edimax br 6204wg zepsul sie ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
frustek
Początkujący użytkownik forum

edimax br 6204wg zepsul sie ?

Post autor: frustek »

Witam. Otóż mam bardzo wielki problem - chyba jak większość mówiących o swoich problemach :) . Polega on na tym, że miałem sieć skonfigurowaną czyli od usługodawcy vectra ( Legnica ) leci sobie kabelek który trafia do ich modemu. Od tego modemu ( marki nie pamiętam ale jak będzie mocno potrzebna to zajrzę do pudełek ) leci kabelek do routera a ten rozdzielał przez sieć bezprzewodową na trzy komputery ( 2 laptopy i jeden stacjonarny ). Zachciało mi sie sprawdzić czy wykryję jakąś sieć jeśli podłączę bezpośrednio modem z laptopem ( kabelkiem prosto mówiąc ). Jak pomyślałem tak zrobiłem odłączyłem zasilanie od routera i modemu przełożyłem kabelek z routera do laptopa i włączyłem router oraz modem pobawiłem sie chwile ( ściągnąłem jeden plik i sprawdziłem czy są komputery w grupie roboczej ) a następnie wyłączyłem wszystko wsadziłem kabelek do routera mając nadzieję, że wszystko będzie jak dawniej. Włączyłem komputer stacjonarny ( wszędzie miałem adresy ip wpisane sztywno pc - 192.168.2.2 laptop końcówka 3 i drugi laptop końcówka 4 ) okazało sie, że stacjonarnym mogę się zalogować tylko do routera a nie mogę chodzić po stronach www. Zmieniłem na dynamiczne przydzielanie adresów ip i dns. Efekt : mogę surfować po www a nie mogę się zalogować do routera. Następnie uruchomiłem laptopa z końcówką 4 i sytuacja ta sama - mogę sie zalogować na stronę routera a nie mogę chodzić po www. Zmieniłem na dynamiczne adresy i niestety żadnego efektu a nawet negatywny ponieważ wszystko przestało działać ( gdy przywróciłem sztywny adres mogę sie logować na stronę routera). ostatni komputer uruchomiłem z końcówka 3 ( 192.168.2.3 ) i tam nic nie działało ani www ani strona routera. zmartwiony zrobiłem reset lekki że zapamiętał ustawienia - żadnego efektu reset twardy - brak zapamiętania ustawień efekt żaden ( te 2 resety robione z strony routera ) potem wyciągnąłem z prądu na chwilę i też żadnego efektu, reset wciskając długopis w otwór z tyłu i również żadnego efektu. Zdenerwowany uaktualniłem go do wersji 1.51 niestety żadnej poprawy... Nie wiem co dalej robić bo wszystkie podstawowe kroki zawiodły... Dla mnie wątpliwe jest by się popsuł od tak tylko od 2 wyłączeń i włączeń do prądu... proszę o pomoc
*strona routera - chodzi mi o strone gdzie sie konfiguruje router ( u mnie domyślna nie zmieniałem - 192.168.2.1 )
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: edimax br 6204wg zepsul sie ?

Post autor: Jo_gurt »

Sprobuj tak:
1. Odlacz od pradu modem i rozlacz go z routerem
2. Zrob jeszcze hard reset routera dlugopisem, tylko zrob go wg instrukcji - czasem trzeba przytrzymac np 15s a czasem poczekac az sie urzadzenie zbootuje - jestes pewny ze dobrze przeprowadziles procedure?
3. Ustaw kompy na DHCP (automatyczne pobieranie adresow)
4. Polacz kompy z wlaczonym routerem - sprawdz czy dostaly adresy, jesli tak to napisz jakie
5. Polacz modem z routerem
6. Dopiero teraz wlacz modem do pradu
7. Poczekaj paredziesiat sekund i sprawdz co i jak
frustek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: frustek »

Dzieki... wszystko działa tak jak było nawet na sztywnych adresach :-) temat uważam za zamknięty
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

frustek pisze:temat uważam za zamknięty
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ