konfiguracja blackboxa'a c.d
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
konfiguracja blackboxa'a c.d
Witam. Mój problem jest dalej zwiazany z konfiguracją wyzej wymienionego sprzętu. Bawie sie z tym już chyba miesiac i nic( w tym wymiana sprzetu...tez troche to twało:) Ale do rzeczy: parametry jakie mam od ISP to: IP 192.168.0.20, Maska:255.255.255.0, Brama: 192.168.0.1, DNS1: 194.204.159.1, DNS2:194.204.152.34. Te parametry wpisałem w konfiguracji blackbox'a w WAN Interface Setup, a wczesniej ustawiłem BB w tryb WISP, który umożliwia clonowanie maca interfejsu WlAN co tez uczyniłem(wpisałem maca swojej karty sieciowej).BB jest ustawiony jako AP client. Na LAN nic nie zmieniałem w BB- jest tylko włączony serwer DHCP. Na kompie ustawiłem automatyczne IP,ale wpisałem DNS'y od usługodawcy. Do BB(który odbiera sygnał z neta radiowego) podpiety jest TP-link WA-501g który ma razsyłac sygnał bezprzewodowo po domu. W nim w sumie nic nie zmieniałem. Jest ustawiony jako AP ze statycznym IP, które ustawiłem na o 1 nizej niz w BB. I to w sumie tyle:) net nie śmiga, i gdybym mógł prosić co mam jeszcze zmienic w tym całym ,,bałaganie" to byłbym wdzięczny. Załączam zdjecia które przedstawiaja to co powpisywałem w ustawieniach BB i TP.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:16 ]
Wycinam zbędny już załącznik.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:16 ]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojciechmz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: konfiguracja blackboxa'a c.d
Zmień adres IP BB po stronie LAN na 10.0.0.1, AP wa501 na 10.0.0.2, zakres DHCP w BB na 10.0.0.5-10.0.0.10, maska 255.0.0.0, brama 10.0.0.1
Czy dostawca stosuje zabezpieczenie po TTL?
Czy dostawca stosuje zabezpieczenie po TTL?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
chyba nie, tylko na adresach mac, a jesli tak...cos zmienić?
[ Dodano: 2008-06-21, 15:33 ]
A co do ustawień na kompie.Czy ma byc tak jak w opisie, czyli: IP automatyczne- to na pewno i DNS'y wpisać- tego nie jestem pewien
[ Dodano: 2008-06-21, 16:01 ]
Wpisałem wszystko tak jak napisałes i nic z tego. Czy na AP wa501 nie musze wpisac maski i bramy takiej jak w BB po stronie LAN?
Wpisałem wszystko tak jak napisałes i nic z tego. Czy na AP wa501 nie musze wpisac maski i bramy takiej jak w BB po stronie LAN?
[ Dodano: 2008-06-21, 16:15 ]
Zrobiłem ping dla bramu domyślnej(w czasie gdy połaczony jestem z netem bezposrednio, nie przez router) 192.168.0.1 i TTL wyszło na końcu TTL=64, to samo zrobiłem dla www.onet.pl i TTL=58, wiec nie ma szyfrowania po TTL z uwagi na to, ze gdyby było to wyskoczyłoby mi równe 1 (chyba:))
[ Dodano: 2008-06-21, 15:33 ]
A co do ustawień na kompie.Czy ma byc tak jak w opisie, czyli: IP automatyczne- to na pewno i DNS'y wpisać- tego nie jestem pewien
[ Dodano: 2008-06-21, 16:15 ]
Zrobiłem ping dla bramu domyślnej(w czasie gdy połaczony jestem z netem bezposrednio, nie przez router) 192.168.0.1 i TTL wyszło na końcu TTL=64, to samo zrobiłem dla www.onet.pl i TTL=58, wiec nie ma szyfrowania po TTL z uwagi na to, ze gdyby było to wyskoczyłoby mi równe 1 (chyba:))
- wojteks
- *** Administrator ***
Na początek odpuśćmy konfigurację wa501 jeżeli możesz podłączyć się kablem do BB.
To że ping nie daje ttl=1 to wcale nie znaczy że nie ma zabezpieczenia dla innej transmisji niż ping.
Daj wynik ipconfig /all jak jesteś podłączony bezpośrednio i jak przez BB.
Niestety nie znam dokładnie BB więc nie wiem gdzie ustawić "podbijanie" TTL'a.
Może ta instrukcja coś pomoże
http://airmax.pl/pliki/instrukcja-blackbox2.pdf
To że ping nie daje ttl=1 to wcale nie znaczy że nie ma zabezpieczenia dla innej transmisji niż ping.
Daj wynik ipconfig /all jak jesteś podłączony bezpośrednio i jak przez BB.
Niestety nie znam dokładnie BB więc nie wiem gdzie ustawić "podbijanie" TTL'a.
Może ta instrukcja coś pomoże
http://airmax.pl/pliki/instrukcja-blackbox2.pdf
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
ip config
Dałem ip config/all najpierw przez BB, potem bezpośrednio, z tym że róznia sie karty sieciowe. Gdy łącze sie bezpośrednio to przez Minitara(karta sieciowa pod USB), a gdy przez BB kablem- wpinam sie do karty sieciowej lapa. I chyba ciezko teraz stwierdzic i wywnioskowac cokolwiek z tego ipconfig/all
[ Dodano: 2008-06-21, 21:24 ]
Instrukcje juz tą kiedyś przeglądałem. Troche w niej mało konkretnych wskazówek. Co do tych zabezpieczeń..hmm watpie,zeby były jakies szczególne. Jeszcze do niedawna nie było filtracji adresów mac, wiec bez wiekszego wysiłku mozna było sie podłączyc pod tą siec...admina troche znam i chyba nie jest zbyt biegły w tego typu rzeczach:) To chyba ja cos chrzanie z tymi ustawieniami...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:20 ]

[ Dodano: 2008-06-21, 21:24 ]
Instrukcje juz tą kiedyś przeglądałem. Troche w niej mało konkretnych wskazówek. Co do tych zabezpieczeń..hmm watpie,zeby były jakies szczególne. Jeszcze do niedawna nie było filtracji adresów mac, wiec bez wiekszego wysiłku mozna było sie podłączyc pod tą siec...admina troche znam i chyba nie jest zbyt biegły w tego typu rzeczach:) To chyba ja cos chrzanie z tymi ustawieniami...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:20 ]
- wojteks
- *** Administrator ***
Ipconfig wyglądają OK, Czy BB jest podłączony do sieci dostawcy jako WISP Client? Czyli Operation Mode na Wireless ISP i w Wireless Basic Setting wybrać Site Survey, jak znajdze sieć dostawcy to zaznacz przy niej wybór i Connect. Powinien być również jakiś status że połaczony.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tak, BB ustawiłem na WISP Client, sieć tez wbrałem od ISP w Site Survey>>>i dałem Connect. Mysle że zresetuje BB, ze wzgledu na to,ze duzo przy nim kombinowałem i mogło sie cos pomieszac, po czym ustawie jeszcze raz wszystko tak jak mi napisałes...i może cos z tego wyjdzie.
P.S konfiguracji dokonuje cały czas poprzez laptopa drogą radiową(czyli łacze sie z TP linkiem i konfiguruje BB przez przegladarke). A w ustawieniach TCP/IP na kompie wpisuje tylo DNS-y od ISP...to tak dla jasności:)
P.S konfiguracji dokonuje cały czas poprzez laptopa drogą radiową(czyli łacze sie z TP linkiem i konfiguruje BB przez przegladarke). A w ustawieniach TCP/IP na kompie wpisuje tylo DNS-y od ISP...to tak dla jasności:)
- wojteks
- *** Administrator ***
Reset nie zaszkodzi, te DNS'y które wpisujesz to DNS'y TPsa. Wpisywanie ich nie jest konieczne, powinny zostać przypisane automatycznie przez DHCP. Czy masz zakładkę status w BB i w niej pisze że połączony?
Co z pingiem na ip onetu? przez BB
Co z pingiem na ip onetu? przez BB
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
tak,mam. Pisze Connecting
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Connecting to jednak nie to samo co Connected
Na moje to on się w ogóle nie łączy 

-
- Użytkownik forum
ping onetu szczerze mówiac nie sprawdzałem. Zrobie to teraz.
[ Dodano: 2008-06-22, 13:44 ]
skonfiguruje to jeszcze raz wszystko i za jakies 15 min napisze co jest grane
[ Dodano: 2008-06-22, 15:08 ]
Skonfigurowałem to wszystko jeszcze raz...i tak jest okey,że nic nie działa:) Jest jednak Connected, a nie Conecting- ale to mało ważne. Chyba trzeba zamknac temat chwilowo, bo zrobiłem wszystko co jest możliwe,a nawet wiecej, bo chyba zwaliłem routera przez moje częste resety- nie moge sie w ogóle połaczyc:) musze troche odpoczać od tego sprzetu, a on ode mnie. Dzieki za pomoc! pozdro
[ Dodano: 2008-06-22, 13:44 ]
skonfiguruje to jeszcze raz wszystko i za jakies 15 min napisze co jest grane
[ Dodano: 2008-06-22, 15:08 ]
Skonfigurowałem to wszystko jeszcze raz...i tak jest okey,że nic nie działa:) Jest jednak Connected, a nie Conecting- ale to mało ważne. Chyba trzeba zamknac temat chwilowo, bo zrobiłem wszystko co jest możliwe,a nawet wiecej, bo chyba zwaliłem routera przez moje częste resety- nie moge sie w ogóle połaczyc:) musze troche odpoczać od tego sprzetu, a on ode mnie. Dzieki za pomoc! pozdro
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojciechmz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Podepnę się pod temat. Po dwugodzinnej walce udało mi się skonfigurować Blackbox'a i rozdzielić Internet radiowy. Chciałbym teraz zabezpieczyć jakoś moją sieć domową. Najlepiej jakby do mojej sieci miały dostęp komputery z wybranej puli adresów IP. W blackboxie, jest filtrowanie adresów IP, ale tam można wpisać adresy odrzucane. Wpisanie 253 adresów IP będzie trochę pracochłonne, ale możliwe. W jaki sposób najlepiej zabezpieczyć moją sieć domową przy pomocy blackbox'a?
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Rilicek, ale chwila - opisz jak to jest podłączone wszystko
BB odbiera sygnał drogą radiową czy rozsyła?

- Rilicek
Nie sprecyzowałem najważniejszego
BB odbiera sygnał drogą radiową i rozsyła do podłączonych kablami komputerów.

BB odbiera sygnał drogą radiową i rozsyła do podłączonych kablami komputerów.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn chcesz, żeby ktoś ci się na lewo kablem nie podpiął?
Istnieje taka możliwość?

- Rilicek
Nie, chodzi mi o to żeby od strony połączenia radiowego nikt się nie podłączył i nie przeglądał moich dysków. Do sieci radiowej, z której mam Internet można wejść i zobaczyć kto jest aktualnie podłączony, a u niektórych można wejść do katalogów udostępnionych. Chciałbym, żeby nikt z tej sieci nie mógł przeglądać moich zasobów.Jo_gurt pisze:Tzn chcesz, żeby ktoś ci się na lewo kablem nie podpiął?Istnieje taka możliwość?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma takiej możliwości, NAT cię przed tym broni. Chyba, że przekierujesz odpowiednie porty, ale to musiałbyś zrobić świadomie sam.