Witam
Mam problem z modemem Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard (odpowiednik Merlin EU870D). Po zainstalowaniu oprogramowania i driverów modem widoczny jest menadżerze urządzeń (everest również go widzi). Nie ma żadnych konfliktów. W statusie widnieje wpis, że modem pracuje poprawnie. Jednak gdy poddaje go diagnostyce wyskakuje komunikat,że modem nie odpowiada. IPlus Manager i MobiLink nie wykrywają modemu. Podczas próby uzyskania połączenia internetowego wyskakuje komunikat o błędzie 777, czyli nie widzi modemu. Podsumowując: modem widoczny w menadżerze urządzeń, gdzie indziej praktycznie już nie.
Instalowałem różne sterowniki, różne oprogramowanie (ze strony Dell, dla Novatel i inne). Instalowałem je tak jak powinno się to robić, czyli bez podłączonego modemu do laptopa jak i również również z włożonym już modemem.
Modem instalowałem na dwóch laptopach z różnymi systemami (Dell XPS M1530 z Vista i Dell Vostro 1700 z XP), ale bez rezultatu. Dzięki za porady i pomoc.
Dell 5520 modem zainstalowany, ale system go "nie widzi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dell 5520 modem zainstalowany, ale system go "nie widzi
Ostatnio zmieniony 2008-07-16, 14:51 przez xjon, łącznie zmieniany 1 raz.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Dell 5520 modem zainstalowany, ale system go "nie widzi
Do XPS 1530 to będzie TO lub TO
Do Vostro 1700 będzie TO lub TO
Przed instalacją proponuję jednak dokładne "wyczyszczenie" laptopa z poprzednich instalacji. Modem może być podłączony w trakcie instalacji i komunikaty WinXP o wyszukiwaniu sterowników należy zignorować.
Upewnij się też czy modem jest we właściwym gnieździe.
Możesz darować sobie próby z innym softem niż Della. Znam przypadek gdzie udało się uruchomić na którejś wersji MobiLinka, ale tylko dlatego, że soft Della to praktycznie w 100% MobiLink
Na kilkadziesiąt modemów 5505 i 5520, które instalowałem to występowały tego typu problemy, ale albo było to na laptopie innym niż Dell albo instalowane były niewłaściwe sterowniki.
Jeżeli będziesz w W-wie to służę pomocą, ewentualnie mogę dać znać jak będę się wybierał do Katowic, ale to bliżej nieokreślona przyszłość.
Do Vostro 1700 będzie TO lub TO
Przed instalacją proponuję jednak dokładne "wyczyszczenie" laptopa z poprzednich instalacji. Modem może być podłączony w trakcie instalacji i komunikaty WinXP o wyszukiwaniu sterowników należy zignorować.
Upewnij się też czy modem jest we właściwym gnieździe.
Możesz darować sobie próby z innym softem niż Della. Znam przypadek gdzie udało się uruchomić na którejś wersji MobiLinka, ale tylko dlatego, że soft Della to praktycznie w 100% MobiLink

Na kilkadziesiąt modemów 5505 i 5520, które instalowałem to występowały tego typu problemy, ale albo było to na laptopie innym niż Dell albo instalowane były niewłaściwe sterowniki.
Jeżeli będziesz w W-wie to służę pomocą, ewentualnie mogę dać znać jak będę się wybierał do Katowic, ale to bliżej nieokreślona przyszłość.