router Linksys

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rotsik
Użytkownik forum

router Linksys

Post autor: rotsik »

Witam,
Posiadam router WRT54GL. Chciałem z kumplem pograć w unreala przez LAN (jest w tej samej sieci osiedlowej) ale mnie nie widzi. Domyślam się, że router coś blokuje bo firewall wyłączony zarówno przeze mnie jak i przez niego. On również posiada ten sam model routera.
Próbowałem wyłączać firewalla w routerze, jak również te opcje co są w zakladce firewall (Block Anonymous Internet Requests, Filter Multicast ..) I nic.
Próbowałem ustawić przekierowania portu 80 ale coś mi chyba nie wyszło bo dalej lipa.
Chciałbym prosić o pomoc jak ustawić routera żeby móc założyć serwer UT w lanie i co musi z routerem zrobić mój kumpel by mogł mnie zobaczyć.
Pozdrawiam serdecznie
MP
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: router Linksys

Post autor: Jo_gurt »

Przekierowanie portu to dobry pomysł, ale czemu 80? :zdziwko: Przekieruj te, z których korzysta UT. Możliwe, że po takim zabiegu kumpel będzie musiał ręcznie wpisać twój adres (ale ten z interfejsu WAN w routerze).
Ewentualnie możesz ustawić DMZ na twój komp.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt pisze:czemu 80
Dziwne bo to port dla przeglądarek www.

[ Dodano: 2008-07-20, 13:21 ]
Jo_gurt, nawet ip nie będzie trzeba wpisywać bo po prze tunelowaniu portów gry się widzą. Ja grałem po sieci na WAG200G.
rotsik
Użytkownik forum

że chodzi o port 80 wywnioskowalem na podstawie tego ze w opcjach zakladania serwera bylo napisane port: 80...
tam są jeszcze zakładki port range forward i port triggering...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Port(y) musisz przekierować ten (te) na którym działa UT. Port 80 to tylko przykład, na nim działa WWW.
rotsik
Użytkownik forum

tak też zrobiłem ale nie działa dalej :( ustawiłem w grze port 7777, potem w routerze w zakładce aplications and gaming jest opcja port forward, tam wlazłem i włączyłem przekierowanie tego portu, tam trzeba podać jeszcze adres ip ale nie bardzo wiem czego ip...mojego komputera które nadał mi router?
W zakładce DMZ dałem na włączone i też wpisałem ip tym razem routera.
W zakładce port triggering też ustawiłem te porty. Tu juz nie trzeba było wpisywać żadnego ip. i dalej mojego serwera nie widać wsród innych w internecie a w lanie też nie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Klient UT będzie szukał na standardowych portach, więc albo oni będą ręcznie wpisywać twój adres IP razem z portem albo jednak zostaw domyślny port i jego przekieruj. Poza tym może to być więcej niż jeden port.
rotsik pisze:tam trzeba podać jeszcze adres ip ale nie bardzo wiem czego ip...mojego komputera które nadał mi router?
W zasadzie tak, ale lepiej ustaw adres IP kompa na sztywno.
rotsik pisze:W zakładce DMZ dałem na włączone i też wpisałem ip tym razem routera.
Błąd. W DMZ podajesz adres kompa (czyli ten sam co przy forwardzie).
Ale albo forward albo DMZ.
i dalej mojego serwera nie widać wsród innych w internecie a w lanie też nie.
Teraz zdefiniuj "internet" i "LAN", bo mówiłeś, że już jesteś w LANie + twój router to już następny LAN.

[ Dodano: 2008-07-20, 16:14 ]
ja.michal pisze:Jo_gurt, nawet ip nie będzie trzeba wpisywać bo po prze tunelowaniu portów gry się widzą. Ja grałem po sieci na WAG200G.
Ale ty byłeś serverem?
rotsik
Użytkownik forum

Z tego co czytałem to DMZ otwiera wszystkie porty, tak? Czyli nie muszę się martwić które UT wykorzystuje.
Mam ip przypisane na sztywno do routera -> serwer DHCP mam wyłączony.
Co do lanu i internetu to jest tak, że jak zakładam serwer to powinien on być widoczny zarówno w sieci lan (żeby kumpel widział) jak i w internecie (żeby ktoś z poza LANu mógł się podłączyć). I ja to sprawdzam czy działa w ten sposób: zakładam serwer, potem klikam w opcje szukania serwerów UT w internecie i patrze czy na liście widnieje mój.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

rotsik pisze:Z tego co czytałem to DMZ otwiera wszystkie porty, tak?
Tak, ale to jest rozwiązanie najmniej bezpieczne.
rotsik pisze:Mam ip przypisane na sztywno do routera -> serwer DHCP mam wyłączony.
Dobra, ale za routerem masz dynamicznie z tego co mówiłeś. Co z tego jak DMZ ustawisz na 192.168.1.20 jeśli po restarcie twój komp dostanie 192.168.1.22
rotsik pisze:Co do lanu i internetu to jest tak, że jak zakładam serwer to powinien on być widoczny zarówno w sieci lan (żeby kumpel widział) jak i w internecie (żeby ktoś z poza LANu mógł się podłączyć).
A bez routera był widoczny w Internecie? Bo podejrzewam, że po pierwsze musi być on zarejestrowany na jakimś ogólnym serverze po drugie musiałbyś mieć zewnętrzny adres z twojej osiedlówki - masz takowy? Z tego co widzę w cenniku twojego operatora to za publiczny adres IP się płaci miesięcznie dodatkowo ~5zł.
rotsik
Użytkownik forum

Hmm :)
Za routerem mam ip przyznawane przez typów z osiedlówki, nie mam zawnętrznego ip. I tego co oni mi przyznali to nie znam :niepewny: i nie wiem jak to sprawdzić. Wiem tylko że jak podawałem numer karty sieciowej, żeby mi neta uruchomiili to tam było napisane ip i zaczynało się na 10.... to ten numer powinienem wpisać w dmz?
Ale chyba nie powinno się to zmieniać co restart...chyba :zdziwko:
Jak nie było routera to można było grać zarówno pomiędzy kompami w osiedlówce jak i poza nią także
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

My się ciągle nie rozumiemy za dobrze :P
Wrzuć screena z zakładki status routera to może na tej podstawie spróbuję coś wyjaśnić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Zacznijmy od początku, masz interent z osiedlówki, potem masz swój router i komputery wewnątrz sieci mieszkaniowej. Na tym routerze musisz zdefiniować swój komputer w "port forwarding" i przypisać odpowiednie porty komputera (IP komputera ustawione na stałe) i routera (TCP i UDP, może ich być dla danej gry kilka) Wtedy jeżeli postawisz serwer UT to powinien być widoczny dla innych osób z sieci osiedlowej o ile dostawca nie blokuje tego typu połączeń (a często tak jest). Jeżeli masz adres dostawcy zaczynający się na 10. to Twojego serwera nigdy z internetu nie będzie widać. Aby to było możliwe dostawca musi przekierować odpowiednio porty albo dać Ci zewnętrzne IP (widoczne z internetu). To samo dotyczy kolegi mającego swój router.
Nie pomagam na PW!
rotsik
Użytkownik forum

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks dobrze sprawę opisał.
To: 10.6.7.37 to twój adres, który dostajesz od operatora. Jest on widoczny w obrębie twojej sieci osiedlowej, ale nie w internecie i nie dla twoich komputerów (nie bezpośrednio).
To: 192.168.1.x to adresy twoich komputerów w twoim LANie, nie są one widoczne ani z internetu ani z sieci osiedlowej.
Żeby odpalić serwer widoczny z sieci osiedlowej (dla twoich kolegów) musisz uczynić kompy z twojego LANu widocznymi dla sieci osiedlowej. Robisz to za pomocą DMZ albo port forwardu.
Żeby odpalić serwer dla ludzików z internetu musiałby to samo (DMZ/forward na twój adres 10.6.7.37 z którego twój router forwardowałby na 192.168.1.x) zrobić twój dostawca na swoim routerze.

Na sztywno przydałoby się ustawić adres twojego komputera (ustawienia sieciowe w windowsie), bo tutaj twój komp może dostać z twojego routera inny adres po restarcie.
rotsik
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Na sztywno przydałoby się ustawić adres twojego komputera (ustawienia sieciowe w windowsie), bo tutaj twój komp może dostać z twojego routera inny adres po restarcie.
To znaczy że w w połączeniach sieciowych w każdym kompie w mieszkaniu powinno być wpisane konkretne ip, tak?
Czyli jednym słowem na początek próbować DMZ z wpisanym ip swojego kompa nadanego przez router...tak?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

rotsik pisze:To znaczy że w w połączeniach sieciowych w każdym kompie w mieszkaniu powinno być wpisane konkretne ip, tak?
Czyli jednym słowem na początek próbować DMZ z wpisanym ip swojego kompa nadanego przez router...tak?
Nie musi być każdy komp. Tylko ten, na którym odpalasz serwer UT. Czyli ustawiasz na nim:
192.168.1.2 | 255.255.255.0 | 192.168.1.1
A w twoim routerze DMZ na 192.168.1.2
rotsik
Użytkownik forum

a głupio zapytam, czemu takie ip a nie 192.168.1.101 (100 ma mój drugi komp w mieszkaniu)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Generalnie w tej sieci z taką maską będzie działać dowolny adres z przedziału:
192.168.1.1 - 192.168.1.254
Router ma adres 192.168.1.1
Pula DHCP jest ustawiona od 100 do 149, więc mógłbyś (aby nie powstał konflikt) przypisać adresy:
od 192.168.1.2 do 192.168.1.99 lub od 192.168.1.150 do 192.168.1.254

Wziąłem 192.168.1.2 bo jest to zwyczajnie pierwszy wolny adres dla takiej adresacji w tej sieci.
rotsik
Użytkownik forum

nie kumam, trzeba wybierać z poza puli DHCP? Czemu? :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Bo załóżmy że ustawisz na sztywno 192.168.1.100.
Następnie ktoś włącza drugi komputer. Jako że jeszcze nikt nie pobrał adresu z servera DHCP, to wg. routera pierwszy wolny to 192.168.1.100 i taki dostaje nowowłączony komp. I już mamy konflikt.
rotsik
Użytkownik forum

aha ale zakładając że mam w mieszkaniu dwa komputery i oba maja ustawione na sztywno adresy z puli dhcp to może tak być, prawda?
Sorki za takie błache pytania :zdziwko:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

rotsik pisze:oba maja ustawione na sztywno adresy z puli dhcp to może tak być, prawda?
Może, ale po co w ogóle DHCP jeśli masz dwa kompy i oba na sztywno?
rotsik
Użytkownik forum

dobre pytanie :) wydawało mi się że nie mam dhcp bo mam go wyłączonego. W setup w polu dhcp serwer mam disabled...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No jeśli jest na disabled to wyłączony.
Ale mówiłeś też, że masz adresy na kompach na automacie a bez DHCP by to zwyczajnie nie działało.
rotsik
Użytkownik forum

Obrazek

mam tak....to dobrze?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No jeśli masz kompy na sztywno poustawiane to może być ;)
rotsik
Użytkownik forum

ok dziękuje bardzo. Bede dziś to testował. Jak ja zakładam serwer to kumpel nie musi nic grzebać w routerze, tak?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn powinno działać, ale różnie to bywa. Jakby nie działało to próbujcie najpierw ręcznie wpisywać adres servera (ten 10.x.x.x)
rotsik
Użytkownik forum

ok, poprubujemy. Jakby coś było nie tak to dam znać w temacie :roll: Dziękuje jeszcze raz za poświęcony czas.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-07-20, 23:44 ]
jakaś lipa z tym graniem :zdziwko:
Dałem tą opcję DMZ, wpisałem ip kompa i dalej mnie nie widać w lokalnej sieci...

[ Dodano: 2008-07-21, 00:57 ]
zadziałało :) tylko nie wiem jak mogę sprawdzić które porty są potrzebne do grania, żebym nie musiał odblokowywać wszystkich...?

[ Dodano: 2008-07-21, 19:26 ]
Jo_gurt pisze:Tzn powinno działać, ale różnie to bywa. Jakby nie działało to próbujcie najpierw ręcznie wpisywać adres servera (ten 10.x.x.x)
chciałem jeszcze zapytać czy da się tak zrobić żeby router puszczał tylko dane ip (kumpla) na wszystkich portach? Bo nie zawsze wiem jaki port wymaga odblokowania w danej grze i nie bardzo wiem jak to sprawdzić...
ODPOWIEDZ