Jak podłączyć dwa komputery do sieci przez Bluetooth
Moderator: Moderatorzy
Jak podłączyć dwa komputery do sieci przez Bluetooth
Witam !
Mam takie pytanie ! Jak podłączyć dwa komputery do sieci przez Bluetooth !
Jeden komputer to stacjonarny wyposażony w radiówkę za pomocą kabla do nadajnika i z nadajnikiem Bluetooth
Drugi to laptop z wbudowanym modułem Bluetooth
Dwa komputery się widzą ale nie wiem jak skonfigurowac neta ?
podłaczylem je aby ze sobą mogły wymieniać dane ale jak neta skonfigurować ?
Mam takie pytanie ! Jak podłączyć dwa komputery do sieci przez Bluetooth !
Jeden komputer to stacjonarny wyposażony w radiówkę za pomocą kabla do nadajnika i z nadajnikiem Bluetooth
Drugi to laptop z wbudowanym modułem Bluetooth
Dwa komputery się widzą ale nie wiem jak skonfigurowac neta ?
podłaczylem je aby ze sobą mogły wymieniać dane ale jak neta skonfigurować ?
Ostatnio zmieniony 2008-05-07, 11:20 przez adik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jak podłączyć dwa komputery do sieci przez Bluetooth
1) Uzupełnij profil, bo dziwnie się na takie Operator: sssssssdsa Urządzenie: ssssssad coś patrzy.
2) Użyj opcji szukaj na forum.
3) Popraw zaznaczone przez system błędy.
2) Użyj opcji szukaj na forum.
3) Popraw zaznaczone przez system błędy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
szukałem nie mogę znaleźć
Bardzo proszę o link bo cały czas mi znajduje Internet w komórce przez bluetooth
Bardzo proszę o link bo cały czas mi znajduje Internet w komórce przez bluetooth
-
A nie masz w tym laptopie karty WiFi? Wtedy znacznie prościej jest to skonfigurować a przede wszystkim takie połączenie jest:adik pisze:Drugi to laptop z wbudowanym modułem Bluetooth
1) stabilniejsze,
2) ma większy zasięg,
3) jest łatwiejsze w konfiguracji.
Jeżeli masz WiFi w tym notebooku, to wystarczy dokupienie drugiej karty WiFi do PC. Następnie konfigurujesz to tak, jak opisano w FAQ. Dokładniej w moim podpisie masz:
> Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów < tam szukaj ICS + Ad-Hoc.
Niestety rozwiązanie na BT ma sporo wad. Trzy punkty powyższe dla BT "są wadami".
PS.
Dziękuję za poprawę profilu i posta

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
mam wi-fi w lapsie !
Ja myślałem nad routerem ! z Access point ale widzę ze ten sposób bedzie lepszy !
Ale to na 100% da sie skonfigurować bo ja tam w kompie podaje jakiś kod WEB ?
Moze pytanie zabrzmia irytujaca ale ja sie nie znam kompletnie !
i czy ten bedzie dobry
http://www.chwilka.pl/sklep.produkt_152 ... ,g132.html
Ja myślałem nad routerem ! z Access point ale widzę ze ten sposób bedzie lepszy !
Ale to na 100% da sie skonfigurować bo ja tam w kompie podaje jakiś kod WEB ?
Moze pytanie zabrzmia irytujaca ale ja sie nie znam kompletnie !
i czy ten bedzie dobry
-
Na 99% da się skonfigurować sposobem ICS + Ad-Hoc - po wczytaniu się strony wciśnij F5 aby obrazki się ułożyły.adik pisze:Ale to na 100% da sie skonfigurować bo ja tam w kompie podaje jakiś kod WEB ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
A mam jeszcze klika pytań !
1 ) Na stacjonarnym jest Xp a na Vostro jest Vista czy to nie będzie się wykluczać ?
2 ) Na stacjonarnym jest brak karty sieciowej to nie przeszkadza ?
3) Żeby net działał na laptopie to stacjonarny musi być włączony ?
4) I czy ten bedzie dobry adapter ?
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-07, 17:32 ]
Poprawilem pare literowek.
1 ) Na stacjonarnym jest Xp a na Vostro jest Vista czy to nie będzie się wykluczać ?
2 ) Na stacjonarnym jest brak karty sieciowej to nie przeszkadza ?
3) Żeby net działał na laptopie to stacjonarny musi być włączony ?
4) I czy ten bedzie dobry adapter ?
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-07, 17:32 ]
Poprawilem pare literowek.
Ostatnio zmieniony 2008-05-07, 16:32 przez adik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, ze zrezygnowales z routera i pozostajesz przy ICS?
Nie wykluczaja sie, powinny ladnie wspolpracowac.adik pisze:1 ) na Stacjonarnym jest Xp a na Vostro jest Vista czy to nie będzie się wykluczać ?
Tzn zwyklej kablowej?2 ) Na stacjonarnym jest bark karty sieciowej to nie przeszkadza ?
Tak.adik pisze:3) żeby net działał na laptopie to stacjonarny musi być włączony ?
Ostrzegam: mocno subiektywne zdanie, ale ja D-Linka bym nie bral. D-Link najlepiej wspolpracuje z D-Linkiem, z innymi bywa roznie.adik pisze:4) i czy ten bedzie dobry adapter ?
Karty sieciowej normalnej nie ma to co ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to jesli nie masz zamiaru z niej korzystac (czyli laczyc lapka z kompem kablem) to... nicadik pisze:Karty sieciowej normalnej nie ma to co ?

a to trzeba zeby działał net ?
A moze byc ten ?
LINKSYS 108M WUSB54GSC-EU
A moze byc ten ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn co?a to trzeba zeby działał net ?
Linksysowi wierze bardziej niz D-Linkowi. Pamietaj tylko, ze predkosci Speed Booster nie osiagniesz.adik pisze:A moze byc ten ?
No co? kartę sieciową !
A jaką prędkość mogę osiągnąć i czy bym mogl kilkanacscie metrow od domu korzystac ?
A jaką prędkość mogę osiągnąć i czy bym mogl kilkanacscie metrow od domu korzystac ?
-
Jak już Jo_gurt, jeżeli nie masz zwykłej karty sieciowej (LAN) to w niczym nie przeszkadza. Bo chyba o to chodziło Ci w Twoim pytaniu? A jeżeli nie oto, to napisz pytanie całym zdaniem od początku, bo do końca nie zrozumieliśmy chyba o co chciałeś zapytać.adik pisze:No co? kartę sieciową !
Prędkość między komputerami to teoretycznie max szybkość dla standardu jaki użyjesz. Ponieważ na 99% będzie to G, to max teoretyczna szybkość 54 Mb/s. Oczywiście prędkość realna będzie mniejsza. Natomiast prędkość połączenia z internetem i tak będzie ograniczona przez Twoje łącze od ISP.adik pisze:jaką prędkość mogę osiągnąć
Tak, teoretycznie zasięg w terenie otwartym przy standardowych antenach jest do około 100m. Oczywiście w dużym uproszczeniu, bo zasięg realny jest różny i nie chcę opisywać tu całej teorii do tego.adik pisze:czy bym mogl kilkanacscie metrow od domu korzystac ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
A jeszcze jedno pytanie które lepsze wewnętrzne wi-fi w komputerze czy w usb ?
I jak to się przekłada na osiągi ich ? Który lepszy ?
i jeszcze wazne pytanie mi sie wydaje ze ci ktorzy zakladali radiowke montowali jakos karte i z tej kart idze kabel do yagi ale nie wiem czy to wi-fi ?
I jak to się przekłada na osiągi ich ? Który lepszy ?
i jeszcze wazne pytanie mi sie wydaje ze ci ktorzy zakladali radiowke montowali jakos karte i z tej kart idze kabel do yagi ale nie wiem czy to wi-fi ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Porownujesz karte wbudowana w lapka z USB czy taka na PCI w kompie stacjonarnym z USB?adik pisze:A jeszcze jedno pytanie które lepsze wewnętrzne wi-fi w komputerze czy w usb ?
Ale odpowiedz brzmi jak zwykle: to zalezy.
Tak, to wifi tylko z podlaczona inna niz firmowa antena.i jeszcze wazne pytanie mi sie wydaje ze ci ktorzy zakladali radiowke montowali jakos karte i z tej kart idze kabel do yagi ale nie wiem czy to wi-fi ?
-
Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady.adik pisze:A jeszcze jedno pytanie które lepsze wewnętrzne wi-fi w komputerze czy w usb ?
Karta na stałe montowana ma mniejszą podatność na uszkodzenia i zazwyczaj lepszy zasięg. Karta na USB daje się łatwo przenosić i teoretycznie podłączając ją przez przedłużacz USB można ustawić w takim miejscu aby sygnał był najlepszy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Wadą montowanej wewnątrz jest prawie niemożność podłączenia anteny zewnętrznej co dla karty na USB jeśli takowe wyjście posiada jest to możliwe.
-
Dlaczego? Ja rozumiem, że adik, cały czas pyta o kartę do PC. A karty montowane do PC mają zazwyczaj złącza na antenach.Jaco pisze:Wadą montowanej wewnątrz jest prawie niemożność podłączenia anteny zewnętrznej
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tak ,owszem zgadza się ale w wątku przewija się temat również laptopa i być może to mnie trochę zmyliło lub kolega nie sprecyzował dokładnie gdzie to ma być zastosowane. PojęcieBliSki pisze:Dlaczego? Ja rozumiem, że adik, cały czas pyta o kartę do PC. A karty montowane do PC mają zazwyczaj złącza na antenach.
jak dla mnie jest zbyt ogólne.adik pisze: w komputerze
Napisałem tak powyżej gdyż sam kupowałem specjalną końcówkę do karty radiowej w moim lapku i podłączałem swoją antenę od radiówki Yagi. Efekt był taki że karta nie wyłapywała zasięgu w ogóle.Dlatego zdecydowałem się na kartę na USB.
-
Niestety tak jest i dlatego mamy takie problemy ze zrozumiem o co dokładnie chodziJaco pisze:kolega nie sprecyzował dokładnie gdzie to ma być zastosowane

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wiec tak ma to być zastosowane między komputerem PC a laptopem.
Ale teraz właśnie probuje tak na razie skonfigurować za pomocą BT i mam problem.
Komputery się połączyły ale na laptopie nie ma internetu!
Nie wiem co robić ?
oto zdjęcia
http://kameleon.web-pc.pl/zdjecia/4928174-siec.JPG
http://kameleon.web-pc.pl/zdjecia/6914531-siec.JPG
Pomocy !
Ale teraz właśnie probuje tak na razie skonfigurować za pomocą BT i mam problem.
Komputery się połączyły ale na laptopie nie ma internetu!
Nie wiem co robić ?
oto zdjęcia
http://kameleon.web-pc.pl/zdjecia/4928174-siec.JPG
http://kameleon.web-pc.pl/zdjecia/6914531-siec.JPG
Pomocy !