Dell 5520 modem zainstalowany, ale system go "nie widzi

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xjon
Początkujący użytkownik forum

Dell 5520 modem zainstalowany, ale system go "nie widzi

Post autor: xjon »

Witam

Mam problem z modemem Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard (odpowiednik Merlin EU870D). Po zainstalowaniu oprogramowania i driverów modem widoczny jest menadżerze urządzeń (everest również go widzi). Nie ma żadnych konfliktów. W statusie widnieje wpis, że modem pracuje poprawnie. Jednak gdy poddaje go diagnostyce wyskakuje komunikat,że modem nie odpowiada. IPlus Manager i MobiLink nie wykrywają modemu. Podczas próby uzyskania połączenia internetowego wyskakuje komunikat o błędzie 777, czyli nie widzi modemu. Podsumowując: modem widoczny w menadżerze urządzeń, gdzie indziej praktycznie już nie.

Instalowałem różne sterowniki, różne oprogramowanie (ze strony Dell, dla Novatel i inne). Instalowałem je tak jak powinno się to robić, czyli bez podłączonego modemu do laptopa jak i również również z włożonym już modemem.

Modem instalowałem na dwóch laptopach z różnymi systemami (Dell XPS M1530 z Vista i Dell Vostro 1700 z XP), ale bez rezultatu. Dzięki za porady i pomoc.
Ostatnio zmieniony 2008-07-16, 14:51 przez xjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Dell 5520 modem zainstalowany, ale system go "nie widzi

Post autor: canidy »

Do XPS 1530 to będzie TO lub TO
Do Vostro 1700 będzie TO lub TO
Przed instalacją proponuję jednak dokładne "wyczyszczenie" laptopa z poprzednich instalacji. Modem może być podłączony w trakcie instalacji i komunikaty WinXP o wyszukiwaniu sterowników należy zignorować.
Upewnij się też czy modem jest we właściwym gnieździe.
Możesz darować sobie próby z innym softem niż Della. Znam przypadek gdzie udało się uruchomić na którejś wersji MobiLinka, ale tylko dlatego, że soft Della to praktycznie w 100% MobiLink :)
Na kilkadziesiąt modemów 5505 i 5520, które instalowałem to występowały tego typu problemy, ale albo było to na laptopie innym niż Dell albo instalowane były niewłaściwe sterowniki.

Jeżeli będziesz w W-wie to służę pomocą, ewentualnie mogę dać znać jak będę się wybierał do Katowic, ale to bliżej nieokreślona przyszłość.
ODPOWIEDZ