tryb bridge i błędy transmisji

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcinbb
Początkujący użytkownik forum

tryb bridge i błędy transmisji

Post autor: marcinbb »

Witam,

Ostatnimi czasy zestawiłem Bridge na 2 AP Airlive WL-5470 AP i rozpoczęły się problemy z błędami podczas transmisji.
Ale może na początek o tym co wchodzi w skład Bridga:
- 2 x WL-5470 AP
- 2 x antena panelowa 14 db
- ilość kabla antenowego 2m i 4 m ( od AP do anten )

Odległość punkt - punkt około 650 m widoczność optyczna bez najmniejszych problemów ( 2 bloki po 12 pięter po drodze brak przeszkód powyżej 4 piętra )
Po zestawieniu linka w pierwszej kolejności jako AP i klient sygnał 80 % urządzenia zlinkowały się na 54 Mb.
Po przełączeniu w tryb Bridge link zestawiony na auto i oscyluje między 12 - 54 Mb podczas ściągania większej ilości danych z internetu ilość błędów podczas transmisji ( TX Error ) wynosi około 10% - nie udaje się ściągać plików z max prędkością łącza ( Chello 10 mb / 1 mb ) nawet wewnątrz sieci transfer nie przekracza 0,7 Mb/s :(
Zmiany ustawień mocy na urządzeniach nie przynoszą rezultatów:(

Czy anteny są za mocne na taką odległość czy też popełniłem jakiś błąd podczas zestawienia linka?

Kanał ustawiony na 8 na tym kanale praktycznie nie ma sieci ( jest 1 ale bardzo słaba ) kanał w górę i w dół sieci brak.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: tryb bridge i błędy transmisji

Post autor: Jo_gurt »

A próbowałeś zwiększyć ACK Timeout?
marcinbb
Początkujący użytkownik forum

Re: tryb bridge i błędy transmisji

Post autor: marcinbb »

Tak z ACK już się bawiłem po ustawieniu na około 27 ( odległość jak pisałem około 600 - 650 m) link praktycznie "pada" na 1 Mb/s, prędkość ściągania z internetu nie przekracza 20kb/s :/

Po wczorajszej walce na jednym z dachów udało mi się zejść ze stratami pakietów ale tylko na 1 urządzeniu na drugim cały czas dokładnie to samo.
Pomysły powoli się kończą: pozostaje chyba tylko na 1 AP wkręcić standardową antenkę, i zweryfikować jak się sprawy mają.

jaka wartość strat pakietów będzie dopuszczalna "%" oczywiście nie zakładam że uda mi się zjechać do zera.
ODPOWIEDZ