Jaki internet bezprzewodowy wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
boniek
Początkujący użytkownik forum

Jaki internet bezprzewodowy wybrać?

Post autor: boniek »

Witam! Zastanawiam się właśnie nad wyborem internetu bezprzewodowego do laptopa. Mam kilka wątpliwości, będe wdzięczny za wszelkie porady. Otóż myślę nad iplusem 60 lub blueconnect39. Internet ten ma służyć tylko mojemu tacie w pracy, do przeglądania stron, rozmów na gg i skype, bez żadnego ściagania filmów, muzyki itp. Poza tym laptop Maxdata jest dosc archaiczny, niedługo stukną mu 4 lata. Athlon 2600, karta graf. zintegrowana, 256 mgb RAM, Win XP ). Czy niewielka ilość RAM-u może wpływać na funkcjonowanie internetu, np. problemu z połączniem lub częste rozłączanie?? Myślałem o modemie PCMCIA. Czy w tym przypadku warto wykładać dodatkowe pieniądze na modem, czy wystarczy taki za 1 zł? Czy ma on aż tak istotny wpływ na jakość połączenia? Poza tym słyszałem o niekompatybilności niektórych modemów z niektórymi laptopami. Obawiam się że po podpisaniu umowy mogą być problemy z instalacją. I tutaj przewagę ma Iplus, bo mogę wziąć go sobie na próbę i jak mi się coś nie podoba oddać bez problemu.
Przypominam że najważiejsze kryteria to bezporoblemowe połączenie, płynne ładowanie stron i jak najniższy abonament.
Mieszkam na Pomorzu Zachodnim, laptop będzie wykorzystywany w mieście. Z góry dziękuję za pomoc. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki internet bezprzewodowy wybrać?

Post autor: ja.michal »

Musisz sprawdzić jakiego operatora masz lepszy zasięg na terenie, w którym to będzie działać. Może być sytuacji, że w jednym jest HSDPA a w drugim tylko EDGE (chodziarz on i tak jest szybki już).
Jeśli chodzi o skypa i rozmowę głosową to zależy od zasięgu jaki masz i technologii jakiej się łączysz. Mi osobiście bez przycinania i starszych opóźnień działał skype, ale starsza wersja. Przy najnowszej strasznie cięło.

Ja mam laptopa starszego od twojego i działał na nim i Option GT Combo EDGE, Huawei E630 i obecnie Option GT Max 7,2.

Jeśli chodzi o sam ram to raczej na samo połączenie nie ma. Jedynie jak strony będziesz otwierał, które mają dużo flasha mogą się mulić, ale to nie zależy od łącza.

Skoro masz podpisywać umowę na 2 lata to bierz modem z oferty. Najlepiej pójdź do salonu z laptopem i niech zainstalują dany modem i sprawdzisz czy działa ok, jako sam modem. Chociaż nie wiem czy za 1zł dostaniesz najnowszy modem przy najtańszej umowie.

Z bezproblemowym połączaniem jest różnie. Zależne od pory dnia, obciążenia BTSa, czyli ile osób w danej okolicy jest podpiętych do niego i ile aktualnie korzysta (internet, rozmowy).

Płynność ładowania stron zależy też od komputera. Pamiętaj, że przy najniższym abonamencie masz małą ilość przesyłania danych. Po przekroczeniu obcinają transfer do tak wolnego, że jak masz słabe nerwy to nie radzę. Na skypie nie pogadasz. W plusie można dokupić limit. W erze niestety nie i przycinają do bardzo niskiej prędkości.

To tak ode mnie niech jeszcze koledzy coś podpowiedzą. :)
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

boniek najlepiej będzie jeśli przetestujesz internet na telefonie komórkowym (w erze i plusie) , bedziesz wiedział w jakiej sieci u Ciebie lepiej chodzi.Ja osobiście polecam iPlusa.Co do lapa to jest wystarczający,modem najlepszy bedzie Option GT max (jest juz od 1zł ).Pozdro
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DJMETRIX pisze:jeśli przetestujesz internet na telefonie komórkowym (w erze i plusie)
Ale musi mieć telefon z EDGE żeby testy były wiarygodne.
boniek pisze:I tutaj przewagę ma Iplus, bo mogę wziąć go sobie na próbę i jak mi się coś nie podoba oddać bez problemu.
To zawsze możesz sprawdzić.

Podejrzewam że w Choszcznie jest co najwyżej EDGE więc rozmowa na skype może nie specjalnie działać, grać się też nie da online. Jeżeli to ma być jedyny dostęp do internetu to lepiej coś neostradopodobnego brać i WiFi w domu postawić. Jeżeli jednak laptop będzie używany w różnych lokalizacjach to faktycznie internet przez GSM jest konieczny.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

wojteks pisze:rozmowa na skype może nie specjalnie działać
Jaco polecał do EDGE Spika. Podobno da się komfortowo gadać :]
ja.michal pisze:i ile aktualnie korzysta (internet, rozmowy).
Dodam jeszcze, że rozmowy głosowe mają priorytet nad przesyłaniem danych więc moze sie tak zdarzyć, że nie będziesz mozna w ogóle korzystac z internetu.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Sundance_kid pisze:Jaco polecał do EDGE Spika. Podobno da się komfortowo gadać
Owszem ale teraz ludziska są bardziej wymagający i chcą się nawet widzieć . :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na starym skypie i na EDGE działa.
Tutaj można ściągnąć. ;)
http://www.oldapps.com/skype.htm
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Słuchajcie a mi się od razu włącza, żebym zaktualizował skype do najnowszej wersji, jeśli nacisnę, że nie chcę, to mi się wyłącza!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No tak ma Skype. :] Ale to pewnie gdzieś się wyłącza. :)
ODPOWIEDZ