router Linksys
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
router Linksys
Witam,
Posiadam router WRT54GL. Chciałem z kumplem pograć w unreala przez LAN (jest w tej samej sieci osiedlowej) ale mnie nie widzi. Domyślam się, że router coś blokuje bo firewall wyłączony zarówno przeze mnie jak i przez niego. On również posiada ten sam model routera.
Próbowałem wyłączać firewalla w routerze, jak również te opcje co są w zakladce firewall (Block Anonymous Internet Requests, Filter Multicast ..) I nic.
Próbowałem ustawić przekierowania portu 80 ale coś mi chyba nie wyszło bo dalej lipa.
Chciałbym prosić o pomoc jak ustawić routera żeby móc założyć serwer UT w lanie i co musi z routerem zrobić mój kumpel by mogł mnie zobaczyć.
Pozdrawiam serdecznie
MP
Posiadam router WRT54GL. Chciałem z kumplem pograć w unreala przez LAN (jest w tej samej sieci osiedlowej) ale mnie nie widzi. Domyślam się, że router coś blokuje bo firewall wyłączony zarówno przeze mnie jak i przez niego. On również posiada ten sam model routera.
Próbowałem wyłączać firewalla w routerze, jak również te opcje co są w zakladce firewall (Block Anonymous Internet Requests, Filter Multicast ..) I nic.
Próbowałem ustawić przekierowania portu 80 ale coś mi chyba nie wyszło bo dalej lipa.
Chciałbym prosić o pomoc jak ustawić routera żeby móc założyć serwer UT w lanie i co musi z routerem zrobić mój kumpel by mogł mnie zobaczyć.
Pozdrawiam serdecznie
MP
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: router Linksys
Przekierowanie portu to dobry pomysł, ale czemu 80?
Przekieruj te, z których korzysta UT. Możliwe, że po takim zabiegu kumpel będzie musiał ręcznie wpisać twój adres (ale ten z interfejsu WAN w routerze).
Ewentualnie możesz ustawić DMZ na twój komp.

Ewentualnie możesz ustawić DMZ na twój komp.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dziwne bo to port dla przeglądarek www.Jo_gurt pisze:czemu 80
[ Dodano: 2008-07-20, 13:21 ]
Jo_gurt, nawet ip nie będzie trzeba wpisywać bo po prze tunelowaniu portów gry się widzą. Ja grałem po sieci na WAG200G.
-
- Użytkownik forum
że chodzi o port 80 wywnioskowalem na podstawie tego ze w opcjach zakladania serwera bylo napisane port: 80...
tam są jeszcze zakładki port range forward i port triggering...
tam są jeszcze zakładki port range forward i port triggering...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Port(y) musisz przekierować ten (te) na którym działa UT. Port 80 to tylko przykład, na nim działa WWW.
-
- Użytkownik forum
tak też zrobiłem ale nie działa dalej
ustawiłem w grze port 7777, potem w routerze w zakładce aplications and gaming jest opcja port forward, tam wlazłem i włączyłem przekierowanie tego portu, tam trzeba podać jeszcze adres ip ale nie bardzo wiem czego ip...mojego komputera które nadał mi router?
W zakładce DMZ dałem na włączone i też wpisałem ip tym razem routera.
W zakładce port triggering też ustawiłem te porty. Tu juz nie trzeba było wpisywać żadnego ip. i dalej mojego serwera nie widać wsród innych w internecie a w lanie też nie.

W zakładce DMZ dałem na włączone i też wpisałem ip tym razem routera.
W zakładce port triggering też ustawiłem te porty. Tu juz nie trzeba było wpisywać żadnego ip. i dalej mojego serwera nie widać wsród innych w internecie a w lanie też nie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Klient UT będzie szukał na standardowych portach, więc albo oni będą ręcznie wpisywać twój adres IP razem z portem albo jednak zostaw domyślny port i jego przekieruj. Poza tym może to być więcej niż jeden port.
Ale albo forward albo DMZ.
[ Dodano: 2008-07-20, 16:14 ]
W zasadzie tak, ale lepiej ustaw adres IP kompa na sztywno.rotsik pisze:tam trzeba podać jeszcze adres ip ale nie bardzo wiem czego ip...mojego komputera które nadał mi router?
Błąd. W DMZ podajesz adres kompa (czyli ten sam co przy forwardzie).rotsik pisze:W zakładce DMZ dałem na włączone i też wpisałem ip tym razem routera.
Ale albo forward albo DMZ.
Teraz zdefiniuj "internet" i "LAN", bo mówiłeś, że już jesteś w LANie + twój router to już następny LAN.i dalej mojego serwera nie widać wsród innych w internecie a w lanie też nie.
[ Dodano: 2008-07-20, 16:14 ]
Ale ty byłeś serverem?ja.michal pisze:Jo_gurt, nawet ip nie będzie trzeba wpisywać bo po prze tunelowaniu portów gry się widzą. Ja grałem po sieci na WAG200G.
-
- Użytkownik forum
Z tego co czytałem to DMZ otwiera wszystkie porty, tak? Czyli nie muszę się martwić które UT wykorzystuje.
Mam ip przypisane na sztywno do routera -> serwer DHCP mam wyłączony.
Co do lanu i internetu to jest tak, że jak zakładam serwer to powinien on być widoczny zarówno w sieci lan (żeby kumpel widział) jak i w internecie (żeby ktoś z poza LANu mógł się podłączyć). I ja to sprawdzam czy działa w ten sposób: zakładam serwer, potem klikam w opcje szukania serwerów UT w internecie i patrze czy na liście widnieje mój.
Mam ip przypisane na sztywno do routera -> serwer DHCP mam wyłączony.
Co do lanu i internetu to jest tak, że jak zakładam serwer to powinien on być widoczny zarówno w sieci lan (żeby kumpel widział) jak i w internecie (żeby ktoś z poza LANu mógł się podłączyć). I ja to sprawdzam czy działa w ten sposób: zakładam serwer, potem klikam w opcje szukania serwerów UT w internecie i patrze czy na liście widnieje mój.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale to jest rozwiązanie najmniej bezpieczne.rotsik pisze:Z tego co czytałem to DMZ otwiera wszystkie porty, tak?
Dobra, ale za routerem masz dynamicznie z tego co mówiłeś. Co z tego jak DMZ ustawisz na 192.168.1.20 jeśli po restarcie twój komp dostanie 192.168.1.22rotsik pisze:Mam ip przypisane na sztywno do routera -> serwer DHCP mam wyłączony.
A bez routera był widoczny w Internecie? Bo podejrzewam, że po pierwsze musi być on zarejestrowany na jakimś ogólnym serverze po drugie musiałbyś mieć zewnętrzny adres z twojej osiedlówki - masz takowy? Z tego co widzę w cenniku twojego operatora to za publiczny adres IP się płaci miesięcznie dodatkowo ~5zł.rotsik pisze:Co do lanu i internetu to jest tak, że jak zakładam serwer to powinien on być widoczny zarówno w sieci lan (żeby kumpel widział) jak i w internecie (żeby ktoś z poza LANu mógł się podłączyć).
-
- Użytkownik forum
Hmm
Za routerem mam ip przyznawane przez typów z osiedlówki, nie mam zawnętrznego ip. I tego co oni mi przyznali to nie znam
i nie wiem jak to sprawdzić. Wiem tylko że jak podawałem numer karty sieciowej, żeby mi neta uruchomiili to tam było napisane ip i zaczynało się na 10.... to ten numer powinienem wpisać w dmz?
Ale chyba nie powinno się to zmieniać co restart...chyba
Jak nie było routera to można było grać zarówno pomiędzy kompami w osiedlówce jak i poza nią także

Za routerem mam ip przyznawane przez typów z osiedlówki, nie mam zawnętrznego ip. I tego co oni mi przyznali to nie znam

Ale chyba nie powinno się to zmieniać co restart...chyba

Jak nie było routera to można było grać zarówno pomiędzy kompami w osiedlówce jak i poza nią także
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
My się ciągle nie rozumiemy za dobrze 
Wrzuć screena z zakładki status routera to może na tej podstawie spróbuję coś wyjaśnić.

Wrzuć screena z zakładki status routera to może na tej podstawie spróbuję coś wyjaśnić.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zacznijmy od początku, masz interent z osiedlówki, potem masz swój router i komputery wewnątrz sieci mieszkaniowej. Na tym routerze musisz zdefiniować swój komputer w "port forwarding" i przypisać odpowiednie porty komputera (IP komputera ustawione na stałe) i routera (TCP i UDP, może ich być dla danej gry kilka) Wtedy jeżeli postawisz serwer UT to powinien być widoczny dla innych osób z sieci osiedlowej o ile dostawca nie blokuje tego typu połączeń (a często tak jest). Jeżeli masz adres dostawcy zaczynający się na 10. to Twojego serwera nigdy z internetu nie będzie widać. Aby to było możliwe dostawca musi przekierować odpowiednio porty albo dać Ci zewnętrzne IP (widoczne z internetu). To samo dotyczy kolegi mającego swój router.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojteks dobrze sprawę opisał.
To: 10.6.7.37 to twój adres, który dostajesz od operatora. Jest on widoczny w obrębie twojej sieci osiedlowej, ale nie w internecie i nie dla twoich komputerów (nie bezpośrednio).
To: 192.168.1.x to adresy twoich komputerów w twoim LANie, nie są one widoczne ani z internetu ani z sieci osiedlowej.
Żeby odpalić serwer widoczny z sieci osiedlowej (dla twoich kolegów) musisz uczynić kompy z twojego LANu widocznymi dla sieci osiedlowej. Robisz to za pomocą DMZ albo port forwardu.
Żeby odpalić serwer dla ludzików z internetu musiałby to samo (DMZ/forward na twój adres 10.6.7.37 z którego twój router forwardowałby na 192.168.1.x) zrobić twój dostawca na swoim routerze.
Na sztywno przydałoby się ustawić adres twojego komputera (ustawienia sieciowe w windowsie), bo tutaj twój komp może dostać z twojego routera inny adres po restarcie.
To: 10.6.7.37 to twój adres, który dostajesz od operatora. Jest on widoczny w obrębie twojej sieci osiedlowej, ale nie w internecie i nie dla twoich komputerów (nie bezpośrednio).
To: 192.168.1.x to adresy twoich komputerów w twoim LANie, nie są one widoczne ani z internetu ani z sieci osiedlowej.
Żeby odpalić serwer widoczny z sieci osiedlowej (dla twoich kolegów) musisz uczynić kompy z twojego LANu widocznymi dla sieci osiedlowej. Robisz to za pomocą DMZ albo port forwardu.
Żeby odpalić serwer dla ludzików z internetu musiałby to samo (DMZ/forward na twój adres 10.6.7.37 z którego twój router forwardowałby na 192.168.1.x) zrobić twój dostawca na swoim routerze.
Na sztywno przydałoby się ustawić adres twojego komputera (ustawienia sieciowe w windowsie), bo tutaj twój komp może dostać z twojego routera inny adres po restarcie.
-
- Użytkownik forum
To znaczy że w w połączeniach sieciowych w każdym kompie w mieszkaniu powinno być wpisane konkretne ip, tak?Jo_gurt pisze:Na sztywno przydałoby się ustawić adres twojego komputera (ustawienia sieciowe w windowsie), bo tutaj twój komp może dostać z twojego routera inny adres po restarcie.
Czyli jednym słowem na początek próbować DMZ z wpisanym ip swojego kompa nadanego przez router...tak?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie musi być każdy komp. Tylko ten, na którym odpalasz serwer UT. Czyli ustawiasz na nim:rotsik pisze:To znaczy że w w połączeniach sieciowych w każdym kompie w mieszkaniu powinno być wpisane konkretne ip, tak?
Czyli jednym słowem na początek próbować DMZ z wpisanym ip swojego kompa nadanego przez router...tak?
192.168.1.2 | 255.255.255.0 | 192.168.1.1
A w twoim routerze DMZ na 192.168.1.2
-
- Użytkownik forum
a głupio zapytam, czemu takie ip a nie 192.168.1.101 (100 ma mój drugi komp w mieszkaniu)?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Generalnie w tej sieci z taką maską będzie działać dowolny adres z przedziału:
192.168.1.1 - 192.168.1.254
Router ma adres 192.168.1.1
Pula DHCP jest ustawiona od 100 do 149, więc mógłbyś (aby nie powstał konflikt) przypisać adresy:
od 192.168.1.2 do 192.168.1.99 lub od 192.168.1.150 do 192.168.1.254
Wziąłem 192.168.1.2 bo jest to zwyczajnie pierwszy wolny adres dla takiej adresacji w tej sieci.
192.168.1.1 - 192.168.1.254
Router ma adres 192.168.1.1
Pula DHCP jest ustawiona od 100 do 149, więc mógłbyś (aby nie powstał konflikt) przypisać adresy:
od 192.168.1.2 do 192.168.1.99 lub od 192.168.1.150 do 192.168.1.254
Wziąłem 192.168.1.2 bo jest to zwyczajnie pierwszy wolny adres dla takiej adresacji w tej sieci.
-
- Użytkownik forum
nie kumam, trzeba wybierać z poza puli DHCP? Czemu? 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo załóżmy że ustawisz na sztywno 192.168.1.100.
Następnie ktoś włącza drugi komputer. Jako że jeszcze nikt nie pobrał adresu z servera DHCP, to wg. routera pierwszy wolny to 192.168.1.100 i taki dostaje nowowłączony komp. I już mamy konflikt.
Następnie ktoś włącza drugi komputer. Jako że jeszcze nikt nie pobrał adresu z servera DHCP, to wg. routera pierwszy wolny to 192.168.1.100 i taki dostaje nowowłączony komp. I już mamy konflikt.
-
- Użytkownik forum
aha ale zakładając że mam w mieszkaniu dwa komputery i oba maja ustawione na sztywno adresy z puli dhcp to może tak być, prawda?
Sorki za takie błache pytania
Sorki za takie błache pytania

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może, ale po co w ogóle DHCP jeśli masz dwa kompy i oba na sztywno?rotsik pisze:oba maja ustawione na sztywno adresy z puli dhcp to może tak być, prawda?
-
- Użytkownik forum
dobre pytanie
wydawało mi się że nie mam dhcp bo mam go wyłączonego. W setup w polu dhcp serwer mam disabled...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No jeśli jest na disabled to wyłączony.
Ale mówiłeś też, że masz adresy na kompach na automacie a bez DHCP by to zwyczajnie nie działało.
Ale mówiłeś też, że masz adresy na kompach na automacie a bez DHCP by to zwyczajnie nie działało.
-
- Użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No jeśli masz kompy na sztywno poustawiane to może być 

-
- Użytkownik forum
ok dziękuje bardzo. Bede dziś to testował. Jak ja zakładam serwer to kumpel nie musi nic grzebać w routerze, tak?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn powinno działać, ale różnie to bywa. Jakby nie działało to próbujcie najpierw ręcznie wpisywać adres servera (ten 10.x.x.x)
-
- Użytkownik forum
ok, poprubujemy. Jakby coś było nie tak to dam znać w temacie
Dziękuje jeszcze raz za poświęcony czas.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-07-20, 23:44 ]
jakaś lipa z tym graniem
Dałem tą opcję DMZ, wpisałem ip kompa i dalej mnie nie widać w lokalnej sieci...
[ Dodano: 2008-07-21, 00:57 ]
zadziałało
tylko nie wiem jak mogę sprawdzić które porty są potrzebne do grania, żebym nie musiał odblokowywać wszystkich...?
[ Dodano: 2008-07-21, 19:26 ]

Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-07-20, 23:44 ]
jakaś lipa z tym graniem

Dałem tą opcję DMZ, wpisałem ip kompa i dalej mnie nie widać w lokalnej sieci...
[ Dodano: 2008-07-21, 00:57 ]
zadziałało

[ Dodano: 2008-07-21, 19:26 ]
chciałem jeszcze zapytać czy da się tak zrobić żeby router puszczał tylko dane ip (kumpla) na wszystkich portach? Bo nie zawsze wiem jaki port wymaga odblokowania w danej grze i nie bardzo wiem jak to sprawdzić...Jo_gurt pisze:Tzn powinno działać, ale różnie to bywa. Jakby nie działało to próbujcie najpierw ręcznie wpisywać adres servera (ten 10.x.x.x)