Paradoks zasięg a przesył - EDGE GC89
Moderator: Moderatorzy
Paradoks zasięg a przesył - EDGE GC89
Witam,
Posiadam kartę GC89 i mieszkam na osiedlu w blokach (9 piętro). I tu opisywany w temacie paradoks. Aplikacja obsługująca kartę GC89 wskazuje maksymalny zasięg (5 słupków) i wskazuje na obecność EDGE. Niestety połączenie z netem jakie udało mi się uzyskać to max 30kbps, natomiast jest ono bardzo niestabilne i często dochodzi do 5kbsp i wraca do 0kbps. Konfiguracja komputera i samej karty jest prawidłowa, ponieważ przeniosłem kompa w inne miejsce na terenie tego samego miasta i transfer miałem do 160kbps i stabilne połączenie, przy jednoczesnym zasięgu wskazywanym przez aplikację w ilości 3 kresek).
Moje pytanie i prośba, czy ktoś może mi powiedzieć, na czym polega ten paradoks i czy zastosowanie anteny zewnętrznej pomoże. Osobiście uważam, że jest dość duże załamanie fali związane z budynkami. Uważam także, że zakres pokazywany przez aplikacje nie ma nic wspólnego z transmisją EDGE. proszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się myślę i pomóżcie rozwiązać problem.
Dzięki wielkie
[email protected]
Posiadam kartę GC89 i mieszkam na osiedlu w blokach (9 piętro). I tu opisywany w temacie paradoks. Aplikacja obsługująca kartę GC89 wskazuje maksymalny zasięg (5 słupków) i wskazuje na obecność EDGE. Niestety połączenie z netem jakie udało mi się uzyskać to max 30kbps, natomiast jest ono bardzo niestabilne i często dochodzi do 5kbsp i wraca do 0kbps. Konfiguracja komputera i samej karty jest prawidłowa, ponieważ przeniosłem kompa w inne miejsce na terenie tego samego miasta i transfer miałem do 160kbps i stabilne połączenie, przy jednoczesnym zasięgu wskazywanym przez aplikację w ilości 3 kresek).
Moje pytanie i prośba, czy ktoś może mi powiedzieć, na czym polega ten paradoks i czy zastosowanie anteny zewnętrznej pomoże. Osobiście uważam, że jest dość duże załamanie fali związane z budynkami. Uważam także, że zakres pokazywany przez aplikacje nie ma nic wspólnego z transmisją EDGE. proszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się myślę i pomóżcie rozwiązać problem.
Dzięki wielkie
[email protected]
Re: Paradoks zasięg a przesył - EDGE GC89
Czytam i widzę ,że nie tylko Ja mam problemy z edge-m ,cóś ten EDGE nie działa tak jak powinien .Czasami po 5 min. a czasami po 1 godz.przestaje działać.Sygnał to 5 -4 kreski ,ale po pewnym czasie muszę zamknąć managera i wyciągnąć kartę ,by znowu zaczęła działać .Max transfer w Gdyni(stały) jaki miałem pobierając pliki to 28 KB/s ,Natomiast na gprs-e mogę siedzieć 2 - 3 godz.i się nie zawiesza ,ki diabeł ? Może oprogramowanie dołączane do gc 89 krzaczy?
Panowie - antena kierunkowa kumpel miał ten sam problem a teraz jest ok przy braku ant zewn edge zniża sie do gprsa
ertes232 pisze:Panowie - antena kierunkowa kumpel miał ten sam problem a teraz jest ok przy braku ant zewn edge zniża sie do gprsa
Miałbym ogromną prośbę, potrzebuje takiej anteny o tu nie ma o czym mówić. Pytanie tylko czy mogę Ci zlecić wykonanie takiej anteny i jaki byłby koszt takiej usługi. Czekam na info i wielki dzięki za odpowiedź.
Rafał
[email protected]
Witam @llertes232 pisze:Panowie - antena kierunkowa kumpel miał ten sam problem a teraz jest ok przy braku ant zewn edge zniża sie do gprsa
Czy zwykła antena od telefonu GSM też może coś tutaj dać? Czy musi
być kierunkowa? I czy złącze anteny GSM pasuje? Czy trzeba mieć
jeszcze specjalnny kabelek jak do telefonu?
anteny firma promaco w-wa tel 022 635-19-13
konektory antenowe do gc 89 można kupić
cena 110 zł + przesyłka 10 zł w sonyericssonie w-wa 022 63-17-263
ale jeżeli twoja karta ma ustawione automatyczne wybieranie zakresu czestotliwosci to nie wiesz na jaka czest. kupić antene
pytałem sie w vobisie tam gdzie kupiłem karte to mi powiedzieli że edge w polsce chodzi na 1800 ja tak ustawiłem i nic nie było !!!
nie wiem jak jest u ciebie
ale ja wybierałem rózne czestolkiwosci i okazało sie że u mnie pracuje na 900 MHZ i wtedy jest edge do 240kb/s , w innych zakresach albo sie nie połaczy lub nie zaloguje lub masz gprs
( to wybierasz w aplikacji do karty )
czasami jak ludzie maja problemy z łaczeniem się to może jest ustawiony zły zakres !!!
wyszło na to że ja musze kupić antenke kierunkową na 900 mhz
(a tak z ciekawosci to bede chciał zrobić antene paraboliczną dla kolegi 50 km ma do btsa ) w sumie najważniejszy jest promiennik !
pozdr.
ale jeżeli twoja karta ma ustawione automatyczne wybieranie zakresu czestotliwosci to nie wiesz na jaka czest. kupić antene
pytałem sie w vobisie tam gdzie kupiłem karte to mi powiedzieli że edge w polsce chodzi na 1800 ja tak ustawiłem i nic nie było !!!
ale ja wybierałem rózne czestolkiwosci i okazało sie że u mnie pracuje na 900 MHZ i wtedy jest edge do 240kb/s , w innych zakresach albo sie nie połaczy lub nie zaloguje lub masz gprs

czasami jak ludzie maja problemy z łaczeniem się to może jest ustawiony zły zakres !!!
(a tak z ciekawosci to bede chciał zrobić antene paraboliczną dla kolegi 50 km ma do btsa ) w sumie najważniejszy jest promiennik !
pozdr.
ertes232 pisze:anteny firma promaco w-wa tel 022 635-19-13
ale ja wybierałem rózne czestolkiwosci i okazało sie że u mnie pracuje na 900 MHZ i wtedy jest edge do 240kb/s , w innych zakresach albo sie nie połaczy lub nie zaloguje lub masz gprs![]()
pozdr.
Witam i dzieki za odpowiedź. Pytanie mam odnosnie tej anteny, jaki model???? U mnie łączy się na 1800 i na 900. 1800 jak się dowiadywałem jest dłuższa, więc ma większy zasięg, natomiast większość urządzeń z niej korzysta, nie mówiąc juz o telefonach ratunkowych :-) Wydaje mi się, że zkup anteny dwuzakresowej, które sa na allegro + ten konektor powinien załatwić sprawę, jak sądzisz????
Pozdrawiam
Jeszcze jedno!
Czy można w ustawieniach karty wymusić aby chodziła
w trybie GPRS, a nie EDGE? Jak chodzi w GPRS to w sumie jest szybciej,
bo wtedy połączenie jest bardziej stabilnee.
Czy można w ustawieniach karty wymusić aby chodziła
w trybie GPRS, a nie EDGE? Jak chodzi w GPRS to w sumie jest szybciej,
bo wtedy połączenie jest bardziej stabilnee.
Ustawienia karty GC89 nic nie poprawiają. osobiście uważam, że karta skonfigurowana jest znakomicie przez producenta, jedyny mankamen to fakt, że nie można ustawić częstotliwości na stałe. Jak się dowiadywałem u specjalistów, ten typ tak ma. Niemniej jednak, kupiłem konektor teraz czekam na antenę, a o efektach napiszę jak przetestuję.
Pozdrawiam i nie poddawajcie się, to musi wkońcu zacząć smigać :-)
Pozdrawiam i nie poddawajcie się, to musi wkońcu zacząć smigać :-)
ja wyłaczam automat ustawianie czest. przechodze recznie na 900 mhz zamykam program menager do tej karty a potem uruchamiam i już mi leci cały czas na 900 mhz --------------------- ( gc89)
to tyle pozdr.
to tyle pozdr.
Faktycznie ustawienie 900mhz dziala i aplikacja ustawia karte od startu. Natomiast jest inny problem, a właściwie ten sam wciąż. Przeprowadziłem testy z anteną zewnętrzną dookólną o zysku 7db i jakie efekty? no właśnie, żadnych. Nie poprawiło się zupełnie nic, <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jakby nie było anteny zewnętrznej. W czym lezy problem, przypomnę, żę mieszkam na osiedlu z blokami. Pomóżcie bo się zupełnie załamłem, niedość, że kupiłem GC89 to jeszcze konektor i antenę.
Pozdrawiam i czekam na dobre rady
Pozdrawiam i czekam na dobre rady
Mysle że najlepszą jakosc połaczenia, można uzyskać wtedy gdy anteny się widzą , odległosc ma tu nie wielkie znaczenie --- jak sie ma ant kierunk. przy sygnałach odbijanych od budynków też bedziesz miał 5 kresek jak wystepuje obszar o silnym sygnale , ale te polączenia na falach odbitych powoduje że wzrasta poziom błedów wówczas zaczyna działac korekcja błedów - ta sama stronka jest wertowana kilka razy aż wszystkie błedy zostaną wyeliminnowane a to wydłuża czas połaczenia i sciagania
. Ja mam akurat bezposrednią widocznosc z nadajnikiem i chodzi spoko pingi na 650 -900
pozdr
. Ja mam akurat bezposrednią widocznosc z nadajnikiem i chodzi spoko pingi na 650 -900
pozdr
1800 ma oczywiście o wiele mniejszy zasięg niż 900. W ogóle żałosne są te 1800, nawet przy połączeniach głosowych bywają problemy - w dużych miastach w Idei zdarzają się 2-3 kreski.
Co do pasma to zależy gdzie mieszkamy. Duże miasta Era i Plus przewaga 900, Idea odwrotnie, na wsiach wyłącznie 900 (nieliczne wyjątki w Idei przy trasach)
Co do pasma to zależy gdzie mieszkamy. Duże miasta Era i Plus przewaga 900, Idea odwrotnie, na wsiach wyłącznie 900 (nieliczne wyjątki w Idei przy trasach)
Ustawiłem kartę na 1800 i wkońcu zgubił EDGE, mam GPRS i jakoś działa. Transfery to 30-40kbps i przynajmniej jest stabilnie. Póki co wystarczy, ale i tak nie dam za wygraną i będę walczył o EDGE, skoro miałem już 160kbps to muszę mieć to samo w domu :-)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
odpowiedz dla----------------------------- POOKA
ANTENA co ma 7 dbi to jakaś dziwna zwykle ant kierunkowe dobre maja co najmniej 10 dbi - co to za antena ?????????????????????
albo co to za kabel
jak już pisałem kumpel miał ten sam problem co ty i zastosował ant kier 10 elem 13dbi z dobrym kablem zdaje sie że rf5 10 m ( standard ) i szukał sygnału max - jak znalazł to ma ok ( co prawda w dziwnym miejscu zamontował tą ant. ale mu chodzi.
Tylko teraz jest tak ! powinieneś wiedzieć gdzie w twojej okolicy znajd sie bts -edge i wtym kierunku powin skier ant. nie sugeruj się iloscią kresek bo na falach na wielokrotnych odbiciach tez bedziesz miał 5 kresek tylko co z tego najpierw wyceluj anteną w wstrone bts
http://www.btsearch.org/index.php tu znajsdziesz połozenie jego i tam ją celuj a na paski patrz i koryguj niewielkie odchylenie ant aby miec paski na max.
można też kierowac sie tylko kierunkiem na bts i jeżeli nawet nie osiagniesz 5 kresek ale bedziesz miał stabilne połaczenie edge to tak zostaw.
pozdr i napisz co wyszło
ANTENA co ma 7 dbi to jakaś dziwna zwykle ant kierunkowe dobre maja co najmniej 10 dbi - co to za antena ?????????????????????
albo co to za kabel
jak już pisałem kumpel miał ten sam problem co ty i zastosował ant kier 10 elem 13dbi z dobrym kablem zdaje sie że rf5 10 m ( standard ) i szukał sygnału max - jak znalazł to ma ok ( co prawda w dziwnym miejscu zamontował tą ant. ale mu chodzi.
Tylko teraz jest tak ! powinieneś wiedzieć gdzie w twojej okolicy znajd sie bts -edge i wtym kierunku powin skier ant. nie sugeruj się iloscią kresek bo na falach na wielokrotnych odbiciach tez bedziesz miał 5 kresek tylko co z tego najpierw wyceluj anteną w wstrone bts
http://www.btsearch.org/index.php tu znajsdziesz połozenie jego i tam ją celuj a na paski patrz i koryguj niewielkie odchylenie ant aby miec paski na max.
można też kierowac sie tylko kierunkiem na bts i jeżeli nawet nie osiagniesz 5 kresek ale bedziesz miał stabilne połaczenie edge to tak zostaw.
pozdr i napisz co wyszło
Cała zabawa polega na tym, że ja mam antenę dookólną. Nie chciałem wpierw montować anteny kierunkowej, bo nie wiem gdzie są BTS'y w Zabrzu. Na tej stronce owszem są, ale nie wszystkie są opisane. Rozmawiałem z kolesiem w PROMACO i on doradził dookólną, skoro nie wiem i tak jak zamontować i gdzie antene kierunkową. Planuję teraz zakup anteny kierunkowej i zacząć testy, natomiast zastanawiam się nad faktem uziemienia takiej anteny, bo jeśli ja zamontuje na balkonie to jak mi jakiś grzmot przywali w nią to nie będzie ciekawie. Masz jakiś pomysł, doświadczenia???
Pozdrawiam i czekam na info
Rafał
[email protected]
Pozdrawiam i czekam na info
Rafał
[email protected]
Jeżeli zastosujesz antene kierunk to i tak nie stracisz tylko zyskujesz !
( bez wzgledu na panujące warunki odbioru ) antena kierunkowa mą tą własciwosc że tak jak byś miał ją ze wzmacniaczem bo tak wynika z jej własciwosci --wzmacnia sygnał --- z tych ca są w sprzedazy to 13 dbi 10 elementowa do 16 dbi 17 element
ja ci powiem jak kumpel zrobił nie znał położenia btsa wziął laptopa i antene na dach wieżowca i krecił ją aż uzyskał 5 kresek okazało sie że kierunek z jakiego nadawał bts jest troche przysłoniety ale zamontował ant na balkonie i ma w miare jako tako bez ant kier to mu sie ciągle zrywało
( bez wzgledu na panujące warunki odbioru ) antena kierunkowa mą tą własciwosc że tak jak byś miał ją ze wzmacniaczem bo tak wynika z jej własciwosci --wzmacnia sygnał --- z tych ca są w sprzedazy to 13 dbi 10 elementowa do 16 dbi 17 element
ja ci powiem jak kumpel zrobił nie znał położenia btsa wziął laptopa i antene na dach wieżowca i krecił ją aż uzyskał 5 kresek okazało sie że kierunek z jakiego nadawał bts jest troche przysłoniety ale zamontował ant na balkonie i ma w miare jako tako bez ant kier to mu sie ciągle zrywało
Kupiłem w końcu antenę kierunkową. Producent zapewnił, że ma 13,5db zysku. Spędziłem na balkonie 2 godziny i nic. Mam pełny zasięg GSM, wykazuje EDGE i mam wolniejszy i mniej stabilny transfer kiedy używam anteny dookólnej 7db na częstotliwości 1800Mhz. Nie mam pojęcia już co zrobić, ale wygląda na to, że mieszkam w takim dziwnym miejscu, że nic się nie da zrobić. Najfajniejsze jest to, że 2 kilometry w kierunku centrum mam transfer w wysokości 90-160 kbps i to na samym modemie bez żadnej dodatkowej anteny.
Jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to bardzo proszę. Póki co muszę rozmawiać z PLUSGSM i chyba złożę reklamację.
Pozdrawiam
Jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to bardzo proszę. Póki co muszę rozmawiać z PLUSGSM i chyba złożę reklamację.
Pozdrawiam
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, mam również podobny problem z EDGE na GC89 . Jestem 45 km na poludnie od Wa-wy i bez anteny ma tylko 2 kreski na GPRS a o EDGE nia ma co mówić. Po założeniu anteny kierunkowej na dach mam 5 kresek GPRS w jednym kierunku i cztery kreski EDGE w innym. GPRS działa bez zarzutu z maksymalnym transferem ( przy dużych plikach) 45 kbit/sek. Edge natomiast startuje na początku cacy (200 kbit/sek) a potem (2 minuty) staje. Próba ponownego połącznie kończy sie fiaskiem. Jedynym rozwiązaniem jest wyjęcie karty ze slotu lub restart kompa.
Jak wiadomo protokoły w EDGE powinny radzić sobie ze spadkiem jakości łącza radiowego. Ale coś tu nie jest OK.
Jak wiadomo protokoły w EDGE powinny radzić sobie ze spadkiem jakości łącza radiowego. Ale coś tu nie jest OK.
U mnie wciąż bez zmian. Zgłosiłem nawet problem do PLUS'a ale chłopcy nie wiedzą co się dzieje. Będę zmuszony do złożenia reklamacji, może wtedy coś mi poprawią? Zobaczymy. A Może ktoś mieszka w Zabrzu i wie jak mi pomóc?????????
kompendium zebrane w trakcie eksploatacji
Witajcie,
Mam ten sam problem - w skrócie maksymalny sygnał - 5 kresek, pokazuje edge, a transfer wzrasta do powiedzmy 7kbps i spada do zera.Na początku miałem mniejszy zasięg i też myślałem że w tym leży problem - ALE tO NIEPRAWDA!!! Kupiłem antenę kierunkową ustaliłem lokalizację najbardziejdogod nego dla mojej lokalizacji bts-a i w rezultacie uzyskałem maksymalny sygnał - NIC TO NIE POPRAWIŁo. W związku z tym wymieniłem kartę sim (wg serwisu na rynku jest wadlwa partia kart plusa i mogą być takie objawy) - NIC TO NIE DAŁO - zadzwoniłem do serwisu iplusa ponownie - powiedzieli mi że to może być złe napięcie podawane na port do zasilania kart 3.3V (mam acera i wg nich to mogl byc ten problem) - pozyczyłem wiec fujitsu siemens zeby przetestowac i tez nie działa. Wszystko wskazywało by na to że to modem jest popsuty tylko że w innych lokalizacjach działa bezzarzutu nawet przy mniejszym zasięgu. Nie wiem o co tu chodzi ale jak się dowiem to dam znać
Mam ten sam problem - w skrócie maksymalny sygnał - 5 kresek, pokazuje edge, a transfer wzrasta do powiedzmy 7kbps i spada do zera.Na początku miałem mniejszy zasięg i też myślałem że w tym leży problem - ALE tO NIEPRAWDA!!! Kupiłem antenę kierunkową ustaliłem lokalizację najbardziejdogod nego dla mojej lokalizacji bts-a i w rezultacie uzyskałem maksymalny sygnał - NIC TO NIE POPRAWIŁo. W związku z tym wymieniłem kartę sim (wg serwisu na rynku jest wadlwa partia kart plusa i mogą być takie objawy) - NIC TO NIE DAŁO - zadzwoniłem do serwisu iplusa ponownie - powiedzieli mi że to może być złe napięcie podawane na port do zasilania kart 3.3V (mam acera i wg nich to mogl byc ten problem) - pozyczyłem wiec fujitsu siemens zeby przetestowac i tez nie działa. Wszystko wskazywało by na to że to modem jest popsuty tylko że w innych lokalizacjach działa bezzarzutu nawet przy mniejszym zasięgu. Nie wiem o co tu chodzi ale jak się dowiem to dam znać