Problem z konfiguracją routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hmm2
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją routera

Post autor: Hmm2 »

Sprawa wygląda tak. Mam neta z neo. Net idzie do laptopa przez lana. Neostrada jest dzielona na kilka osób więc kabel jest podłączony do routera i dopiero stamtąd idzie do kompa. Ostatnio kupiłem router edimaxa ponieważ chcę mieć na laptopie net bezprzewodowo. Kiedy jednak wpinam kabel od neo do routera na laptopie niema internetu. Sieć jest wykrywana ale neta nie ma.Jak to wszystko skonfigurować, żeby na lapie był net. Niestety nie bardzo orientuje się w tematyce sieci. Szukałem na google itp. ale nie znalazłem rozwiązania.

z góry dzięki za odpowiedzi

[ Dodano: 2008-04-26, 20:38 ]
Hmm2 pisze:Sprawa wygląda tak. Mam neta z neo. Net idzie do laptopa przez lana. Neostrada jest dzielona na kilka osób więc kabel jest podłączony do routera i dopiero stamtąd idzie do kompa. Ostatnio kupiłem router edimaxa ponieważ chcę mieć na laptopie net bezprzewodowo. Kiedy jednak wpinam kabel od neo do routera na laptopie niema internetu. Sieć jest wykrywana ale neta nie ma.Jak to wszystko skonfigurować, żeby na lapie był net. Niestety nie bardzo orientuje się w tematyce sieci. Szukałem na google itp. ale nie znalazłem rozwiązania.

z góry dzięki za odpowiedzi

mały błąd , kupiłem acces point edimax a nie router :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z konfiguracją routera

Post autor: wojteks »

Hmm2 pisze:Ostatnio kupiłem router edimaxa ponieważ chcę mieć na laptopie net bezprzewodowo
Tobie wystarczyłby AccesPoint, router nie był konieczny. Podłącz edimaxa wejściem LAN w kierunku routera i powinno wszystko działać.
Nie pomagam na PW!
Hmm2

Podłączyłem tak jak mówisz kabel od routera do AP edimaxxa, ale neta nie ma na lapie, mimo, ze lap sieć wykrywa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jakie IP masz na laptopie (powinno być z puli takiej jak na kablu)
Nie pomagam na PW!
Hmm2

na laptopie mam 10.0.0.6 ale zeby wejść do konfiguracji AP muszę wpisać recznie we właściowościach połączenia 192.168.2.10 i 255.255.255.0 i wtedy przez przegladarke wchodzę wpisując 192.168.2.1
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

192.168.2.1
to chyba jednak masz router.

jakie IP masz na laptopie jak jest kablem podłączony?, Jeżeli to AP to takie samo IP komputera powinno być jak masz po WiFi (albo inne większe np. 10.0.0.99, taka sama maska i brama)
Nie pomagam na PW!
Hmm2

No to juz nie wiem co kupiłem :D

IP na laptopie gdy kabel jest podłączony to 10.0.0.6, dhcp 10.0.0.2 maska 255.0.0.0

no i nie wiem co dalej robić, żeby bez tego kabla net działał.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

do połączenia WiFi wpisać konfigurację IP: 10.0.0.66, maska 255.0.0.0, Brama 10.0.0.2

Jakieś oznaczenia z tego edimaxa podaj (z etykietki typ czy co tam pisze albo jakiś link), ile ma portów na kabel LAN?, WAN ...
Nie pomagam na PW!
Hmm2

Edimax ew 7206 apg http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=7249

ma tylko jeden port na kabel LAN, diody (power, wan i lan)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

OK, masz Acces Point, AP powinien być przeźroczysty dla sieci więc jeżeli kabel który podłączałeś do tej pory do laptopa podłączysz do AP i laptopa skonfigurujesz jak napisałem to net na nim powinien działać przez WiFi

aa, jeszcze DNS ręcznie skonfiguruj np. na takie jak masz przy połączeniu przez kabel

jak masz połaczenie WiFI po wpisz >ping 10.0.0.2 co dostaniesz, ping onet.pl ?
Nie pomagam na PW!
Hmm2

no zrobiłem tak jak mówisz, ale nadal nic. Połączenie sieci bezprzewodowej w ogóle nie działa teraz,

no jak spingowałem 10.0.0.2 to czas <1ms

a moze w AP trzeba cos pogrzebać w ustawieniach? W instrukcji coś pisze ze jak AP bedzie podłaczony kablem do routera to trzeba DHCP/IP wpisać
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jeżeli ping 10.0.0.2 przechodzi to AP działa prawidłowo, jaki był ttl? co z ping onet.pl?, sprawdź ping 213.180.130.200
Nie pomagam na PW!
Hmm2

ttl=64, ping onet.pl , 21 ms, 18 ms, 31 ms 16 ms ttl 59

teraz jest tak, że połaczenie jest, pakiety wysyła ale nei odbiera no i neta nie ma.

tyle ze teraz na kablu ip sie zmieniło z 10.0.0.6 na 10.0.0.13

Lol teraz neta w ogóle nie ma na kablu po tych wszystkich zmianach tylko gg działa :)
Ostatnio zmieniony 2008-04-26, 21:44 przez Hmm2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jak przechodzi ping onet.pl to sieć działa, masz dobry adres IP, maskę, bramę, DNS.

nie wiem co więcej napisać, teoretycznie wszystko działa, wyłącz połączenie kablowe, pozostaw WiFi, zresetuj laptopa i zobacz wtedy
Nie pomagam na PW!
Hmm2

oki, dzieki za pomoc

[ Dodano: 2008-04-26, 22:48 ]
lol, źle napisałem

[ Dodano: 2008-04-26, 22:49 ]
ja patrzyłem na kablu pingi :P

na wlanie nic nie chodzi ani ping 10.0.0.2 ani ping onet.pl
Piostar

Post autor: Piostar »

ustaw DHCP od routera w configu AP
Hmm2

niestety to nic nie daje bo wyskakuje jakis bład ze zły zakres ip jak wpisuje dane od routera, a konkretniej z gatewayem cos nie tak

wojteks, z tym pingowaniem pomyłka była bo pingowałem na kablu zamiast na wlanie :P dalej nic nie działa
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Daj tu wynik polecenia >ipconfig /all z laptopa przy działającym internecie.
Nie pomagam na PW!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Ja proponuję ustawić AP-ka w tej samej podsieci co cała reszta, czyli 10.0.0.x albo ustawić go na pobieranie swojego adresu przez DHCP. Wtedy nie powinno być problemu w działaniu Internetu. O ile dobrze zrozumiałem, teraz jest tak, że AP ma adres 192.168.2.1 i maskę 225.255.255.0. Są więc one zupełnie inne niż aktualnie działające ustawienia. Prawdopodobnie wystarczy je dostosować do aktualnie obowiązujących i problem powinien zostać rozwiązany.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

przewaks pisze:że AP ma adres 192.168.2.1 i maskę 225.255.255.0. Są więc one zupełnie inne niż aktualnie działające ustawienia
Ale to nie powinno mieć znaczenia bo AP jest "przeźroczysty" a jego IP służy tylko do zarządzania nim.
Nie pomagam na PW!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

wojteks pisze:Ale to nie powinno mieć znaczenia bo AP jest "przeźroczysty" a jego IP służy tylko do zarządzania nim.
Teoretycznie tak ale jednak ma znaczenie bo sam miałem podobną sytuację. AP musi być częścią sieci, w której ma funkcjonować. Sam testowałem sytuację troszkę podobną - AP działał w trybie AP Client dostarczając sieć innemu komputerowi. Kiedy adres AP był z innej sieci niż cała reszta, nic nie chciało działać. Kiedy AP znalazł się w tej samej sieci - wszystko zaczęło śmigać aż miło.
Hmm2

No, ale jak ustawić w tej samej podsieci? Też o tym myslałem, ale jak wpisywałem gateway routera w ustawieniach AP żeby się łączyło przez DHCP to wyskakiwał błąd, ze zły zakres adresu czy coś w tym stylu.

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kto zarządza routerem bo może jakieś ograniczenie na po MAC jest zastosowane?

Zawsze możesz wpisać na sztywno IP AP (np. 10.0.0.201, maska 255.0.0.0 jak sugeruje @przewaks) i zobacz co wtedy, czy przepuści lub czy będziesz mógł wejść na konfigurację AP przez WiFi (pod adresem 10.0.0.201) oczywiście jeżeli laptop będzie miał po WiFi IP 10.0.0.6, maska 255.0.0.0, brama 10.0.0.2, dns 10.0.0.2, połaczenie kablowe wyłaczone, jeżeli tak to znaczy że radio działa prawidłowo i masz połączenie z laptopa
Nie pomagam na PW!
Hmm2

Dostęp do routera mam, tyle, ze nic o MACu nei znajduje. Sprwadzę i dam znać za jakaś godzinę.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Zacznijmy od tego, czy router ma włączone DHCP? Jeśli tak, komputer (laptopa i stacjonarny) należy skonfigurować tak, żeby automatycznie pobierały IP z routera. Podobnie trzeba postąpić z AP. Alternatywnie można, jak napisałwojteks, ustawić stałe IP w AP aby łatwiej można było nim zarządzać w razie potrzeby. Jeśli AP łączy się z routerem po kablu (a tak zakładam, że jest), nie powinno być problemu w przydzieleniu IP bądź też dopuszczeniu AP do sieci.
Hmm2

Zrobiłemtak jak mówliliście. Teraz wchodzę do AP wpisując w przeglądarce 10.0.0.201. DO AP wchodzę teraz przez WIFI. Czyli laptop łączy się z AP bezprzewodowo. Internetu jednak nie ma dalej. Zauważyłem, że AP, który jest połączony z routerem przez kabel nie łączy się z routerem bo gdyby się łączył to dałoby się spingować np.gateway routera. W każdym razie jest już jakiś krok do przoduponieważ lapek łączy się z AP bez kabla.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Hmm2 pisze:Zauważyłem, że AP, który jest połączony z routerem przez kabel nie łączy się z routerem bo gdyby się łączył to dałoby się spingować np.gateway routera
Czy sprawdzałeś kabel? na AP i routerze powinny być diody sygnalizujące połączenie miedzy tymi urządzeniami.
Nie pomagam na PW!
Hmm2

ale jakie diody? Na AP jest dioda power WLAN i LAN.Power swieci sie cały czas, wan miga, a LAN świeci się jak podpięty jest kabel który idzie do routera. Na routerze równieżdioda LAN się świeci,

Z tego co widziałem w configu routera od neobo mam do niego dostęp do DHCP jest wyłączone.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Hmm2 pisze:ale jakie diody?
LAN na AP i LAN na routerze (od tego portu do którego jest podłączony AP)
Czy jak jesteś połączony do AP możesz wejść na router (10.0.0.2)?
Jeżeli tak to napisz tutaj, na próbę wpisz następujący DNS 208.67.222.222, drugi dns 208.67.220.220 i sprawdź czy działa
Nie pomagam na PW!
Hmm2

Mam spingować te adresy?

Ping 10.0.0.2 nic nie daje, cały czas wyswietla upłynął limit czasu ..... czyli nie łaczy sie z routerem

[ Dodano: 2008-04-28, 22:20 ]
tych adresów co podałęs takze nie pinguje
ODPOWIEDZ