Vista i łączenie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Vista i łączenie
Laptop z Vistą, router Linksys, szyfrowanie WPA2 - wszystko działa do momentu wyłączenia rozgłaszania SSID. Jak laptop jest podłączony i wyłączę rozsyłanie, laptop pracuje, a jak uruchamiam laptopa po wyłączeniu to już nie widzi routera. Próbowałem to z innym routerem i podobnie. Problem gdzieś chyba w laptopie. Czy ktoś wie co jest nie tak ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Vista i łączenie
Tzn co to znaczy nie widzi? Probuje sie laczyc z danym SSID ale go nie znajduje?kuba1961 pisze:a jak uruchamiam laptopa po wyłączeniu to już nie widzi routera.
Z jakiego softu korzystasz do obslugi sieci bezprzewodowych?
-
- Użytkownik forum
Toshiba ma soft do połączenia, jego używam. Mimo ze taki profil został zapamiętany z opcją automatycznego łączenia, laptop nie łączy i już. Nie znajduje go a czy próbuje łączyć nie wiem. jak to stwierdzić ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W takim razie gdzie go nie znajduje?kuba1961 pisze:Nie znajduje go

Zwykle mozna poznac np po ikonce w Windzie, tzn znika czerwony krzyzyk przy bezprzewodowej sieciowej ikonie w trayu.kuba1961 pisze:czy próbuje łączyć nie wiem. jak to stwierdzić ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja powiem tak - też kiedyś korzystałem z ukrywania SSID. Niestety okazuje się, że niektóre urządzenia (na początku sprawdzałem to na moim komunikatorze Nokia 9300i) nie potrafią znaleźć sieci kiedy włączy się ukrywanie SSID. Podobnie jest z najnowszym komunikatorem, E90 - również nie jest w stanie znaleźć sieci kiedy ukrywanie SSID jest włączone. Myślę więc, że to zależy od oprogramowania obsługującego urządzenie WIFI. Pamiętam, że aplikacja do zarządzania połączeniami sieciowymi dostarczana wraz z kartą intela (karta Pro/Wireless2200BG) potrafiła się łączyć z siecią z ukrytym SSID. Od kiedy jednak posiadam wspomniane komunikatory, z ukrywania SSID musiałem zrezygnować - coś za coś 
Myślę więc, że w tym przypadku jest podobnie.

Myślę więc, że w tym przypadku jest podobnie.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No ale w sumie - powiedzmy wprost - niewiele stracilesprzewaks pisze:z ukrywania SSID musiałem zrezygnować - coś za coś![]()

-
- Użytkownik forum
Chciałem zastosować taką metodę w celu podniesienia bezpieczeństwa sieci. Czy t duzo daje ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Praktycznie nic. Wystarczy zastosowac szyfrowanie. Ukrywanie SSID pomoze ci tylko na pseudo-chakierow ale oni zatrzymaja sie na WEPiekuba1961 pisze:Chciałem zastosować taką metodę w celu podniesienia bezpieczeństwa sieci. Czy t duzo daje ?

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli pierwszy raz połączysz się z siecią gdy SSID jest włączone (tak żeby urządzenie samo wykryło sieć) a potem wyłączysz SSID to też nie działa? Je często w ten sposób się ratujeprzewaks pisze:Niestety okazuje się, że niektóre urządzenia (na początku sprawdzałem to na moim komunikatorze Nokia 9300i) nie potrafią znaleźć sieci kiedy włączy się ukrywanie SSID

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Wiem, dlatego nie płaczęJo_gurt pisze:No ale w sumie - powiedzmy wprost - niewiele straciles

Jak napisał BliSki, ukrywanie nic nie da. No, może tyle, że sąsiedzi nie wykryją Twojej siecikuba1961 pisze:Chciałem zastosować taką metodę w celu podniesienia bezpieczeństwa sieci. Czy t duzo daje ?

Niestety, temat ukrytego SSID przerabiałem już dogłębnie i prawie na wszystkie możliwe sposoby. Łączyłem się przy widocznym, ukrywałem podczas połączenia i... nic. Działało do chwili rozłączenia. Ponowne połączenie było niemożliwe bo komunikator nie znajdował sieci WIFI. Dlatego też zrezygnowałem z ukrywania a dla celów bezpieczeństwa mniej więcej raz w miesiącu zmieniam sobie klucz WPA2 z szyfrowaniem TKIP/AESBliSki pisze:Jeżeli pierwszy raz połączysz się z siecią gdy SSID jest włączone (tak żeby urządzenie samo wykryło sieć) a potem wyłączysz SSID to też nie działa?

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
No to na obecne czasy powinno to być wystarczające.przewaks pisze:Dlatego też zrezygnowałem z ukrywania a dla celów bezpieczeństwa mniej więcej raz w miesiącu zmieniam sobie klucz WPA2 z szyfrowaniem TKIP/AES

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Też tak myślę. Bezpieczeństwa sieciowego nigdy za wiele.BliSki pisze:No to na obecne czasy powinno to być wystarczające.