Problem z połączeniem się do routera Linksys WRT54GC.

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ziben
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem się do routera Linksys WRT54GC.

Post autor: Ziben »

Otóż przedstawię sytuacje od początku:
Przyjeżdżając do siostry na wakacje , krótko mówiąc rozwaliłem jej internet. Kazała mi "posprzątać" w komputerze , ja niechcący usunąłem sterownik karty sieciowej wi-fi. Internet wcześniej elegancko śmigał , był ustawiony i wszystko było ok. Zainstalowałem z powrotem sterownik jednak internet nie zadziałał. Jest to laptop Asus , Windows Vista , router linksys WRT54GC , internet kablowy "Satra" (Gdańsk). Nie mam pojęcia co teraz zrobić , jak połączyć się z tym routerem bezprzewodowo. Jeżeli system znajdzie go w sieciach bezprzewodowych i połączę się z nim mam ograniczony dostęp , połączenie lokalne i nie mam internetu. Za każdym razem gdy wejdę w przeglądarkę i np. wpiszę www.google.pl wyskakuje opcja "Połącz" lub "Pracuj w trybie offline". Gdy wcześniej (przed moim głupim błędem) wcisnąłem połącz po prostu przekierowywało mnie na wpisany adres i było okej. Teraz wyskakuje okno łączenia (jak przez tradycyjny modem) i jakieś błędy o niemożliwości połączenia się z internetem. Proszę , macie może jakiś tutorial , jak mam połączyć się z internetem bezprzewodowo? Dane , które zostawił gość który konfigurował internet to :
- host name
- domain name
- connection type : Automatic Configuration DHCP
- IP
- Subnet Mask
- DNS1
- DNS2
- DNS3
- SSID : linksys

(nie chciałem podawać adresów DNS i IP , są one podane , ale tylko do mojej świadomości , sądzę że to co napisałem to wystarczy).

Bardzo serdecznie proszę o pomoc , wyjeżdżam od siostry w piątek i nie chciałbym przez mój mały rozum zostawiać ją bez internetu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem się do routera Linksys WRT54GC.

Post autor: Jo_gurt »

Zajrzyj na początek do tutoriala w moim podpisie.
Zmieniałeś coś w routerze czy tylko w kompie?
Ziben
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ziben »

Jo_gurt pisze:Zmieniałeś coś w routerze czy tylko w kompie?
Tak jak pisałem , tylko w komputerze , odinstalowałem i zainstalowałem ten sterownik , później bawiłem się w tych połączeniach ale nic mi nie wychodziło.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

W takim razie zainteresuj się tylko częścią odnośnie konfiguracji kompa. Zobacz czy coś pomoże ci ogarnąć jak to mniej więcej powinno wyglądać :) Tam przykład jest na XPku, ale wygląda to podobnie i na Viście.
ODPOWIEDZ