Dialog <jaki modem> + router ASUS WL-500gP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dialog <jaki modem> + router ASUS WL-500gP
Witam, mam problem z wyborem modemu do usługi DialNet.
Uparłem się na router ASUS WL-500gP z uwagi na:
-możliwość podpięcia zewn. anteny
-niesamowitą funkcjonalność
Router nie ma wbudowanego modemu i tu pojawia się problem,
czy wziąć standardowy modem od dialogu z wyjściem RJ-45??
Wolałbym jednak zakupić jakiś zwykły modem bez routera
i innych dodatkowych funkcji i podpiąć go pod wspomniany router
jednak takowego nigdzie nie znalazłem, ani na allegro, ani w sklepach.
Czy jeżeli kupię modem z routerem i switchem i podepnę go pod router ASUSa
to czy to wszystko będzie działać czy nie. Może da się jakoś skonfigurować
tak aby modem z routerem pracował tylko jako modem i wtedy podpiąc router??
Pomóżcie proszę bo niestety nie wiem co zrobić...
Jeżeli chodzi o łącze to będzie DialNet na łączach TP (annex A).
Uparłem się na router ASUS WL-500gP z uwagi na:
-możliwość podpięcia zewn. anteny
-niesamowitą funkcjonalność
Router nie ma wbudowanego modemu i tu pojawia się problem,
czy wziąć standardowy modem od dialogu z wyjściem RJ-45??
Wolałbym jednak zakupić jakiś zwykły modem bez routera
i innych dodatkowych funkcji i podpiąć go pod wspomniany router
jednak takowego nigdzie nie znalazłem, ani na allegro, ani w sklepach.
Czy jeżeli kupię modem z routerem i switchem i podepnę go pod router ASUSa
to czy to wszystko będzie działać czy nie. Może da się jakoś skonfigurować
Pomóżcie proszę bo niestety nie wiem co zrobić...
Jeżeli chodzi o łącze to będzie DialNet na łączach TP (annex A).
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dialog <jaki modem> + router ASUS WL-500gP
Tak właśnie trzeba będzie zrobić. Każdy znany mi router z wbudowanym modemem ADSL ma możliwość przełączenia w tryb Bridge (czyli zwykły modem, router konfigurujesz na PPPoE) lub Half-Bridge (czyli modem+PPPoE, a router konfigurujesz na DHCP).kuba186 pisze:Może da się jakoś skonfigurować
-
A może możesz mi coś polecić jakiś w miarę niedrogi i dobry modem??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tani i chwalony: http://allegro.pl/item391811782_tp_link ... r_151.html
Ewentualnie jego troszkę młodszy brat TD-8841
Ewentualnie jego troszkę młodszy brat TD-8841
-
witam ponownie,
piszę raz jeszcze w w/w sprawie...
Byłem dziś w sklepie, zdecydowany na zakup, mówię sprzedawcy, że chce kupić router i modem a on na to, że do dialogu muszę kupić router adsl i nie ma takiej możliwości żeby to działało jak wspomniałem gdyż do tego celu są właśnie routery adsl a inne są do kablówek i innych sieci...
Przedstawię więc konkretną konfigurację
Modem Tp-Link TD8840 działający w trybie "bridge"+ Asus WL-500g PREMIUM
lub
Modem z dialogu (nie wiem dokładnie jaki ale z wyjściem RJ45) + wspomniany Asus WL-500g PREMIUM
zerknij (zerknijcie) proszę raz jeszcze czy to będzie działać bo nie chciałbym wydać kasy na marne...
Z góry dziękuję, pozdrawiam...
Dodam jeszcze, że operator to Dialog na łączach TP (annex A)
piszę raz jeszcze w w/w sprawie...
Byłem dziś w sklepie, zdecydowany na zakup, mówię sprzedawcy, że chce kupić router i modem a on na to, że do dialogu muszę kupić router adsl i nie ma takiej możliwości żeby to działało jak wspomniałem gdyż do tego celu są właśnie routery adsl a inne są do kablówek i innych sieci...
Przedstawię więc konkretną konfigurację
Modem Tp-Link TD8840 działający w trybie "bridge"+ Asus WL-500g PREMIUM
lub
Modem z dialogu (nie wiem dokładnie jaki ale z wyjściem RJ45) + wspomniany Asus WL-500g PREMIUM
zerknij (zerknijcie) proszę raz jeszcze czy to będzie działać bo nie chciałbym wydać kasy na marne...
Z góry dziękuję, pozdrawiam...
Dodam jeszcze, że operator to Dialog na łączach TP (annex A)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Będzie działać - tak działały zazwyczaj wszelkie DSLe zanim przyszła pora na modemy USB (mniej udane zresztą). A tutaj przykład: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11210
PS. Jeśli masz możliwość to szukaj pierwszej wersji tego Asusa (v1), z drugą wersją są kłopoty przy zmianie firmware na mniej oficjalny.
PS. Jeśli masz możliwość to szukaj pierwszej wersji tego Asusa (v1), z drugą wersją są kłopoty przy zmianie firmware na mniej oficjalny.
-
na wstępie dzięki za odpowiedź...
w pierwszym poście się pomyliłem i nie chodzi mi o WL-500gP v1 czy v2 a o WL-500g PREMIUM ale to chyba nie robi wielkiej różnicy??
w pierwszym poście się pomyliłem i nie chodzi mi o WL-500gP v1 czy v2 a o WL-500g PREMIUM ale to chyba nie robi wielkiej różnicy??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Premium z tego co pamiętam też są dwie wersje, ale mogę się mylić, kawałek czasu się asusami nie interesowałem
Zweryfikuj najlepiej.

-
No więc zakupiłem wczoraj wspomniany router Tp-Linka TD8840 i ASUSa WL-500g Premium.
W prawdzie była jakaś wersja v2 też sygnowana słowem Premium ale na pudełku nie było nic o kliencie bit torrent i żeby nie komplikować wziąłem zwykłą.
Mam problem z routerem TP-Linka, mianowicie gdzieś tak po 15 minutach rozłącza mi się i jedyne co pomaga to 'reboot' i tak w kółko. Pierwszego dnia działał nawet z 5-6 godzin. Gaśnie dioda 'ACT' i nie ma netu (synchronizacja jest bo pali się 'ADSL'. DHCP też wtedy działa. Dodam, że odznaczona/wyłączona jest funkcja rozłączania przy bezczynności... Nie wiem co z tym fantem zrobić. Dziś jeszcze wgram najnowszy firmware...
W prawdzie najpierw się muszę uporać z w/w problemem ale zastanawiam się jak skonfigurować to wszystko w przyszłości:
TP-Link
Tryb: Bridge
IP: 192.168.1.1 (domyślne)
Asus
Tryb: PPPoE
IP: 192.168.1.2 (zmieniony z 192.168.1.1 zeby sie z modemem nie pogryzł)
Brama: 192.168.1.1 (???)
komputery od 192.168.1.3 ... itd ...
Dobrze myślę??
W prawdzie była jakaś wersja v2 też sygnowana słowem Premium ale na pudełku nie było nic o kliencie bit torrent i żeby nie komplikować wziąłem zwykłą.
Mam problem z routerem TP-Linka, mianowicie gdzieś tak po 15 minutach rozłącza mi się i jedyne co pomaga to 'reboot' i tak w kółko. Pierwszego dnia działał nawet z 5-6 godzin. Gaśnie dioda 'ACT' i nie ma netu (synchronizacja jest bo pali się 'ADSL'. DHCP też wtedy działa. Dodam, że odznaczona/wyłączona jest funkcja rozłączania przy bezczynności... Nie wiem co z tym fantem zrobić. Dziś jeszcze wgram najnowszy firmware...
W prawdzie najpierw się muszę uporać z w/w problemem ale zastanawiam się jak skonfigurować to wszystko w przyszłości:
TP-Link
Asus
Dobrze myślę??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn na razie sprawdzasz na samym bridge'u?
Wygląda to trochę jak problemy techniczne. Na innym modemie działa poprawnie? Jaka prędkość usługi?
Asus na WANie będzie miał PPPoE i automatyczne pobieranie adresu - czyli dostanie ten od Dialoga (publiczny).
Na LAN Asus będzie 192.168.1.1 a kompy za Asusem tak jak mówisz - 192.168.1.x
Wygląda to trochę jak problemy techniczne. Na innym modemie działa poprawnie? Jaka prędkość usługi?
Nie do końca tak. Adres IP bridge'a służy tylko do konfiguracji, więc zmień go na coś zupełnie innego (np. 10.0.0.1/255.0.0.0 a na kompie na 10.0.0.2/255.0.0.0/10.0.0.1 tylko do konfiguracji).TP-Link
Asus
Asus na WANie będzie miał PPPoE i automatyczne pobieranie adresu - czyli dostanie ten od Dialoga (publiczny).
Na LAN Asus będzie 192.168.1.1 a kompy za Asusem tak jak mówisz - 192.168.1.x
-
Nie, nie, modem "do testów" podłączałem w trybie PPPoA czyli korzystałem tylko z TP-Linka i to właśnie wtedy mi rwał połączenie.
Spróbowałem podłączyć go w trybie bridge z Asusem ale z tego to już zupełnie nic mi nie wyszło.
Najpierw zależy mi żeby net działał poprawnie na samym TP-Linku w trybie PPPoA i jak wszystko będzie dobrze przestawię go na BRIDGE i wtedy podłączę Asusa stosując się do Twoich zaleceń.
Spróbowałem podłączyć go w trybie bridge z Asusem ale z tego to już zupełnie nic mi nie wyszło.
Najpierw zależy mi żeby net działał poprawnie na samym TP-Linku w trybie PPPoA i jak wszystko będzie dobrze przestawię go na BRIDGE i wtedy podłączę Asusa stosując się do Twoich zaleceń.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bridge z kompem też może współpracować - trzeba skonfigurować PPPoE na kompie.
Masz inny modem jakiś? Jaka prędkość w końcu?
Masz inny modem jakiś? Jaka prędkość w końcu?
-
Na wstepie dzięki za superszybkie odpowiedzi 
Sorry, zapomniałem o prędkości:
DialNet 1 - Download: 1 Mb/s, Upload: 256 kb/s (jak sprawdzałem testerem łącza to dokładnie tyle pokazywało
)
Niestety nie mam innego modemu bo zrezygnowałem z modemu od dialogu (który i tak by mi zabrali na koniec umowy), dzięki czemu pierwszy miesiąc mam za 1zł a zaoszczędzoną kwotę przeznaczyłem na TP-Linka, który pewnie jest 100 razy lepszy, no i jest mój
.
Czy orientujesz się może czy na tym TP-Linku można ustawić opcję automatycznego łączenia po rozłączeniu??
Wiem, że zadaje mnóstwo pytań ale nie mam w chwili obecnej dostępu do tego modemu gdyż piszę z pracy i muszę wypytać o wszystko
, z kolei w domu jak grzebie na modemie to nie mam netu albo muszę się mocno nakombinować, że by go odpalić na jakiś czas i tak w kółko 

Sorry, zapomniałem o prędkości:
DialNet 1 - Download: 1 Mb/s, Upload: 256 kb/s (jak sprawdzałem testerem łącza to dokładnie tyle pokazywało

Niestety nie mam innego modemu bo zrezygnowałem z modemu od dialogu (który i tak by mi zabrali na koniec umowy), dzięki czemu pierwszy miesiąc mam za 1zł a zaoszczędzoną kwotę przeznaczyłem na TP-Linka, który pewnie jest 100 razy lepszy, no i jest mój

Czy orientujesz się może czy na tym TP-Linku można ustawić opcję automatycznego łączenia po rozłączeniu??
Wiem, że zadaje mnóstwo pytań ale nie mam w chwili obecnej dostępu do tego modemu gdyż piszę z pracy i muszę wypytać o wszystko