Sieć domowa PC + laptop
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć domowa PC + laptop
Jako że to mój pierwszy post na tym forum, gorąco witam wszystkich !
Panowie i panie, posiadam w domu internet z osiedlowej sieci podpięty pod peceta, wczoraj zakupiłem laptopa i chciałem połączyć je w siec tak aby oba mogły korzystać z internetu. Potrzebuję jakiś w miarę tani i dobry router który rozdzieli mi ten sygnał, do PC kablem a do laptopa najlepiej bezprzewodowo w standardzie "g" i tutaj zwracam się o pomoc znawców tematu, co moglibyście mi polecić ?
Dobrze by było żeby miał jakąś w miarę prostą konfigurację, gdyż jeszcze nigdy nie konfigurowałem routera.
Jeśli czegoś istotnego nie napisałem to z góry sorry.
Panowie i panie, posiadam w domu internet z osiedlowej sieci podpięty pod peceta, wczoraj zakupiłem laptopa i chciałem połączyć je w siec tak aby oba mogły korzystać z internetu. Potrzebuję jakiś w miarę tani i dobry router który rozdzieli mi ten sygnał, do PC kablem a do laptopa najlepiej bezprzewodowo w standardzie "g" i tutaj zwracam się o pomoc znawców tematu, co moglibyście mi polecić ?
Dobrze by było żeby miał jakąś w miarę prostą konfigurację, gdyż jeszcze nigdy nie konfigurowałem routera.
Jeśli czegoś istotnego nie napisałem to z góry sorry.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć domowa PC + laptop
Przydałoby się wiedzieć czy twój dostawca w jakiś sposób kontroluje podłączone do sieci kompy (a pewnie tak).
Jak podepniesz laptopa bez pośrednio pod kabel to net działa? Czy musiałeś zgłaszać adres MAC kart sieciowych?
Jak wygląda wartość TTL po pingu na stronę internetową?
Jak podepniesz laptopa bez pośrednio pod kabel to net działa? Czy musiałeś zgłaszać adres MAC kart sieciowych?
Jak wygląda wartość TTL po pingu na stronę internetową?
-
Trzeba dostawcy zgłaszać adres MAC przed podpięciem, kiedyś podpiąłem inny komputer niż mój, internet na nim działał ale jak się operator zorientował to mi neta wyłączył aż do wyjaśnienia sprawy, wartości pingu wyglądają tak http://img201.imageshack.us/my.php?image=wpnb3.jpg Z tego co usłyszałem to muszę użyć NAT-a żeby dostawca widział tylko jeden komp.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
TTL wygląda OK, ale niestety gwarancji nie daje, że nie ma limitu na inny ruch niż ping.
Jeśli faktycznie nie ma limitu na TTLa to zadowoli cię każdy dostępny router bez modemu z wbudowanym Access Pointem.
Jakby chcieć się zabezpieczyć jednak przed tym limitem TTLa to można by się skusić na Linksysa WRT54GL, do najtańszych nie należy, ale jest warty swojej ceny.
Jeśli faktycznie nie ma limitu na TTLa to zadowoli cię każdy dostępny router bez modemu z wbudowanym Access Pointem.
Jakby chcieć się zabezpieczyć jednak przed tym limitem TTLa to można by się skusić na Linksysa WRT54GL, do najtańszych nie należy, ale jest warty swojej ceny.
-
Czyli rozumiem że np taki http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... ,id,53427/ się sprawdzi, ewentualnie jakby coś nie działało to mogę zwrócić i wziąć tego Linksysa WRT54GL.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
Dzięki wielkie za pomoc, tego posta piszę już z lapka podłączonego do tego routera D-Link Wireless Router DIR-300

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Fajnie, miłego użytkowania