Problem GT Fusion+ na przejściówce PCI->PCMCIA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
NeXusPK
Początkujący użytkownik forum

Problem GT Fusion+ na przejściówce PCI->PCMCIA

Post autor: NeXusPK »

Witam wszystkich serdecznie. Kilka dni temu nabyłem modem jak w tytule w celu używania go przede wszystkim w PC-cie. Niestety natrafiłem na poważny problem i lektura tego forum (wnikliwa :) ) nie pomaga. Otóż na laptopie modem instaluje sie super - wszystko "gra i bucy". Natomiast po włozeniu do przejściówki PCI->PCMCIA w kompie zaczynają sie problemy. Instaluje się tylko jako karta sieciowa (GlobeTrotter 3G+ 802.11 b/g Wireless) oraz karty wielofunkcyjne (GlobeTrotter 3G+ i + ND) i to jest pewnie ok. Ale już jako modemu i dodatkowych portów COM nie. Na "siłę" instalując resztę sterowników w menedżerze sprzętu w PORTACH (COM I LPT) pojawiaja sie: GlobeTrotter 3G+ Application Interface oraz Diagnostics Interface odpowienio na portach com 3 i 4. Najgorzej jednak, że jeżeli także "na siłę" zainstaluję sterowniki do GlobeTrotter 3G+ Modem Interface to instaluje mi sie on na com 1 i system niby go widzi (brak wykrzykników czy przekreśleń) ale fizycznie nie funkcjonuje. Czy ktos moze potkał się z podobnum problemem?? W biosie zasilanie slotów PCI jest włączone, zainstalowałem RÓŻNE znalezione na forum i otrzymane z modemem sterowniki I NIC. I jeszcze jedno modem T-Mobile bez simlocka.
POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem GT Fusion+ na przejściówce PCI->PCMCIA

Post autor: wojteks »

Jaką masz ta przejściówkę? napisz dokładny typ.

Niestety wiele przejściówek PCI/PCMCIA nie jest kompatybilnych z modemami gsm.
Nie pomagam na PW!
NeXusPK

Sprawdzałem już dwie:
1. EagleTec Peripherials - w opisie wszystko ok. - powinna działać z PCMCIA 2.1/JEIDA 4.2 - w rozpisce info, że współpracuje z Wireless LAN. I rzeczywiście okoliczne sieci bezprzewodowe pokazuje - ale nie ORANGE;
2. MINT Peripherials - dane jak wyzej. działnie tez - pokazuje sieci bezprewodowe w okolicy a potrzebnej niestety nie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Fusion+ jest kartą dualną WiFi i HSDPA do 1.8Mbps więc jeżeli modem sie nie zainstaluje to orange/plusa/ery nie zobaczysz. Zgodnie z Twoim info te przejściówki pracują poprawnie z Wireless Lan a modem HSDPA potrzebuje znacznie więcej prądu i większej kompatybilności przejściówek. WiFi to 80-100mW, gsm 1-2W czyli nawet 20 razy więcej a tego może przejściówka nie wytrzymać prądowo. Można to jeszcze sprawdzić z innym modemem ale podejrzewam że problem pozostanie chociaż może nowszy albo innego producenta modem bierze mniej prądu i wszystko będzie OK.

Czy używasz jakichkolwiek urządzeń na portach COM1, COM2? jeżeli nie to wyłącz te porty w BIOSie komputera i zobacz co wtedy.
Nie pomagam na PW!
NeXusPK

Mam zatem pytanie - czy nie wie ktoś z Was jakim mapięciem musi być zasilany modem - może jest za niskie ustawione w BIOS-ie? Na razie próbuję poszukać najnowszego bios-u do mojej karty ASUS M2N-MX.
PZDR
ODPOWIEDZ