Konfiguracja AP TP LINK TL-WA501G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stepej
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja AP TP LINK TL-WA501G

Post autor: Stepej »

Witam.

W jednym domu posiadam router ADSL i internet. Z routera mam podłączony kabel do AP1 który wysyła sygnał do AP2 w drugim domu oraz z AP2 mam podłączony kabel do AP3 który wysyła sygnał na cały dom.
Krótki opis: Komputer---Router---AP1))) (((AP2---AP3))) (((laptop

Posiadam 3 APeki TP Linka TL-WA501G

Poniżej podaję linki z wyglądem strony z konfiguracją APeka. Proszę o pomoc co i jak i w którym AP mam wpisać/które opcje zaznaczyć oraz które mac adresy w którym AP wpisać żeby internet śmigał w drugim domku.

Proszę o odpowiedź
Z góry dziękuję
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja AP TP LINK TL-WA501G

Post autor: Jo_gurt »

W zasadzie to tak:
AP1 i AP3 powinny byc skonfigurowane w "najnormalniejszy" sposob, czyli tryb Access Point, adresy IP dowolne (dla wygody moga byc z tej samej podsieci co komputery) - byleby sie nic nie powtarzalo. No i ewentualnie jakies szyfrowanie - ale na razie sproboj odpalic bez szyfrowania.

AP2 powinien byc w trybie Client. Musisz go polaczyc z AP1, np poprzez jego (AP1) adres MAC.
Jesli uzywasz DHCP to mozliwe, ze trzeba bedzie ustawic jakis DHCP/DNS Relay jesli w ogole jest taka opcja.

To tak mocno z grubsza :)
Awatar użytkownika
Stepej

Jak pytałem na innym forum to powiedziano mi żeby pierwszy i drugi AP ustawić w tryb bridge a trzeci w tryb Access Point. Teraz to już głupi jestem. Nie wiem też jak to jest z tymi MAC Adresami. Do AP1 mam wpisywać MAC adres routera i AP2 który będzie sygnał odbierał od AP1? W AP2 mam wpisać MAC Adresy AP1 i AP3? A w AP3 mam tylko wpisać MAC Adres AP2?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tryb Bridge bedzie tez OK, ale eliminujesz wtedy mozliwosc podlaczenia bezprzewodowo urzadzen do AP1.
Stepej pisze:Nie wiem też jak to jest z tymi MAC Adresami.
Przy trybie AP+Client (czyli tak jak ja mowilem) wpisujesz tylko adres MAC z AP1 w konfiguracji AP2 w trybie Client.
Awatar użytkownika
Stepej

czyli jak będzie najlepiej? AP1 ustawiam na Client i wpisuję tylko mac adres AP2. Mam zaznaczyć opcję Enable WDS? a jak dalej? co zaznaczyć/wpisać w drugim AP i trzecim?
ODPOWIEDZ