Kiedyś przeglądałem oferty providerów i zastanawiam się nad zmianą, tylko że..
następny(droższy) pakiet jest prawie taki sam, prawie, bo limit jest większy, co akurat mnie nie obchodzi, download+upload ten sam tylko moje RATIO 36:1 a oni proponują RATIO 18:1.
Krótka piłka, czym jest to RATIO i na czym zyskam przechodząc na droższy pakiet.
Domyślam się, że jest to jakiś stopień kompresji danych albo stosunek np. DOWNL/UPLOAD ale do końca nie wiem..
pzdr
RATIO - Porównanie pakietów od ISP
Moderator: Moderatorzy
- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: RATIO - Porównanie pakietów od ISP
Ja sie spotkalem z tym okresleniem w dwoch kontekstach:
- tak jak mowisz, stosunek download:upload
- stosunek pasma operatora do ilosci odsprzedanego pasma, czyli np. jesli ISP dysponuje 1Mbps i sprzeda 10 klientom kazdemu pasmo 1Mbps to wlasnie jego ratio bedzie wynosic 10:1
- tak jak mowisz, stosunek download:upload
- stosunek pasma operatora do ilosci odsprzedanego pasma, czyli np. jesli ISP dysponuje 1Mbps i sprzeda 10 klientom kazdemu pasmo 1Mbps to wlasnie jego ratio bedzie wynosic 10:1
- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: RATIO - Porównanie pakietów od ISP
No właśnie dziwne to, bo jak te cyferki przełożyć na największego krajowego operatora radiowego, który będzie miał kilkanaście/dziesiąt tyś. użytkownikówJo_gurt pisze:- stosunek pasma operatora do ilosci odsprzedanego pasma, czyli np. jesli ISP dysponuje 1Mbps i sprzeda 10 klientom kazdemu pasmo 1Mbps to wlasnie jego ratio bedzie wynosic 10:1

[ Dodano: 2008-04-26, 02:07 ]
Mam już całą 'regułkę'

Wniosek jest jeden: nie ma sensu przepłacać za coś, co i tak w godzinach szczytu wyciąga swoje poczciwe 1Mb/s, 128Kb/s a często nawet i ponad..Prędkość 512kb/s czy 1Mb/s nie zawsze jest prędkością gwarantowaną. Używana szybkość może być niższa ze względu na to, iż kilka osób może korzystać z tego samego łącza. Contention ratio (natężenie ruchu) to termin, którym określa się ilość ilość osób, jaka, w tym samym czasie, może korzystać z jednego łącza internetowego. Na przykład, natężenie czyli contention ratio może wynosić od 1:1 (jest zagwarantowane, że jesteś jedynym użytkownikiem korzystającym z łącza 512kb/s) do 48:1 (do 48 użytkowników może korzystać z tego samego łącza 512kb/s ). Oczywiście nie wszyscy użytkownicy będą korzystać z Internetu w tym samym czasie, jednakże może to spowolnić działanie Internetu w czasie, gdy korzysta z niego więcej osób..
thx
+++++EDIT+++++
w samo południe, ratio 36:1 chyba pozostałe 35userów jeszcze śpi