Dzielenie WiFi za pomocą routera z WSIP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
burdzi
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie WiFi za pomocą routera z WSIP

Post autor: burdzi »

Korzystam z łącza radiowego dostarczonego przez pewnego usługodawcę z Rzeszowa. Ideologia podłączenia jest taka:
Łączymy się z hotspot'em usługodawcy(zezwolenie na połączenie według konkretnego adresu MAC). Po podłączeniu konfigurujemy połaczenie PPPoE na naszym komputerze. Wpisujemy login, hasło no i się łączymy.
Postanowiłem to połączenie rozdzielić na 2 komputery. Przeszukując internet napotkałem się na takie coś jak WSIP, czyli rozdzielenie internetu WiFi na kilka komputerów(czyli client AP i router w jednym). Postanowiłem poszukać jakiegoś dobrego urządzenia na allegro i kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/item331062654_nowosc_ ... _5460.html
Model ten posiada funkcję WSIP jak również WISP+Universal Repeater(czyli rozdzielenie WiFi na WiFi). Pomyślałem sobie że to jest super sprawa i że będę miał internet w moim laptopie bez żadnych kabelków :). W prost genialnie, ale nie do końca.
Wszystko konfiguruje jak należy. W ustawieniach
Najpierw wybieram który tryb chcę uruchomić:

Obrazek

Następnie wybieram konfigurację WAN(by móc skopiować MAC sieciówki z PC)

Obrazek

Wan konfiguruję w następujący sposób:

Obrazek

Wychodzę z tego, oczywiście uprzednio zapisując i

Obrazek

Wybieram SSID odstawcy poprzez Site Survery, tam wyskakuje komunikat że połączono pomyślnie itp. Wpisuję nazwę mojej sieci(SSID = kit) kodowanie wraz z własnym kluczem.
Konfiguracja zakończona pomyślnie. Wszystko się na AP'eku połączyło dobrze. Sprawdzam stan:

Obrazek

Wygląda na to że wszystko jest w porządku. Otóż jak na moim laptopie z Vistą próbuję odnaleźć sieć to nie mogę się z nią połaczyć. Wyskakuje mi komunikat że nie uzyskano odpowiedzi z routera(coś w tym stylu).
Wkurzyłem się i stwierdziłem, że niech już będą te kable. Więc wybrałem ustawienie WSIP. Wszystko skonfigurowałem tak samo(okno konfiguracji różni się tylko tym że w normalnym WSIP(bez Universal Repeater) nie ma opcji rozgłaszania na WiFi.) Podłączyłem komputery no i zonk. Sieć działa, ale połaczenia z internetem nie ma.
Na każdym komputerze mogę wejsć w ustawienia AP ale z internetem nie mogę się połaczyć. Żadna strona nie odpowiada.
Próbowałem jeszcze pogrzebać w innych ustawieniach, ale nic mi się zdziałać nie udało :-(.
Poniżej zamieszczam pozostałe screan'y które porobiłem:

Obrazek
Obrazek

Z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dzielenie WiFi za pomocą routera z WSIP

Post autor: Jo_gurt »

Szkoda, ze pozamazywales adresy IP. Jaki adres dostajesz od operatora?
burdzi

Od operatora dostaję adres publiczny z puli 91.18x.xxx.xxx
Na komputerze stacionarnym, jak podpinałem kabel bezpośrednio do sieciówki WiFi dostawałem 2 połączenia i w jednym był adres z puli 171.xxx.xxx.xxx(przydzielony przez DHCP na karcie sieciowej WiFi), a na drugim był ten mój publiczny ip 91.18x.xxx.xxx(połączenie z operatorem)

Pozamazywałem ze względu na bezpieczeństwo(jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie, chociaż jak ktos się uprze to i tak dojdzie co i jak ;-)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

burdzi pisze:Na komputerze stacionarnym, jak podpinałem kabel bezpośrednio do sieciówki WiFi dostawałem 2 połączenia i w jednym był adres z puli 171.xxx.xxx.xxx(przydzielony przez DHCP na karcie sieciowej WiFi), a na drugim był ten mój publiczny ip 91.18x.xxx.xxx(połączenie z operatorem)
Nie bardzo rozumiem to zdanie - moglbys opisac troche bardziej obrazowo?
Pozamazywałem ze względu na bezpieczeństwo(jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie, chociaż jak ktos się uprze to i tak dojdzie co i jak ;-)
Jasne, rozumiem. Mialem pewna watpliwosc, ktora juz rozwiales, wiec ta sprawe mozemy porzucic :)
burdzi

Otóż, po uzyskaniu połączenia pojawiają się takie 2 komputerki w pasku systemowym. Pierwszy jest to połączenie szerokopasmowe PPPoE i tutaj otrzymuję adres publiczny z puli 91.xxx.xxx.xxx Drugi komputerek to moja karta sieciowa i po połączeniu(do konkretnego hotspot'a) otrzymuję adres zaczynający się na 172.xxx.xxx.xxx

To jest stronka mojego operatora, a dokładnie prosty opis konfiguracji XP do tego połączenia. Może to Ci pomoze w rozpoznaniu problemu ;):
http://skyware.pl/index.php?id=23 :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jaką masz antenę od dosyłu internetu? jeżeli zewnętrzną to Uniwersal Repeater nie zadziała (znaczy się zadziała ale na zewnętrznej antenie więc w domu nie będzie zasięgu).

Jaki ttl jest przy pingowaniu np onet.pl? bo jeżeli 1 to ten AP może nie pomóc.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jaką masz antenę od dosyłu internetu? jeżeli zewnętrzną to Uniwersal Repeater nie zadziała (znaczy się zadziała ale na zewnętrznej antenie więc w domu nie będzie zasięgu).
Dokladnie do tego dazylem :)
burdzi

obecnie siedzę na Client Ap i wszystko chodzi, ale tylko na 1 pc. Na kolejnych nie moge zrobić tego samego. Potrzebne mi drugie konto klienta, a to już jest dodatkowo płatnę. Nie wiem czy mam pingować teraz na tym trybie AP Client i sprawdzić jaki jest ttl?? Co jeżeli będzie to wartość 1 ??

[ Dodano: 2008-04-16, 20:10 ]
W trybie client ttl wyniosło mi dla www.onet.pl 56 i co to oznacza ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

burdzi pisze:Co jeżeli będzie to wartość 1 ??
Jeżeli to będzie 1 to internetu nie da się podzielić bez routera ze zwiększaniem ttl.
Niestety z doświadczenia wiem że ttl w pingu większy niż 1 nie zapewnia sukcesu w dzieleniu internetu bez wspomnianego wcześniej routera.

Wgraj do tego AP najnowsze firmware, Jeżeli działa OK w trybie client, przełącz w WISP, sprawdź czy działa jezeli nie to można sprawdzić Windowsowy ICS (wykluczymy ttl=1 dla pakietów innych niż ping).
Nie pomagam na PW!
burdzi

W końcu udało mi się skonfigurować połączenie internetowe na nowym laptopie i na stacionarnym PC(poprzez WISP). Niestety, nie wiem dla czego, na starszym laptopie HP Compaq 12xl400 nie chce mi śmigać. Kupiłem do niego sieciówkę na PCMCIA. Podłączam kabel, no i ten laptop wyszukuje IP, ale nie może ustawić automatycznie. Jak mu na sztywno wpisuje to mi nie chodzi. Nie pojawia się, tak jak na innych komputerach brama internetowa. Jaka jest tego przyczyna ??
burdzi

Mam pytanie. Już praktycznie ostatnie. Czy długość kabla(mówimy tu o długości poniżej 20m) może być problemem nie wykrycia przez mój stary laptop połączenia z interentem. Po podłączeniu w stanie sprawdzam i czytam że jest 0 odebranych pakietów. Czy długość może być tego przyczyną? Nadmieniam również, że po podpięciu nowego Laptopa nie ma takiego stanu rzeczy :!!:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dlugosc kabla dla jednego polaczenia skretka ethernetowa to do 100m, wiec takie odleglosci nie maja wplywu. Problem lezy gdzie indziej. Rozumiem, ze kabel testowales z drugim kompem i byl ok.
Brakiem bramy internetowej ja bym sie nie przejmowal, to tez nie to (zdaje sie to jest zwiazane z UPnP, najlepiej to wylaczyc w routerze bo to potencjalne zagrozenie).
Masz np jakiegos firewalla/antyvirusa na tym HP-Compaq?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

burdzi pisze:może być problemem nie wykrycia przez mój stary laptop połączenia z interentem
To może być problem tego routera albo laptopa, przypisz parametry ręcznie (sprawdź co sie wpisuje do tych kompów które chodzą i wpisz IP o 1 większe od największego (maska i brama takie same)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ