączymy się z hotspot'em usługodawcy(zezwolenie na połączenie według konkretnego adresu MAC). Po podłączeniu konfigurujemy połaczenie PPPoE na naszym komputerze. Wpisujemy login, hasło no i się łączymy.
Postanowiłem to połączenie rozdzielić na 2 komputery. Przeszukując internet napotkałem się na takie coś jak WSIP, czyli rozdzielenie internetu WiFi na kilka komputerów(czyli client AP i router w jednym). Postanowiłem poszukać jakiegoś dobrego urządzenia na allegro i kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/item331062654_nowosc_ ... _5460.html
Model ten posiada funkcję WSIP jak również WISP+Universal Repeater(czyli rozdzielenie WiFi na WiFi). Pomyślałem sobie że to jest super sprawa i że będę miał internet w moim laptopie bez żadnych kabelków

Wszystko konfiguruje jak należy. W ustawieniach
Najpierw wybieram który tryb chcę uruchomić:

Następnie wybieram konfigurację WAN(by móc skopiować MAC sieciówki z PC)

Wan konfiguruję w następujący sposób:

Wychodzę z tego, oczywiście uprzednio zapisując i

Wybieram SSID odstawcy poprzez Site Survery, tam wyskakuje komunikat że połączono pomyślnie itp. Wpisuję nazwę mojej sieci(SSID = kit) kodowanie wraz z własnym kluczem.
Konfiguracja zakończona pomyślnie. Wszystko się na AP'eku połączyło dobrze. Sprawdzam stan:

Wygląda na to że wszystko jest w porządku. Otóż jak na moim laptopie z Vistą próbuję odnaleźć sieć to nie mogę się z nią połaczyć. Wyskakuje mi komunikat że nie uzyskano odpowiedzi z routera(coś w tym stylu).
Wkurzyłem się i stwierdziłem, że niech już będą te kable. Więc wybrałem ustawienie WSIP. Wszystko skonfigurowałem tak samo(okno konfiguracji różni się tylko tym że w normalnym WSIP(bez Universal Repeater) nie ma opcji rozgłaszania na WiFi.) Podłączyłem komputery no i zonk. Sieć działa, ale połaczenia z internetem nie ma.
Na każdym komputerze mogę wejsć w ustawienia AP ale z internetem nie mogę się połaczyć. Żadna strona nie odpowiada.
Próbowałem jeszcze pogrzebać w innych ustawieniach, ale nic mi się zdziałać nie udało :-(.
Poniżej zamieszczam pozostałe screan'y które porobiłem:

Z góry dziękuję za odpowiedź