Witam serdecznie
Mam dwa problemy.
1. Mam Neostradę pod jakimś modemem przez USB SpeedTouch na pudle PC. Chcę to zamienić na Cerberusa przez kabel sieciowy do PC i WiFi do laptopa. Podłączam router do PC i niestety nic się nie dzieje. Adres w przeglądarce nie działa. Próbuję do laptopa kablem i potem przez WiFi, szybka konfiguracja przez adres na www i łącze działa. Na laptopie przez kabel lub WiFi internet jest. Zaglądam do otoczenia sieciowego na pudle PC patrzę a tam nie ma czegoś takiego jak łącze lokalne. Owszem jest nagłówek Sieć Lan lub szybki internet ale tam jest ikona jakoś inaczej podpisana. Pod spodem jest nagłówek połączenie telefoniczne i tam jest Neostrada przez modem. Zaglądam do Managera i Urządzeń a tam stoi znak zapytania przy karcie sieciowej i opis brak sterowników. Niestety próba zainstalowania sterowników nie powiodła się a przecież są to standarowe sterowniki dostępne w każdym systemie XP i na płycie systemowej. Może muszę odinstalować stary modem i jego sterowniki, ale boje się, że całkiem utracę połączenie.
2. Na laptopie sieć działa ale jest niezabezpieczona. Konfiguruję sieć przez adres www. Ustawiam nazwę (do tej pory stalo tak jak nazwa routera) szyfrowanie WPA2, TKIP, hasło (tak jakoś) zapisuję i widzę, że moja sieć jest zabezpieczona. Ustawiam te same dane we właściwościach sieci i...... nie mogę się do niej zalogować.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki odnośnie zabezpieczania sieci no i co z tym Pecete
Konfiguracja Cerberus ADSL2 Wi-Fi Plus P 6331-6
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Konfiguracja Cerberus ADSL2 Wi-Fi Plus P 6331-6
Niestety często karty sieciowe na płytach głównych wymagają sterowników producenta. Jeżeli to karta zintegrowana z płytą to szukaj sterowników do niej na płytce instalacyjnej (ze sterownikami) do płyty głównej.Marion pisze:przecież są to standarowe sterowniki dostępne w każdym systemie XP i na płycie systemowej
Co do zabezpieczenia to zacznij od WEP128, jeżeli to zadziała to czy masz wszystkie aktualizacje do WinXP, bo są wymagane dla WPA2 specjalne patche.
Nie pomagam na PW!
-
Hmmm dziękuję. Na PC jest oryginalny system XP Multimedia Edition dostarczony już z komputerem z Vobisu. Nie pamiętam czy była tam jeszcze dodatkowa CD do płyty głównej. Poszukam. A na laptopie jest XP Professional. Ten sam laptop jest podłączany do sieci firmowej z ustawieniami na pewno WPA lub WPA2 i TKIP. Ale muszę to też jeszcze sprawdzić. I może rzeczywiście nie jest do końca zakutalizowany.
Ja
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie masz daleko do salonu to zapytaj o sterowniki w salonie, może akurat będą mieli albo powiedzą skąd ściągnąć.Marion pisze:dostarczony już z komputerem z Vobisu
Co do zabezpieczenia to zacznij od WPA i TKIP skoro laptop działa w sieci tak zabezpieczonej to ma wszystkie patche do WPA.
Najlepiej zrobić to tak, po kablu ustawić zabezpieczenia w AP, potem skasować połączenie WiFI na laptopie i wyszukać sieci bezprzewodowe, jak znajdzie Twoją sieć to zapyta o hasło.
Nie pomagam na PW!
-
Znalazłem płytę i zainstalowałem sterowniki do karty sieciowej na PC. Teraz już ładnie się łączy. W laptopie też już wszystko działa. Okazało się, że źle wpisałem informacje do zabezpieczeń. To znaczy wprowadzałem inne niż te, które zostały zapisane przy konfiguracji routera. Dziękuję bardzo.
Ja