Program do obsługi karty bezprzewodowej.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Program do obsługi karty bezprzewodowej.
Witam, denerwuje mnie niezmiernie windowsowski programik od karty bezprzewodowej.
Czasami mi zrywa połączenie chociaż do routera ma 4m.
Pozatym też często chodzę po ogrodzie a tu już internet biorę z anteny na dachu, więc też muszę przełączać. NetSetMan do zmiany IP ale często długo mnie przełącza między sieciami itp. nie mogę mieć dwóch w preferowanych bo co chwile zmienia na inną i za chwile spowrotem na jeszcze inną.
Kartę bezprzewodową mam
Karta Broadcom 4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wi-Fi Adapter
Windows XP SP 2.
Z trudem w ogóle sterowniki znalazłem do wszystkich urządzeń po XP i teraz szukam uniwersalnego programu do obsługi karty czy przeznaczonego do tej karty, bo niedługo mnie trafi na tym od MS.
Czasami mi zrywa połączenie chociaż do routera ma 4m.
Pozatym też często chodzę po ogrodzie a tu już internet biorę z anteny na dachu, więc też muszę przełączać. NetSetMan do zmiany IP ale często długo mnie przełącza między sieciami itp. nie mogę mieć dwóch w preferowanych bo co chwile zmienia na inną i za chwile spowrotem na jeszcze inną.
Kartę bezprzewodową mam
Karta Broadcom 4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wi-Fi Adapter
Windows XP SP 2.
Z trudem w ogóle sterowniki znalazłem do wszystkich urządzeń po XP i teraz szukam uniwersalnego programu do obsługi karty czy przeznaczonego do tej karty, bo niedługo mnie trafi na tym od MS.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Program do obsługi karty bezprzewodowej.
A jak wyglada sila sygnalu i teoretyczna predkosc przy takich przerwach?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja również miałem problemy z oficjalnym programem windowsa, aż ściągnąłem sobie ten program i teraz działa bez zarzutów:
http://www.intel.com/network/connectivi ... ftware.htm
http://www.intel.com/network/connectivi ... ftware.htm
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
przemek20011, ale to jest do sieciowek intela a nie broadcoma.
-
Wiem, to jest przykład mojego rozwiązania tego problemu, a jeżeli chodzi o kolegę to proszę wystarczyło w google poszukaćJo_gurt pisze:przemek20011, ale to jest do sieciowek intela a nie broadcoma.

Broadcom Wireless Utility 4.170.64.5
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp38501-39000/sp38767.exe
-
- Użytkownik forum
Network Sumbler pokazuje 30dBm czy -30dBm, Everest natomiast ok 20-25dBm.
Jakość oczywiście znakomita.
A transfery to nie wiem do końca jakie tu wydre.
Z typem w sieci to jak miałem kabel to szło 1MegaBajt, a teraz(troszkę inne ułożenie sprzętu) 400KB/s
Wczoraj też w nocy przestawiłem na routerze granice na 450KB/s i jakoś nie chciało iść, ale to może przez WRT54GL bo na nim się bawiłem troche żeby inny komputer miał pierwszeństwo we wszystkim i nie wiem jak tam to jeszcze czy działa czy nie.
Znaczy to czasami zrywało co 20min i niby jakoś problem rozwiązany bo przez noc ani razu nie zerwało, tylko długo się przełącza i czasami nie chce połączyć chociaż blisko jestem nadajnika i jakość i sygnał znakomite.
------------------------------------------------------
Zainstalowałem program, troche go jeszcze nie opanowałem, ale połączył się w sekunde a nie jak windows, trwa oczekiwanie na sieć
według niego, sygnał -27dBM a szumy -91dBM czyli wielkie czy małe ?
Wiem że w sygnale to im mniej dBm to lepiej ale co do szumów to nie wiem ale pewnie też.
Router podobnie szumy ma na poziomie 90-96dBm.
P.S jaką frazę wpisałeś w google że znalazłeś taki program.
Acha i czy mogę usunąć HP Wirelles Asistant ?
Acha i chyba zmienie rozsyłanie ESSID i ustawie żeby się łączył to ten program się połączy pewnie a windows nie widzi sieci to ni ma łączenia.
Jakość oczywiście znakomita.
A transfery to nie wiem do końca jakie tu wydre.
Z typem w sieci to jak miałem kabel to szło 1MegaBajt, a teraz(troszkę inne ułożenie sprzętu) 400KB/s
Wczoraj też w nocy przestawiłem na routerze granice na 450KB/s i jakoś nie chciało iść, ale to może przez WRT54GL bo na nim się bawiłem troche żeby inny komputer miał pierwszeństwo we wszystkim i nie wiem jak tam to jeszcze czy działa czy nie.
Znaczy to czasami zrywało co 20min i niby jakoś problem rozwiązany bo przez noc ani razu nie zerwało, tylko długo się przełącza i czasami nie chce połączyć chociaż blisko jestem nadajnika i jakość i sygnał znakomite.
------------------------------------------------------
Zainstalowałem program, troche go jeszcze nie opanowałem, ale połączył się w sekunde a nie jak windows, trwa oczekiwanie na sieć

według niego, sygnał -27dBM a szumy -91dBM czyli wielkie czy małe ?
Wiem że w sygnale to im mniej dBm to lepiej ale co do szumów to nie wiem ale pewnie też.
Router podobnie szumy ma na poziomie 90-96dBm.
Acha i czy mogę usunąć HP Wirelles Asistant ?
Acha i chyba zmienie rozsyłanie ESSID i ustawie żeby się łączył to ten program się połączy pewnie a windows nie widzi sieci to ni ma łączenia.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja do mam w lapku kartę Ralinka i do jej obsługi jaki i do karty USB Edimax mam oprogramowanie Ralink Wireless Utility . Tu można pobrać http://www.i24.krynica.net.pl/downloads.php?cat_id=14
-
- Użytkownik forum
No mi już działa, szkoda że jak ukryje rozgłaszanie ESSID to i tak program widzi, połączy się, DHCP przydzieli stałe IP ale i tak nie ma neta 
Taki programik to ja miałem dwa lata temu, gdy miałem założonego pierwszego neta
I chyba był to najlepszy programik jaki widziałem do zarządzania kartą bezprzewodową
Spis sieci i tylko Activate i już jestem połączony z tą siecią, albo Site Survey i sieci ładnie skanuje.
Pokazane ładnie, Quality, Signal, Noise.

Taki programik to ja miałem dwa lata temu, gdy miałem założonego pierwszego neta

I chyba był to najlepszy programik jaki widziałem do zarządzania kartą bezprzewodową

Spis sieci i tylko Activate i już jestem połączony z tą siecią, albo Site Survey i sieci ładnie skanuje.
Pokazane ładnie, Quality, Signal, Noise.
-
Karta Broadcom 4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wi-Fi Adapter for windows xpBolo92 pisze:

a później pare pierwszych tematów przeszukałem i znalazłem jak to mówią znajomość jężyków obcych zawsze przydatna