Gra w sieci ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bolo92
Użytkownik forum

Gra w sieci ?

Post autor: Bolo92 »

Witam.
W sieci mamy adresowanie A (10.9.8.), nastomiast ja kupiłem sobie WRT54GL do dzielenia internetu w domu i tu jest adresowanie C(192.168.1.x).
Wcześniej miałem FTPa i udostęniałem rzeczy, to nie był problem. Forwardowanie/przekierowanie portów dla FTP 20-21 i już działa.
Jednak do gry już nie mimo iż dalem zakres na dwa protokoły(TCP/UDP) i zakres portów 1-65535.
Muszę brać kabel od routera i wpinać bezpośrednio do laptopa i wtedy jestem w adresowaniu głównej sieci, ale wtedy inni w domu nie mają internetu i często mi przychodzą i że internetu nie ma, a im potrzebny i albo muszę przerywać grę na chwilę, albo koniec grania bo na dłużej to spowrotem kabel do routera.
Da się zrobić tak, abym ja dalej był przez router i mógł grać w sieci ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Gra w sieci ?

Post autor: ja.michal »

A jak się łączysz? Po IP?
Jak masz przekierowanie portów to powinno działać. Chyba, że jesteś serwerem. Wtedy ci co się łączą to powinni wpisać nie adres z C(192.168.1.x) tylko adres z A (10.9.8.).
Dzięki przekierowaniu portów powinno podłączyć cię do danego komputera.
Warunkiem jest, że komputer twój ma wprowadzone IP na sztywno (nie DHCP) i przekierowanie potów na dany IP.
Ja mam WAG200G i takie rzeczy działają jak powinny przy ustawieniu stałych IP w sieci.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Bolo92 pisze:Jednak do gry już nie mimo iż dalem zakres na dwa protokoły(TCP/UDP) i zakres portów 1-65535.
Dziwne rozwiazanie, lepiej juz bylo wlaczyc DMZ. Ale i tak lepiej zawsze przekierowywac konkretne porty.
Na jakich dziala gra?
Bolo92
Użytkownik forum

Post autor: Bolo92 »

A nie wiem różne.
Myślałem o tym DMZ ale nigdy nie miałem z tym doczynienia, jak to skonfigurować.
Linksys WRT 54GL-EU z Tomato 1.19 PL
Wiem, że jakbym serwer postawił to oni powinni wpisać ten z lokalnego pod którym mój router jest widziany, raczej okrutnie laiki w internecie i chociaż tłumacze to nie umieją.
Mam DHCP sztywno od routera, a w sieci na adresowaniu A-każdy ma na statycznie, ręcznie wpisane.
Własnie dzisiaj może popróbujemy jak ja postawie serwer, bo i tak to na rękę bo u mnie jest nadajnik to najlepsze pingi by miał każdy.
W CSa postawiłem wczoraj i nie widział to kazałem mu konsolą na mój adres i działa :)
ODPOWIEDZ