GC 75, GC 85 a procesory AMD !!!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KORAN
Początkujący użytkownik forum

GC 75, GC 85 a procesory AMD !!!

Post autor: KORAN »

Jestem klientem biznesowym w ORANGE. Dzień przed zakupem laptopów dla moich pracowników umówiłem się z Doradcą ORANGE na kupno i aktywację 5 kart GC 85.
Podpisałem Umowę, zapłaciłem a następnego dnia zakupiłem 5 nowiuteńkich laptopów Fujitsu Siemens z procesorem AMD MOBILE SEMPRON.
Wsadziłem karty do laptopów i wielka <cenzura> BLADA!!!
Wszystko (na każdym laptopie) od razu zaczęło się wywalać. Program wykonał niewłaściwą operację i zostanie zamknięty, Błąd – kod nr 31 itp...
Załamany udałem się do salonu ORANGE na ul. Targowej w Warszawie by tam rozwiązać mój problem. Jak się okazało pracownicy tego salonu zaczęli konfigurować mój modem pod kątem ustawień. Wszystko wydawałoby się OK., lecz sprzęt jak nie działał tak nie działa.
Z salonu wyszedłem niezadowolony, wręcz wkurzony, że mam 5 laptopów i 5 kart niedziałających ze sobą.
Zadzwoniłem wtedy do Sony Ericsona by zapytać dlaczego sprzęt mi nie działa.
Odpowiedź powaliła mnie z nóg!!!
Otóż karty zarówno GC 75 i GC 85 nie współpracują z laptopami, które mają procesor AMD !!!
Co gorsza na opakowaniu od GC 85 nie ma nawet o tym słowa!!!
Zadzwoniłem wtedy na infolinię do ORANGE i tam miła Pani uświadomiła mi, iż w warunkach promocji jest przecież zapisane, że modem może nie chodzić poprawnie z procesorem AMD. (!!!). Zadałem jej wtedy pytanie dlaczego informacji takiej nie ma na opakowaniach GC 85 no i dlaczego tak ważna informacja nie jest w żaden sposób wyjątkowo oznaczona np. w postaci wielkich liter, czy nawet wytłuszczonego napisu „UWAGA MODEM MOŻE NIE DZIALAĆ Z PROCESORAMI AMD!!!”. Z cała pewnością taka informacja wiele by mi pomogła.
Okazuje się, że zarówno Doradca ORANGE, jak i pracownicy w salonie firmowym ORANGE nie mieli zupełnie pojęcia, iż mój laptop posiadający procesor AMD nie będzie działał z GC 85.
W serwisie poprosili mnie o przesłanie modemu do naprawy gwarancyjnej. Zrobiłem jak kazali. Po 2 tygodniach odesłano mi modem z adnotacją, iż rzeczywiście coś tam naprawili, lecz modem jak nie działał tak nie działa.
Mam teraz 5 dobrych laptopów i 5 niedziałających jak należy modemów GC 85.
Aby jakoś sobie poradzić zacząłem kombinować sam, co zrobić by zaczęło wszystko chodzić.
I udało mi się po wielu próbach ustalić pewien schemat postępowania by prawie wszystko było OK.
Ostatnio zmieniony 2005-10-15, 00:09 przez KORAN, łącznie zmieniany 2 razy.
>>> LIBERUM ARBITRIUM <<<
Gość

Re: GC 75, GC 85 a procesory AMD !!!

Post autor: Gość »

a jednak nie działają karty SE z AMD :shock:
KORAN

Nie działają dobrze, ale jednak chodzą...

Fakt jest taki, iż nie działają tak dobrze jak na procesorach INTELA.
Trzeba naprawdę dużo się napocić i uzbroić w cierpliwość by przejść przez ścieżkę postępowania uruchamiania GC 85 na procesorach AMD.
U mnie internet chodzi na moim laptopie (AMD), ale wiem, że gdybym miał INTELA chodziłby znacznie lepiej i bezkonfliktowo.
Jaro

Post autor: Jaro »

<b>KORAN</b>
Witam!
Czy kolega mógłby napisać co zrobic aby działały? Jak wygląda konfiguracja?
Ja akurat sie przymierzam do kupna karty GlobeTrotter Combo EDGE w Erze i też mam obawy czy pójdzie na moim laptopie Actina z prockiem Atlon-Mobile 3000+
Za wszelkie info serdeczne dzięki, mogę chetnie poklikać na ten temat na GG 617564 lub AQQ 128901 - zapraszam

Pzdr

Jarek
KORAN

http://www.koran.pl/gc85/

Jeśli chodzi o moją własną konfigurację to bardzo proszę ściągnąć ją sobie z http://www.koran.pl/gc85/
Jest tam plik z opisem i wklejonymi fotkami.
Niestety ustawienia moje nie zawsze u wszystkich działają...

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2005-11-07, 22:31 przez KORAN, łącznie zmieniany 1 raz.
seba

na intelach też nieciekawie

Post autor: seba »

Na AMD K5 dział ale czesto wywalał błąd 31 , rozłączał się , miał problemy z zalogowaniem. przesiadłem się na intela - a różnicy żadnej orange edge to lipa. odradzam - odebranie pliku załączonego do maila o pojemności ok 1MB trwa ok 30 min ( w tym 2-3 przedładowania lapa i kilkukrotne nawiązywanie połączenia ) transfer zazwyczaj na poziomie 25-30 kbps przez godzinę raz poszło ok 190 kbps - tragedia. I przez dwa lata teraz trzeba sie męczyć - jak można oferować produkt który działa jak by był w początkowej fazie testów.
KORAN

czytać, czytać, czytać

Problem jest o wiele poważniejszy niż by się wydawało.
Nie dotyczy tylko źle działającego modemu ,lecz całej posprzedażnej obsługi.
Jest to kolejny dowód na to, iż trzeba bardzo skrupulatnie czytać wszystkie zapisy w regulaminie promocji. Ale jeśli wszyscy klienci czytaliby wszystko na miejscu to z całą pewnością sprzedaż spadłaby co najmniej o 70%, po prostu każdy poświęcałby 40 minut na zapoznanie się z Umową i warunkami.
Mam nadzieję, iż przeczyta to ktoś ważny z ORANGE i coś z problemem zrobi.
:idea:
RoLmOpS

Karty modemowe

Post autor: RoLmOpS »

Witam,

pragnę zaznaczyć iż staje się prawdą przekonanie o mało doszkolonych czy poinformowanych sprzedawach. Niejmniej jednak, istnieje prawo zwrotu towaru i odstąpniea od umowy do 14 dni od zawarcia umowy o świadczenia usłyg. Poza tym, jak się coś kupuje to niestety trzeba czytać regulaminy ( a info o tym, że karty modemowe SE GC75 jak i 85 nie współpracują z procesorami AMD jest zamieszczone!!!). Mądry Polak po szkodzie... Więcej uwagi!!! 8)
KORAN

Nie całkiem jest tak jak napisałeś...

Witam.
Problem w tym, że ja najpierw kupiłem EDGE a następnego dnia laptopa. Na opakowaniu od EDGE nie widenieje napis, iż SE nie współpracuje z AMD.
Oddanie towaru i odstąpienie od Umowy nic mi nie daje, bo cóż z tego, że nawet zwrócą mi kasę. Po to kupowałem EDGE by mieć dostęp do internetu.
Problem w tym, że nawet mój własny Doradca nic nie wiedział o niedziałających kartach z AMD a wystarczyło albo gdzieś w widocznym miesjcu umieścicć newralgiczną informację (a nie drobnym druczkiem w regulaminie promocji), albo przeszkolić porządnie personel.
Może teraz ORANGE zamieszcza info o braku poprawnej wspólpracy z AMD na opakowaniu SE, ale jak ja kupowałem do tej informacji nie było.
marulw

lipa

Post autor: marulw »

ja miałem jeszcze leprzą zmokę kupiłem karte GC75e i dotego dzień przed podpisaniem umowy sprawdzałem czy pujdzie to na AMD ito w stacjonarnym kompie i chodziło to przez pare dni a teraz mam takie jazdy że hej uważam że te karty to lipa a nie winę zrzucają na procki to poprostu oszustwo w biały dzień
KORAN

Coś w tym jest

Zgadzam się z Tobą. Karty są trefne. Nim się zgapili było już pewnie za późno by je wycofać.
Poprostu polecieli sobie w ....
Czasami mam ochotę napisać do ORANGE jaką to wspaniałą usługę wprowadzili dla klientów szczególnie biznesowych.
Niech ich [***] strzeli.

Gość

sprawa wygląda tak: mam laptopa fujitsu siemens amilo 1640 z sempronem mobile 2800+, modem SE 75 i kartę SIM z sieci Plus - wszystko działa bezbłędnie, nie potrzebowałem specjalnych konfiguracji - po prostu zainstalowałem modem, włożyłem kartę i po chwili miałem łącze netowe po GPRS-ie
codec

Post autor: codec »

:) oczywiście powyższy post też jest mój :) i jeszcze jedno: więcej problemów miałem z merlinem u530 i blueconnectem (bardzo częste zrywanie połączenia, niestabilna praca) niż z SE 75e i kartą SIM DATA z Plusa.
codec

Re: na intelach też nieciekawie

seba pisze:Na AMD K5 dział ale czesto wywalał błąd 31 , rozłączał się , miał problemy z zalogowaniem. przesiadłem się na intela - a różnicy żadnej orange edge to lipa. odradzam - odebranie pliku załączonego do maila o pojemności ok 1MB trwa ok 30 min ( w tym 2-3 przedładowania lapa i kilkukrotne nawiązywanie połączenia ) transfer zazwyczaj na poziomie 25-30 kbps przez godzinę raz poszło ok 190 kbps - tragedia. I przez dwa lata teraz trzeba sie męczyć - jak można oferować produkt który działa jak by był w początkowej fazie testów.
ja akurat podziękowałem sieci ERA za blueconnect po 2 miesiącach użytkowania - przedstawiłem im raport z działania BC, zrzuty z ekranu, i po prostu przestałem płacić - era proponując mi w piśmie zwrotnym ulgę w abonamencie przez następne 2 miesiące przyznała się do problemów. nie wolno ustępować nieudolnym sieciom - niech się nauczą, że nie płaci się za brak usługi tylko za jej 100% funkcjonalności (w centrum wawy miałem nawet problemy z gprs, a umts chodził z taką przepustowością jak gprs - porażka ...)
Jerzyk

Re: na intelach też nieciekawie

Post autor: Jerzyk »

codec pisze:ja akurat podziękowałem sieci ERA za blueconnect po 2 miesiącach użytkowania - przedstawiłem im raport z działania BC, zrzuty z ekranu, i po prostu przestałem płacić
Załatwiłeś to na email? Po jakim czasie otrzymałeś odpowiedź? Ja czekam na rozpatrzenie faksowej reklamacji w Orange już 21 dzień, a prawdopodobnie mogą odopwiadać nawet do 30 dni.
codec

przez e-mail nic się nie załatwi - trzeba pisma wysyłać i czekać na odpowiedź

tak naprawdę to nie rozwiązali ze mną umowy pisemnie, ale w związku z tym, że przyznali się do problemów sieci (i mam to na piśmie), mam w każdej chwili podstawy aby załatwić to w sądzie (gdyby era nie chciała dobrowolnie) i tak czy siak mam wygraną sprawę w związku z nie dotrzymaniem warunków umowy - brak lub ograniczony dostęp do usługi

no już nie wpomnę o kosztach poniesionych przy zakupie aktywacji wraz z modemem merlin 530 które tak naprawdę też powinni zwrócić, no ale to już inna bajka
KORAN

Odpowiedź

Wszystko wporządku, tylko jak podłączyć antenę zewnętrzną do laptopa? (nie chodzi mi o sprawy techniczne tylko sam pomysł podłączania czegokolwiek do przenośnego komputera)
Według mnie to IDEA trochę się pośpieszyła z wprowadzeniem produktu – bubla (GPRS, EDGE).
Nie dziwi Was, że prawie każdy ma z tym problem?
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Panowie, może wam się przyda...

Compatible with the following systems that are mini PCI Type III compatible: Compaq Evo N410c, N600c, N610c, N800c, N800v, N1000c, N1000v, and N1015v Dell Inspiron 8200, 4150, and Latitudes X200, C400, C510, C610, C640, C840 Gateway 600YR 200stm solo 9550 5350 400SD4 solo 1450 Fujitsu Lifebook C (2010, 2111), E (E7010, E7110), S (S6110), and B (2610) series, P2000, and P1000 Hewlett Packard Omnibooks VT6200, XT6200, and 510 IBM Thinkpad (models that support "open" Type-III mini-pci slots) Sony Vaio GRS100 Series, NV200 Series, SRX99 Series, VX89 Series, and R505 Superslim Pro Toshiba Satellite 1800, 1905, 1955, 5105, 5205 Series, Satellite Pro 4600 Satellite Pro 6100 Series, Protege 2000, 4010, and Tecra 9000, 9100
Gość

posiadam hp pavilion zv5220us, jest to laptop z procesorem AMD XP-M, zegar 1,6 MHz i na karcie GC75 wszystko chodzi ok
Awatar użytkownika
dreamoftheviper
Stały użytkownik forum

Post autor: dreamoftheviper »

GC 79, 75, 85 nie chodzi a ASUSie A6U B029 na procku AMD Turion, żaden modem nie działał Pozdrawiam
zen

Post autor: zen »

Tyle się tutaj pisze o tym jak to GC 85 żle działa z procesorami AMD.Ja mam laptopa IBM z procesorem INTELA 1500mhz i co ? i d....a. W 70% przypadków przy próbie uruchomienia Wireless Manager komputer się paskudnie zawiesza-matryca się robi czarna.Jeżeli ktoś potrafi mi pomóc to proszę o kontakt.
mero

Post autor: mero »

ja mam Acer Aspire 1362LMi AMD Sempron 2800 i z karta gc75 nie dziala, ciagle zawiesza system. Co polecacie co jest duze prawdopodobienstwo, ze bedzie dzialalo??
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

mero pisze:ja mam Acer Aspire 1362LMi AMD Sempron 2800 i z karta gc75 nie dziala, ciagle zawiesza system. Co polecacie co jest duze prawdopodobienstwo, ze bedzie dzialalo??
Możnaby na USB ale modemy USB mają klasę EDGE 6. Może Merlin któryś z EDGE.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Szadzik pisze:Może Merlin któryś z EDGE.
Merlin U740
Oprócz UMTS ma również EDGE.
Korzystam z niego również na kompie z prockiem AMD Athlon 64 X2 i jak do tej pory nie zaobserwowałem żadnych problemów.
Plus jest jeszcze taki, że obecnie nie mam jeszcze sygnału UMTS więc korzystam spokojnie z EDGE (teoretycznie powinno być do 384,5 kbps – ale to jednak tylko teoria)
Specyfikacja karty (w języku angielski) jest dostępna na stronie producenta
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
zen

Post autor: zen »

Oznajmiam wszem i wobec że po wielkim boju , setkach telefonów , dziesiątkach wizit u różnych spec. , doszedłem do wniosku że przyczyną zawieszania się systemu (w moim przypadku)był zbyt słaby sygnał.Po zakupie odpowiedniej anteny sygnał wzrósł o jedną kreseczkę(a były do tej pory dwie) i problem zniknął. :D
mero

Post autor: mero »

A byl to procesor AMD??
piterexx

Post autor: piterexx »

Ufff, straszne zeczy -> (rzeczy ) sie tu dzieją jak opisujecie...ale co widze to wszyscy nazekają -> ( narzekają ) na wszystko....czy to Orange czy Bluconnect z ery...ja przed zakupem GC-85 poszedłem z lapciakiem ( HP nx 6510) do owej sieci- postawiłem go na stół--zainstalowałem modem, po chwili wszystko śmigało jak należy...i mam nadzieje że jeszcze długo będzie mi służyć:)))

Pozdro dla wszystkich zawiedzionych... :lol:
poch

Post autor: poch »

Nie wiem o co tutaj chodzi , ja mam komp. stacjonarny na VIA400 i ATHLON2000+ a także laptopa Compaq N100 na K6-2 i w obu komputerach karta SE GC75 w Orange chodzi bezproblemowo.
Pozdrawiam.
arus

Post autor: arus »

Posiadam Compaq Evo N1015v z procesorem AMD Athlon 2.2 GHz modem GC 85 z sieci Orange dziala na nim bez problemow.
lidmar
Stały użytkownik forum

Post autor: lidmar »

a dlaczego mi modem gc 79 laczy sie z internetem ale nic poza tym,tzn nie chce sie otworzyc zadna strona. pojedyncze kb sciagniete i potem koniec.
ODPOWIEDZ