jak zainstalować AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klonmarcin
Początkujący użytkownik forum

jak zainstalować AP

Post autor: klonmarcin »

witam, mam internet radiowy 1 mb/s od lokalnego dostawcy, mam antenę tubową, kartę radiową ralink RT2400, windows xp sp2, odległość od nadajnika ok 2,5 km, długość kabla od anteny do karty radiowej ok. 25 metrów, wszyscy moi sąsiedzi mają anteny takie jak satelitarne tylko ja mam tą tubową i spowolnienie internetu powoduje prawdopodobnie zbyt długi kabel, mój dostawca mówi mi, że może mi założyć tą antenę tależową i punkt dostępowy, tak więc proszę o opisanie mi jak ta struktura mojego połączania ma wygłądać i jakie są tego przybliżone koszty aby nie dać się naciąć.
Prędkość internetu jest w miarę dobra ale ping nie schodzi poniżej 300.
Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: jak zainstalować AP

Post autor: Jo_gurt »

Wygląda to tak:
- radiem do anteny - wiadomo
- antena podłączona króciutkim kablem antenowym do AP zamkniętym w puszcze obok anteny
- od AP idzie kabel sieciowy (skrętka) do zwykłej (nie radiowej) karty sieciowej
- AP najpewniej jest zasilany poprzez PoE czyli Power over Ethernet - zasilanie idzie tą samą skrętką którą podłączasz do kompa, jest specjalny rozgałęźnik i zasilacz, który podłączasz do gniazdka

Koszty ciężko ocenić z tego względu, że nie wiadomo co on ci tam zamontuje. Myślę, że może być w okolicach 300zł, ale to mocno na oko.
klonmarcin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: klonmarcin »

on mi coś mówił, że ten ap będzie normalnie podłączany do gniazdka, a czy nie kabel sieciowy może być tak długi, bo kabel radiowy nie może być długi bo są straty sygnału a sieciowy??
czy mógłby mi ktoś podać jakieś linki do tego ap? jak to w ogóle wygląda?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Maksymalna teoretyczna długość kabla ethernetowego to 100m, więc jest duży zapas :)
AP w końcu będzie podłączony do gniazdka ;)
Istnieje też taka możliwość, że AP ci wrzuci pod dach zaraz i tam postawi normalnie. Ale nie zgadniemy.
Tak samo nie zgadniemy jaki AP on sobie tam wybierze :) Tego jest multum na rynku.
ODPOWIEDZ