G700AP + laptop

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wonsiu
Początkujący użytkownik forum

G700AP + laptop

Post autor: wonsiu »

Witam,

zapragnąłem mieć w domu sieć bezprzewodową na laptopie (dotychczas sieć była dostarczana po kablu - stałe IP identyfikowane po adresie MAC). Zakupiłem G700AP z myślą, że podpięcie go bezpośrednio pod LAN załatwi sprawe... Zgłosiłem zmiane MAC na ten od AP, skonfigurowałem w AP ip dynamiczne, nazwe sieci, szyfrowanie. W winXP laptopa ustawiłem adres ip karty wifi na 192.168.0.52,
maska domyślna 255.255.255.0,
brama domyslna 192.168.0.1,
serwer DNS 192.168.0.1

po takiej konfiguracji laptop jest połączony z AP ale brak internetu...
Ustawienie IP jako domyslnego dla karty Wifi powoduje ze laptop nie potrafi pobrac adresu IP od AP.

Proszę o wskazówkę co zrobić aby net zatrybił na lapie???
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: G700AP + laptop

Post autor: Jo_gurt »

wonsiu pisze:W winXP laptopa ustawiłem adres ip karty wifi na 192.168.0.52,
maska domyślna 255.255.255.0,
brama domyslna 192.168.0.1,
serwer DNS 192.168.0.1
To są rozumiem ustawienia, które dostałeś od dostawcy?
wonsiu pisze:Ustawienie IP jako domyslnego dla karty Wifi powoduje ze laptop nie potrafi pobrac adresu IP od AP.
I nie powinien. Na sieciówce powinno być to co masz od dostawcy.

Spróbuj jeszcze na sieciówce radiowej ustawić adres MAC ten, który podałeś operatorowi do zarejestrowania.
wonsiu

Podane adresy wpisałem na podstawie manuala do AP...

Zmiana adresu MAC karty WiFi na adres MAC podany adminowy (czyli ten sam co MAC od AP) spowodowała ze karta WiFi nie widziała mojego AP. Dodam, że karta WiFi wysyła pakiety ale ich nie odbiera... Jeśli dam w połączeniach seciowych opcje NAPRAW to wszystkie etapy przechodzą. Wydaje mi się, że problem jednak leży przy odpowiednim wpisaniu adresów dla karty WiFi... tylko jakich dokładnie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Adresy dla karty wifi muszą być takie jak masz od operatora. Access Point nie używa adresów IP przy swojej komunikacji, jest dla adresacji IP niewidoczny.
Zgłosiłeś do operatora adres MAC interfejsu LAN czy radiowego?
wonsiu

Admin dostał adres MAC od AP, jeśli ten adres przypisze zwykłej sieciówce to internet jest po LANie (tak teraz właśnie korzystam). Czyli rozumie, że mam mu podać MAC od karty WiFi a nie od AP? Czy AP mający swój własny MAC przepuści sygnał dalej do WiFi?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wonsiu pisze:Admin dostał adres MAC od AP
Dobra, ale AP ma dwa różne adresy MAC. Który podałeś adminowi?
Istnieje jeszcze szansa, że ten AP przepuszcza też adres MAC (niektóre D-Linki tak mają, w ogóle dziwna to firma, szkoda, że nie wziąłeś czegoś innego).
wonsiu

Zarówno na obudowie jak i w programie konfiguracyjnym jest podany tylko jeden niezmienialny adres.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Wydaje mi się, że będzie to adres interfejsu radiowego. I tu może być problem, bo żeby dostawca cię dopuścił musiałbyś mieć taki adres na sieciówce radiowej, a nie możesz go mieć bo ma go radio APka.
Spróbuj zgłosić jednak adres MAC sieciówki radiowej (niech wszystko ma swoje standardowe adresy MAC), a w ustawienia TCP/IP wpisz dane otrzymane od operatora.
wonsiu

A czy wpisanie do AP statycznego IP i ustawienie go jako serwer DHCP moze cos zmienic? Cos tam kombinowalem i serwer DHCP przypisywał sieciówce WiFi automaczynie adres IP tylko że AP mial problemy z zapisaniem w swojej "pamięci" przypisanych mu przeze mnie statycznych danych (IP, maske itd).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie, adres AP służy tylko do jego konfiguracji i nie bierze udziału w jego docelowym funkcjonowaniu. Serwer DHCP jest w tym przypadku zbędny.
ODPOWIEDZ