Pomoc przy radiowce

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Espasibla
Początkujący użytkownik forum

Pomoc przy radiowce

Post autor: Espasibla »

Witam. Chcialem poradzic sie w sprawie mojego internetu. Mam internet radiowy z miejscowej firmy. Moj problem polega na tym ze ping waha sie od 20 do 4000ms i czesto wystepuja przerwy w polaczeniu "uplynol limit czasu zadania" trwajace nawet kilka minut pomimo tego ze
caly czas jestem polaczony i odbior sygnalu wynosi 99%. Drugi problem to calkowite rozlaczenie mnie z serwerem tzn "niemozna polaczyc sie z zadana siecia pezbrzewodowa".
Nieznam sie na sprzecie wiec podam te dane ktore wiem.
Karta EnGenius PCI
Antena plaska okolo 15 cali
signal strength -60 dBm
noise level -98 dBm
frequency 2,452 GHz

Nie wiem czy to wazne ale miedzy karta a antena biegnie 6m kabla

Z gory dziekuje za wszelkie rady
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc przy radiowce

Post autor: Patryk »

Reklamuj usługę u operatora - problem leży po jego stronie - ma przeciążoną sieć i stacje bazowe.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Najprawdopodobniejsze jest to na co zwrocil uwage Patryk_.
Swoja droga 6m kabla to dosc duzo.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Jo_gurt pisze:Najprawdopodobniejsze jest to na co zwrocil uwage Patryk_.
Swoja droga 6m kabla to dosc duzo.
O czym Ty piszesz człowieku, 6m kabla to tyle co nic... skoro ma tam panel "około 15cali" to na oko jest jakiś 14dBi, ja na panelach 14dBi z Interline mam kable nawet do 20m i wszystko śmiga elegancko... problemem jest albo zła polaryzacja anteny, albo dziadowski AP providera, tak jak pisał Patryk_
W każdym bądź razie powinno się powiadomić o tym dostawce internetu niech sprawdzi co sie dzieje.
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie zwrocilem uwagi na wielkosc i rodzaj anteny. :oops: Na 6m tlumienie kabla bedzie jakos 3dB, wiec faktycznie niewiele przy takiej antenie.
Espasibla

Zglaszalem problem. Odpowiedz byla oczywista "niemożliwe zeby to tak dzialalo, inni klienci nie narzekają". A jak juz ktos od nich przyjechal i zobaczyl ze zeczywiscie dziala jak... to wymienili mi karte i teraz sie upieraja ze juz musi byc wszystko ok.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-24, 08:35 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-04-24, 07:33 przez Espasibla, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Tzn. że przyjechali, wymienili karte i puscili Ci pingi i szły ok? czy tylko wymienili karte i pojechali?
Na moje to problem może być z Twoim sprzętem, tzn antena+kabel, jak mi kiedys zamokła antena to własnie windows pokazywał siłe sygnału na znakomitą, a pingi prawie w ogóle nie szły... po wysuszeniu i ponownym założeniu tej samej anteny od 3 lat smiga aż miło :)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Espasibla

Przyjechali, sprawdzili i nieznali przyczyny. Sprawdzili kabel, antene i wszystko ok. Wstawili mocniejsza karte i pojechali. A problem jak byl tak jest nadal. Na moje nieszczescie mieszkam na peryferiach i <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> dostepu do kablowki. Neostrady, neti tez miec nie moge bo moja linia telefoniczna niema mozliwosci technicznych. Zostaje mi tylko radio/satelita. Wczesniejsyz dostawca radiowki byl jeszcze lepszy. Po 2 tyg bylem bez netu a on nieodbieral telefonu. Ten przynajmniej udaje ze cos z tym robi. <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> moze ktos zna dostawce internetu droga satelitarna ktory dzila w Rudzie Śląskiej. Jakis czas mialem blue connect ale tu tez ping ponizej 200 nie zchodzil...
21 wiek a czlowiek niema dostapu do normalnego internetu
ODPOWIEDZ